İstenmeyen kişi' tartışması sürüyor: Diplomatlar, Çavuşoğlu'nu Erdoğan'ı ikna etmesini mi istiyor?

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşesinde Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 büyükelçinin istenmeyen kişi ilan edilmesi durumunda ortaya çıkacak sonuçları yazdı.

İstenmeyen kişi' tartışması sürüyor: Diplomatlar, Çavuşoğlu'nu Erdoğan'ı ikna etmesini mi istiyor?

Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçileri, 4 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması için bir çağrı yapmış, büyükelçilerin çağrısı iktidar cephesinde sert karşılanırken; AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na büyükelçilerin istenmeyen kişi ilan edilmeleri için talimat verdiğini açıklamıştı.

Erdoğan'ın talimatı sonrası gözler Çavuşoğlu'na çevrilirken; 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi ilan edilmesi' durumunda ortaya çıkabilecek olası sonuçlar da tartışma konusu oldu.

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, söz konusu sonuçları bugünkü köşesine taşıdı.

Zeyrek, ''Bugün Erdoğan'ın ısrar ettiğini ve Dışişleri Bakanlığı'nın bu 10 ülkenin büyükelçilerini “istenmeyen kişi” ilan edip evlerine gönderdiğini düşünün.

Ne olur dersiniz?

Diplomaside “Karşılıklılık – Mütekabiliyet- “ esastır.

O on ülke de Türkiye'nin kendi başkentlerindeki büyükelçilerini sınır dışı eder.

Bu, on ülkeyle ilişkilerin birden “maslahatgüzar seviyesine” inmesine neden olur.

NATO, BM Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği gibi kritik uluslararası kuruluşlarda kritik koltukları tutan bu ülkelerle ilişkilerin bu derece gerilmesi diplomatik açıdan tam bir “kriz” ortamı oluşturur.

Zaten “değerli yalnızlığın” pençesinde olan ve “sıfır sorun” derken “sıfır komşu” halini alan diplomasimizdeki bu kriz de hali hazırda kötü olan ekonomimizi vurur.

Cuma piyasalar kapandığında 9.61 olan dolar kuru, 10 büyükelçi sınır dışı edildiğinde ne olur dersiniz?

Uzun vadede ortaya çıkacak ihracat ve turizm gelirlerinin düşmesi riskini söylemiyorum dahi…

Bu, Türkiye'de yaşayanlar olarak bizlerin daha fazla yoksullaşması, zaten son derece kırılgan olan ekonomimizin daha çalkantılı bir hal alması anlamına gelmez mi?'' diye yazdı.

VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR

Zeyrek ayrıca yazısından diplomatların Çavuşoğlu ile görüşerek; Erdoğan'ı kararından vazgeçirmesini istiyor.

Zeyrek söz konusu kulis bilgisini yazısında ''Biraz önce sorduğum soruların yanıtını bu ülkenin kıdemli diplomatları da iyi biliyor. O yüzden dört gündür Dışişleri Bakanı'ndan Erdoğan'ı bu kararından vazgeçirmesini talep ediyorlar. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun ne kadar başarılı olacağını bugün göreceğiz. Başarılı olursa amenna. Peki başarısız olursa ne olacak?'' sözleri ile ifade ediyor.

Etiketler
Ağrı Deniz Zeyrek Osman Kavala