CHP Milletvekili Zeynel Emre: 'TÜGVA gibi vakıflar, yolsuzluğu gizlemek için kurulmuş paravan yapılar'

CHP Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Sözcüsü Zeynel Emre, dernek ve vakıflara aktarılan kaynaklar hakkında TBMM'de önerge sundu.

CHP Milletvekili Zeynel Emre: 'TÜGVA gibi vakıflar, yolsuzluğu gizlemek için kurulmuş paravan yapılar'

GERÇEK GÜNDEM - FIRAT FISTIK / CHP Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Sözcüsü Zeynel Emre, TÜGVA, TÜRGEV gibi vakıflara kamu kurumlarından aktarılan mali kaynaklarla bu yapıların devlette kadrolaştığı iddialarının araştırılması için TBMM’de önerge verdi.

Emre, “AKP’li dernek ve vakıflara aktarılan kaynağın sadece İstanbul’da, büyükşehir belediyesinin AKP iktidarınca yönetildiği 2014-2018 tarihlerini kapsayan dönemde yarım milyarı bulduğu kaydedilmektedir. Bu dernek ve vakıfların birçoğunun Türkiye genelinde örgütlü olduğu göz önüne alındığında diğer illerde sağlanan imkânlarla birlikte aktarılan mali kaynakların boyutunun, bazı bakanlıkların bütçesini geçtiğine kuşku yoktur” dedi.

“FETÖ tarzı örgütlenmelere bayılıyorlar”

“Birincisi, FETÖ tarzı örgütlenmelere bayılıyorlar” diyen Emre, şöyle devam etti: “Yeter ki böyle örgütlensinler, böyle var olsunlar istiyorlar. İkincisi de bunlar paravan yapılar. Benim kanaatime göre bu vakıflar yolsuzluğun, usulsüzlüğün paravan hale getirilmiş hali. Neler yaptıklarını biliyoruz. 30 bin TL’ye kiraya verilecek bir yer 1-2 bin TL’ye bu vakıflara veriliyor. Vakıf amacı doğrultusunda mı çalışıyor, ne zaman kurulmuş, kaç senede bu varlığa ulaşmışlar? Bu soruların hiçbirini tam olarak yanıtlayamıyoruz. En son Büyükada’daki durumu gördük. Başka amaçlarla kullanmışlar kiraladıkları yeri.”

Emre, ortaya çıkan bilgi ve belgelerin sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu söylerken TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasının şart olduğunu belirtti.

Emre’nin verdiği önergede de şu ifadelere yer verildi:

“Bu dernek ve vakıfların birçoğunun Türkiye genelinde örgütlü olduğu göz önüne alındığında diğer illerde sağlanan imkânlarla birlikte aktarılan mali kaynakların boyutunun, bazı bakanlıkların bütçesini geçtiğine kuşku yoktur.

TÜGVA ile TÜRGEV başta olmak üzere AKP güdümündeki vakıf ve derneklere ilişkin basına yansıyan son belgelerde, yüksek miktarda mali kaynak aktarımının yanı sıra tıpkı Fethullah Gülen cemaatinde olduğu gibi devlete ‘sızma’ faaliyetlerinin yürütüldüğü de ortaya çıkmıştır. Bu yapılarla ilişkili olan birçok kişinin ordu, emniyet, adliye ve çeşitli kamu kurumlarına referansla girişler yaptığı kaydedilmektedir.

Yukarıda ifade ettiğimiz AKP güdümündekiler başta olmak üzere Türkiye genelindeki tüm vakıf ve derneklere son 10 yılda aktarılan mali ve ayni kaynakların ortaya çıkartılması; bu kaynakların hangi amaçlar doğrultusunda harcandığının belirlenmesi; bazı dernek ve vakıfların devlette kadrolaştığı iddialarının açıklığa kavuşturulması ve ihtiyaç duyulan tedbirlerin Yüce Meclisimizce tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılması yerinde olacaktır.”

Etiketler
Zeynel Emre TBMM Muş