Kobani davasında mahkeme başkanı rapor aldı, sorular yanıtsız kaldı

Kobani protestolara gerekçe gösterilerek 108 isim hakkında açılan davanın 5’inci duruşmasının ilk günü Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Mahkeme başkanının raporlu olduğu duruşmada, avukatlar gizli tanık hakkındaki sorularını yöneltti.

Kobani davasında mahkeme başkanı rapor aldı, sorular yanıtsız kaldı

IŞİD'in Kobani'ye saldırıları sırasında 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar nedeniyle HDP'li siyasetçilerin yargılandığı davanın 5'inci duruşmasına mahkeme başkanı katılmadı. Tutuklular mahkeme başkanı olmadığı için savunma yapmayacaklarını belirtti. Avukat Kenan Maçoğlu, dava dosyasındaki eksikliklere dikkat çekerek gizli tanıklar hakkındaki bazı soruların yanıtlanmasını istedi.

HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 isim hakkında açılan davanın 5’inci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde başladı.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmayı, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkanı Yardımcısı Ümit Dede, HDP Milletvekilleri, Mahmut Toğrul, Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, Habip Eksik, Hişyar Özsoy, Kemal Pekgöz, İmam Taşçıer, Sait Dede, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tülay Hatimoğulları, Ali Kenanoğlu ve avukatların yanı sıra İstanbul ve Ankara’dan çok sayıda HDP üye ve yöneticisi izledi.

Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan siyasetçiler duruşmada hazır bulunurken farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuksuz yargılanan yerine kayyım atanan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen duruşmada hazır bulundu.

RAPOR ALAN BAŞKAN DURUŞMAYA KATILMADI

Duruşmaya mahkeme başkanı raporlu olduğundan katılmadı. Duruşmayı geçici bir heyet duruşmayı yönetti.

TUTUKLU SAYISI 21'E YÜKSELDİ

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada dosyaya gelen evraklara dair bilgi veren mahkeme başkanı, yerine kayyım atanan Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel birleştirilen dosyalarını okudu. Önceki duruşmalarda hakkında yakalama kararı verilen Aynur Aşan’ın dosya kapsamında tutuklandığını belirtti. Aşan’ın tutuklanmasıyla birlikte tutuklu sayısı 21’e yükseldi.

'MAHKEME BAŞKANININ NE ZAMAN GELECEĞİ BELLİ DEĞİL'

Ardından esasa ilişkin tutuklu siyasetçilerin savunması istendi. Söz alan HDP eski MYK üyesi Meryem Adıbelli, Kürtçe konuştu. Savunma vermek için hazır olduğunu belirten Adıbelli, “Mahkeme başkanı olmadığından savunmamı bu hafta da yapmayacağım” dedi. Mahkeme başkanının yerine bakan geçici mahkeme başkanı, “Mahkeme başkanının ne zaman geleceği belli değil. Ne zaman iyileşeceği de belli değil. Bu nedenle savunmalarınızı verin” diye belirtti. Adıbelli, yine de savunma vermeyeceğini ifade etti.

Ardından söz alan avukat Kenan Maçoğlu, “Başkanın olduğu duruşmada müvekkillerimiz savunma yapmak istiyor” dedi. Geçici mahkeme başkanı, “Başkan bey ameliyat oldu, ne zaman geleceği belli değil bu hafta gelmeyecek” bilgisini verdi. Makul talepte bulunduklarını belirten Maçoğlu, başkanın bir hafta gelmeyeceğine dair kendilerine bilgi verilmediğini yeni bilgi üzerine müvekkilleriyle görüşeceklerini ifade etti.

'GİZLİ TANIKLAR DURUŞMAYA NASIL DAHİL EDİLDİ?'

Avukatların müvekkilleriyle görüşmek istemesi üzerine verilen aranın ardından duruşmaya devam edildi.

Avukat Kenan Maçoğlu, dosyaya sunulan evraklara ilişkin konuştu. Maçoğlu, “Önceki duruşmalarda bazı beyanlarda bulunmuştuk. Ama bazıları karara bağlanmadı, karara bağlananlara dair de herhangi bir dönüş olmadı. Bu evraklara dair ara karar kurmanızı bekliyoruz. Temel 3 talebimiz var. En başından beri soruşturmada kumpasvari işlemler gerçekleştirildi. Bu dosyada HDP ile 6-8 Ekim olaylarını ilişkilendiren 3 tanık var. Ama ne iddianamede ne de soruşturma fezlekelerin hiçbirinde bu tanıklara ne şekilde ulaşıldığına dair bir kayıt yok. Biz bu talebimizde bulunmuştuk ama yerine getirilmedi tekrardan gizli tanık Ulaş, Mahir ve Kerem Gökalp’in ne şekilde dosyaya dahil edildiklerinin araştırılmasını talep ediyoruz" dedi.

TANIK KEREM GÖKLP HAKKINDA BİLİNMEYENLER

Tanık Kerem Gökalp’in soruşturmaya yansımayan ikinci ifadesinin HDP’ye açılan kapatma iddianamesine koyulduğuna dikkati çeken Maçoğlu, “Geçen duruşmada da bahsettik ama henüz bu dosyada yok. Bu ifadenin dosyaya girilmesi gerekiyor. Kapatma iddianamesine girmeyen ama savcı Altun’un aldığı bir ifadesi de var. Bu ifadenin de doğrudan Savcı Altun’dan istenilmesini talep ediyoruz. Kerem Gökalp’in bir iddianamesi daha var. Bu ilk teslim olduğunda Şırnak TEM’de verdiği ifade. Teslim olduğunda itirafçı olmuş ve 16 sayfalık bir ifadesi var ancak bu ifadesinde 6-8 Ekim olaylarına dair bir ifade yer almıyor. Soruşturma savcısının delil yaratmaya çalıştığını söylemiştik. Tutuklu olduğu bir aylık süreçte biri yanına gitmiş olacak ki gelip ifade veriyor. Kerem Gökalp’in tüm dosyasının celbini talep ediyoruz. Cezaevinde Gökalp’i kimlerin ziyaret ettiğini sorulmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Duruşma, Maçoğlu beyanlarının ardından sanıkların savunmalarıyla devam etti. Mahkeme heyeti duruşmaya yarına kadar ara verdi.

Etiketler
Cezaevi Mahkeme Sincan