CHP'li Başarır: 'Bakanlıklar cemaat ve vakıflara teslim edildi'

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulunda Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu görüşmelerinde konuştu.

CHP'li Başarır: 'Bakanlıklar cemaat ve vakıflara teslim edildi'

CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulunda Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu üzerine konuştu.

Konuşmasına TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u eleştirerek başlayan Başarır, ''Burada bir hikâye anlatmak istiyorum. 1990’ların başı. Fakülteyi bitiren genç bir hukukçu, Erzincan Hukuk Fakültesi’ne asistan olarak başvuru yapar. Sınavları geçer, prosedürleri yerine getirir fakat güvenlik soruşturmasına takılır. Sonrasında Marmara Üniversitesi’ne başvurur, orayı kazanır. Doktorasını yapar, doçent olur, profesör olur, milletvekili olur, Meclis başkanı olur. Bu kişinin adı Mustafa Şentop. Ben böyle bir haksızlığa uğramış bir kişinin; Meclis Başkanı’nın Anayasaya aykırı, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği ve geçen hafta bu Meclis’ten dönen yasayı getirirken benim yüzüm kızarır'' ifadelerini kullandı.

''GÜVENLİK SORUŞTURMASINDAN NE ÇIKTI?''

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasından Başbakanlık yapmış Binali Yıldırım da mağdur olduğunu belirten Başarır, ''Grup Başkanvekilimiz Engin Altay beş yıl atanmamış ama bugün daha beterini getiriyorsunuz. 19 yıllık AKP iktidarında bu güvenlik soruşturmasından ne çıktı? 3 bin tane terörist sıfatıyla yargılanan hakim çıktı. Binlerce bugün aynı sıfatla yargılanan memur çıktı. Siz liyakat, bilgi, birikim, vatan sevgisi gibi kavramları arıyor musunuz? Hayır'' diye konuştu.

''BAKANLIKLARI CEMAATLERE TESLİM EDİLDİ''

Başarır bakanlıkların cemaat ve vakıflara teslim edildiğini ifade ederek , ''Bakanlıklara bakıyorum; Sağlık Bakanlığı’na personel alımı için Menzil Tarikatı liste veriyor, Adalet Bakanlığı’na İskenderpaşa Cemaati blok liste veriyor, diğer bakanlıklara bakıyoruz; onlar da cemaatlere teslim edilmiş. Peki, iyi eğitim almış gençler, gerçekten bu ülkeyi seven gençler atanıyor mu? Hayır. Gerçekten bu ülkeyi, vatanı sevseniz, bu ülkede göreve gelecek milyonlarca pırıl pırıl genç var. Ama onlara layık görmüyorsunuz'' ifadelerini de kullandı.

''SİZİN İÇİN ÜÇ KAVRAM VAR''

Kanun teklifinin, devleti daha çok geriye götüreceğini belirten Başarır, ''Sizin için üç tane kavram var: Birincisi, partili olacak. İkincisi, aile soyağacı çok önemli. Üçüncüsü ise cemaatlerin verdiği liste. Bu anlayış olmaz! Ülkesini sevenleri atıyoruz deseniz de 15 Temmuz’da gördük bu ülkesini sevenleri… Atadığınız polisleri, hakimleri gördük. Bu Meclis’i bombaladılar. Aynı anlayış devam etmekte, daha vahşi bir şekilde devam etmekte. Biz size ısrarla, 2009’dan beri söyledik. Burada, rahmetli Kamer Genç konuştuğunda saldırdınız. Bu kanun teklifi, devleti çok daha fazla geriye götürecek. Bu kanun teklifi; Anayasanın en az 8 maddesine aykırı, Anayasa Mahkemesi, bu Kanun’u iptal etmiş. Bu ısrar neden? Soruşturmaya ve araştırmaya bir kıstas koyarsınız anlarım ama siz, yedi ceddini araştırıyorsunuz'' sözlerine yer verdi.

Etiketler
Mersin Ali Mahir Başarır Bakanlık Milletvekili