Cumhur İttifakı'nda 50+1 krizi: Bahçeli, 'Erdoğan seçilemez' denen düzenlemeyi AKP'lilere karşı da savunuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 50+1 koşulundan duyduğu rahatsızlık ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin bu düzenlemeyi savunması Cumhur İttifakı'nda gerilime yol açtı.

Cumhur İttifakı'nda 50+1 krizi: Bahçeli, 'Erdoğan seçilemez' denen düzenlemeyi AKP'lilere karşı da savunuyor

GERÇEK GÜNDEM - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilebilmek için alınması gereken yüzde 50+1 oy oranıyla ilgili görüşleri, siyaset gündemini bir anda değiştirdi.

Başta Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi Cemil Çiçek olmak üzere AKP'de siyaset yapan birçok isimden peş peşe açıklamalar gelirken, Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP'den bunlara en üst düzeyden tepki gösterildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çiçek'in “Türkiye'yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim, yine söylüyorum. Bu sözlerim iktidar ya da muhalefet yanlısı değil. Söylediğim cümleler gayet açık. 50+1 ciddi problem çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak" ifadesi özelinde bunları şöyle eleştirdi:

“Bu tuhaf sözlerin benzerini Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek sizin kafanızın, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz? FETÖ’cü Fehmi Koru da aynı şeyleri söylüyor. Çiçek’in beyanatı bize göre kuşku vericidir.”

ERDOĞAN, 50+1'LE İLGİLİ RAHATSIZLIĞINI DOĞRULADI

Bahçeli'nin açıklamaları iktidara mesaj olarak yorumlanırken, Erdoğan buna rağmen AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK) 50+1'le ilgili rahatsızlığını kamuoyuna anlatan Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun sözlerini doğruladı:

"Temel Bey’in yaptığı açıklamalar maalesef gerçeği yansıtmıyor. Burada tek doğru olan 50+1 açıklaması."

'BAHÇELİ, TÜRKİYE'Yİ ERDOĞAN'DAN KURTARMAK İÇİN TUZAK KURDU'

Gerçek Gündem yazarı Orhan Uğuroğlu, gelişmeleri yorumlarken çok konuşulacak bir iddiayı paylaştı. Uğuroğlu, Namık Kemal Zeybek'in şu sözlerini aktardı:

"Gittiğim illerde yönetimlerde de olan MHP'liler beni buluyorlar. 'Bilge lider' diyerek Devlet Bahçeli'yi severler ve sayarlar. Onlar diyorlar ki; 'Bilge liderimiz Türkiye'yi Recep Tayyip Erdoğan'dan kurtarmak için oyun kurdu. Parlamenter sistemde yüzde 34 oyla tek başına iktidar oldu ki sürüp giderdi. Başkanlık sistemini yüzde 50+1 barajı ile ortaya koydu. Bu baraj ile Erdoğan'ı tasfiye etmek istedi."

'ERDOĞAN'IN KAFASINDAKİ SON PLAN'

Gazeteci Barış Yarkadaş da AKP kulislerine dayandırdığı yazısında Erdoğan'ın MHP, Vatan Partisi ve BBP'nin desteğine rağmen yüzde 50+1'i ilk turda alabilmesinin imkansız ötesi olarak görüldüğünü söyledi. Yarkadaş, şunları ifade etti:

"Ancak bu oranı yüzde 40’a indirmeyi teklif etmek ise 'seçmende güven zaafiyeti yaratır' diye tercih edilmiyor. Bazı AKP’liler ise Arjantin Modeli olarak bilinen yüzde 45’i öneriyor. Ancak tüm bunlardan geriye, kala kala 'Seçimi ilk turda en çok oy alan kazansın’ maddesi kalıyor."

Söz konusu sistemin hem yurttaşa hem de MHP'ye anlatmak gerektiğini söyleyen Yarkadaş, "MHP’nin bu teklife sıcak bakmayacağı aşikar… Çünkü; yüzde 50.1 şartı anayasa değişikliği ile kaldırıldığı takdirde, AKP’nin MHP’ye ihtiyacı kalmıyor. Bu da MHP’nin siyaseten etkisiz hale getirilmesi anlamına geliyor. MHP iktidar ortağı pozisyonunun böyle bir değişiklikle ortadan kaldırılmasına izin vermez" diye yazdı.

Etiketler
Rahatsızlık MHP Devlet Bahçeli Cumhur İttifakı