TİP Sözcüsü Kadıgil'den TÜSİAD çıkışı: AKP iktidarının mağduru değil, suç ortağıdır

TİP Sözcüsü Kadıgil, TÜSİAD'ın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalara ilişkin, "Geçelim bu demokrat tavırları, TÜSİAD, AKP iktidarının mağduru değil, suç ortağıdır” değerlendirmesinde bulundu.

TİP Sözcüsü Kadıgil'den TÜSİAD çıkışı: AKP iktidarının mağduru değil, suç ortağıdır

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kadıgil'in gündemleri arasında; TÜSİAD'ın açıklamaları, Meclis'teki bütçe görüşmeleri ve Suriye'ye olası askeri harekat yer aldı.

TÜSİAD'ın geçtiğimiz gün yaptığı demokrasi, insan hakları ve laiklik vurgulu açıklamaya tepki gösteren Kadıgil, "TÜSİAD AKP iktidarının mağduru değil, suç ortağıdır" dedi.

'BİZ HATIRLAMIYOR MUYUZ SANIYORLAR?'

Kadıgil'in değerlendirmeleri şöyle oldu:

"TÜSİAD, bu karanlığın yaratılmasında kendi payı yokmuş gibi, AKP’yi yıllarca hem açıktan hem gizlice desteklememiş gibi, AKP’den sonraki Türkiye’yi inşa etmeye kalkıyor.

Biz hatırlamıyor muyuz sanıyorlar acaba; 12 Eylül cuntası sonrası faşist generallerle el ele fotoğraflar çektiren, 'şimdi gülme sırası bizde' diye sırıtan Halit Narin bu TÜSİAD’ın başkanı değil miydi? Hadi o kadar geçmişe gitmeyelim; Türkiye’nin ekonomik krizini bir kangrene çeviren ve şu anda doların 10 liraya dayanmasına neden olan Damat Berat Albayrak için övgüler düzen Güler Sabancı bu TÜSİAD’ın yönetim kurulu üyesi değil miydi?

Türkiye’de AKP’nin iktidar olduğu 20 sene içinde sayısız halk düşmanı yasa çıkarıldı. TÜSİAD bunlardan bir tekine bile itiraz etti mi?

'Eğitim sistemi kalkınma hamlesi için yeterli değil'miş. AKP tarafından 4+4+4 sistemine geçirilirken, imam hatipler zorunlu hale getirilirken, Kuran kurslarında çocuklara tecavüz edilirken eğitimin ne halde olduğuna dair bir kaygı duymuş mu?
'Ekosistemin dengesini gözeten bir ekonomiye geçilmeliymiş.' Yahu bu ülkenin şehirlerinde yaz sıcağında gölgesinde oturup serinleyeceğimiz bir ağaç bırakmadılar; Yırca’dan Kaz Dağları’na kadar tüm ormanlarımızı ya kestiler ya yaktılar; 20 yıldır tek bir çevre direnişine ses vermiş mi?

'TÜSİAD MAĞDUR DEĞİL, AKP’NİN SUÇ ORTAĞIDIR'

Sonra misal demokrasi, insan hakları, adil yargı gibi sözler sarf ediyorlar. Türkiye bir açık hava hapishanesine dönüştürülürken, mühürsüz oylarla halktan çalınan yetki, tek bir adama verilirken, HSYK ve yargı sistemi ele geçirilirken yahut kendisi de bir TÜSİAD üyesi olan Osman Kavala hukuksuz biçimde yıllardır esir tutulurken hiç mi akıllarına demokrasi insan hakları falan gelmiş mi? O yüzden geçelim bu demokrat tavırları, TÜSİAD AKP iktidarının mağduru değil, suç ortağıdır. Şimdi nihayet 20 yılın sonunda, çıkarları için bu iktidara hiçbir zaman teslim olmayanların çabasıyla abbasın yolcu olduğunu hissedince, belli ki cesaret gelmiş üzerlerine.

'AKP DEVRİNİN SONUNA GELDİĞİMİZİN KANITIDIR'

Yine de TÜSİAD’In konuşması önemli. Çünkü AKP devrinin sonuna geldiğimizin kanıtıdır bu. Eğer TÜSİAD konuşacaksa, sadece şimdiye kadar AKP ile birlikte işlediği suçlarını itiraf etmek için konuşmalıdır. Ötesi laf-ı güzaftır."

