Sabah'ın Başyazarı Barlas mutlu: Artık Afrika'da varız

Sabah'ın başyazarı Mehmet Barlas, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretini değerlendirdi. AB ülkelerinin eleştiriler yönelttiği bir dönemde gerçekleşen tur için "Herkes mutlu olmalı" diyen Barlas, "Artık Afrika'da varız" ifadesini kullandı.

Sabah'ın Başyazarı Barlas mutlu: Artık Afrika'da varız

Sabah gazetesinin başyazarı Mehmet Barlas, 'Artık Afrika'da varız' başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üç Afrika ülkesine yaptığı gezinin 'herkesi mutlu etmesi gerektiğini' söyledi.

"Yüzyıllarca Avrupa'nın sömürgesi olan Afrika, düşünün ki 18. yüzyılın başından sonuna kadar 8 ile 40 yaş arasında hiçbir canlının barınmasına imkân tanımamıştır" diyen Barlas, şöyle devam etti:

"Küba'ya gittiğiniz zaman orada malikâneler görürsünüz. Bunlar Afrikalı zencileri Amerika'ya pazarlayan esir tüccarlarının malikâneleridir. Şimdi Türkiye hem işadamları hem de diplomatları vasıtasıyla Afrika ülkeleriyle sıkı ilişkiler kuruyor.

Örneğin, Nijerya dünyanın en önemli enerji kaynaklarından biridir. Bunun gibi Angola da petrol zengini bir ülkedir. Biliyoruz ki mesela İskenderun Demir ve Çelik, bu ülkede ciddi yatırımlara başladı."

ERDOĞAN'IN AFRİKA ZİYARET

Erdoğan'ın Afrika ziyareti, Fransa başta olmak üzere Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin Türkiye'ye peş peşe eleştiriler yönelttiği bir dönemde gerçekleşti.

Angola, Togo ve Nijerya'ya yönelik ziyaretler kapsamında Erdoğan, Avrupa ülkelerini hedef alarak şunları söyledi:

"Afrika ülkelerinin birçoğunun yeraltı kaynakları maalesef Batı tarafından sömürülmüştür. Adaletsiz bir yaklaşımın çok açık ortaya koyduğu neticelerden en önemlisi Fransa’dır. Fransa, Afrika’yı adeta bir sömürge kıtası olarak kullanmıştır. Buralarda nice insanlar öldürülmüştür.

Yüzbinlerce insan buralarda öldürülmüştür. Başta Cezayir ve Ruanda olmak üzere, bu insanlar öldürülürken kimsenin sesi çıktı mı? Zalim bir yapı, adil olmayan bir yapı ve bu adil olmayan yapı zulmünü devam ettirmiştir. Adil bir dünya talebimiz var. Adil bir dünya için de el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Korktukça bu zulüm, tüm Afrika’yı kuşatacaktır. Bununla birlikte, ayağa kalkmak gerekiyor, haklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor.”

Erdoğan'ın açıklamaları, Batı medyasınca yakından takip edilirken birçok eleştiriyi de beraberinde getirdi.

Etiketler
Mehmet Barlas