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

Kadıgil, Meclis'teki bütçe görüşmelerinin canlı yayınlanmadığını hatırlatarak, "Biz yayınlayacağız. Tüm bakanlıklara katılacağız. Sizden de bir ricamız var; paranıza, vergilerinize sahip çıkmanız gerekiyor. Çünkü yine saçma sapan bir bütçe ile karşı karşıyayız" dedi. Kadıgil, şunları kaydetti:

"Bu yıl da vergilerimizle okul yapacağımıza, öğretmen atayacağımıza, işçiye memura, emeklilere, kültüre, sanata, bilime yatırım yapacağımıza, gençlerin geleceği için üç kuruş para ayıracağımıza Saray Rejimi ne yapıyor? Saray’ın, trollerinin, beşli çetenin ve diyanetin lüks, şatafat içinde yaşadığı yağma düzenini finanse ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşı da 35 asgari ücret tutarına yani 100 bin TL’ye çıkarılacak. Cumhurbaşkanına haksızlık etmişler! Resmi enflasyon bu ülkede yüzde 19 ama koskoca asrın liderine! yüzde 14 zam reva görülmüş! AKP Grubunu kınıyoruz…

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın 2022 bütçesinin 680 milyon TL olması öngörüldü. Böylece, İletişim Başkanlığı’nın 2022 yılı bütçesine tam yüzde 60.88 zam yapıldı! Başkanlığın personel giderinin yüzde 40 artışla 122 milyon liraya çıkması sosyal medyadaki “trol”lerin bu yıl yoğun çalışacağının en büyük göstergesi. Saray elbette ki 5’li çeteyi gözetmeyi ihmal etmiyor; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi 62 milyar lira olarak belirlenirken, devletin kendisinin doğrudan harcamayıp kurumlara ya da kişilere yaptırdığı işlere harcanan miktarı temsil eden cari transferler için 27 milyar lira ayrılıyor. Bu tutar aynı zamanda garanti ödemelerine harcanacak tutarı da barındırıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesi incelendiğinde ise garanti ödemeleri kapsamındaki köprü, otoyol, tünel gibi yapıların işletmecilere cari transferle yaklaşık 20 milyar liranın aktarılacağı görülüyor. Devlet protokolündeki yeri her geçen gün yükselen Diyanet ise bütçede 17 bakanlıktan 7’sini ve çoğu üniversite, özel bütçeli 200’e yakın idarenin neredeyse tamamından fazla bütçeyi alıyor. 16. 1 milyar ayrılıyor. Kültür bakanlığına reva görülen bütçe ise 7 milyar. 415 taşıtı olan Cumhurbaşkanlığına 25 araç daha verilecek."

'TEZKEREYE HAYIR DİYECEĞİZ'

Kadıgil, Meclis'e gelmesi beklenen Irak ve Suriye tezkerelerine de 'hayır' diyeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Meclis’te önümüze Irak ve Suriye tezkereleri gelecek. Biz Türkiye İşçi Partisi olarak meclise iletilen tezkereye tereddüt etmeksizin 'Hayır' diyoruz. 10 yıldır bir iç savaşla boğuşan komşumuz Suriye halkının meşru hükümetinin rızası dışında, onun topraklarında ÖSO benzeri oluşumlarla TSK’yı yan yana getiren, Suriye’de istikrarsızlık kaynağı olan bu siyasete 'Hayır' diyoruz. Parası olan parayı bastırıp bedelli askerlik yaparken, kendi çocukları bir gün dahi askerlik yapmamış olanların, yoksul halk çocuklarını başka ülkelerin topraklarında, göz göre göre ateşe atmalarına 'Hayır' diyoruz."

'TEMASLARIMIZ DEVAM EDECEK’

Kadıgil, "Bu Saray Rejimi’nden çıkışın yegane yolu derhal seçimdir. Bu çerçevede biz de Türkiye İşçi Partisi olarak seçime yönelik ilkelerimizi 4 başlıkta açıkladık. Halkların Demokratik Partisi de geçen hafta açıkladığı ilkeler kapsamında dün partimizi ziyaret etti. HDP’li dostlarımızla bir araya geldik, ilkelerimiz üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Çok verimli geçti. Bundan sonra da temaslarımız devam edecek" diye konuştu.

Etiketler
TÜSİAD