Ali Babacan: Süreci başlattık, demokrasimiz için hayırlı olsun

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Ali Babacan: Süreci başlattık, demokrasimiz için hayırlı olsun

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Görüşmenin ardından iki lider basın mensuplarının karşısına geçti.

Babacan yaptığı konuşmada, "Bundan sonraki süreçte ikili bazda heyetlerimizin güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili bir diyalog ve istişare sürecinin başlatmasının iyi olacağı kararına vardık" dedi.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na bizleri genel merkezlerinde ağırladıkları için teşekkür ediyorum. Kendileri bizim genel merkezimizi ziyaret etmişti. Ülkemizin pek çok sorununu da heyetlerimizle beraber görüştük. Türkiye'nin çok ciddi bir hukuk, ekonomi sorunu var. Bütün bunları karşılıklı olarak değerlendirdik.

Bildiğiniz gibi bizim ve pek çok siyasi partinin güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili hazırlıkları var. Bizim hazırlığımız önemli bir aşamaya geldi. Fakat bu çalışmayı kamuoyu ile paylaşmadan önce bir mutabakat zemini oluşturmayı önemli görüyoruz. Böyle bir sürecin başlatılması ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk.

"DİYALOG VE İSTİŞARE SÜRECİ BAŞLATTIK"

CHP'nin de önemli hazırlıkları var. Bundan sonraki süreçte ikili bazda heyetlerimizin güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili bir diyalog ve istişare sürecinin başlatmasının iyi olacağı kararına vardık.

Ülkemizde ciddi bir sistem sorunu ve yönetim zihniyeti sorunu var. Sistem değiştirme ile ilgili hazırlıklar son derece önemli. Böyle bir süreci de başlatmayla ilgili karar da aldık. Demokrasimiz için inşallah hayırlı olur.

Mayıs ayından itibaren çalıştığımız 74 maddelik anayasa değişiklik teklifi var elimizde. Bunu bu şekliyle sadece siyasi partinin çalışması olarak ortaya koymanın metod olarak doğru olmayacağını düşündük. Bir vizyon belgesi çerçevesinde siyasi partilerle ve STK'lar ve meslek örgütleriyle görüşerek bir süreç işletmek istiyoruz. Diyalog ve istişare önümüzdeki sürecin kilit kelimeleri. Böyle bir sürecin ülkemizin geleceği açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.

ERKEN SEÇİM

Biz 9 Mart 2020 tarihinde kurulmuş bir siyasi partiyiz. Belki de rekor gibi ifade edilebilecek bir sürede yasaların öngördüğü kongre yapma zorunluluğunu yerine getirdik. Bizim için bu 6 aylık takvim işlemeye başladı. Mümkün olan en kısa zamanda yapılacak bir seçim için kendimizi hazırlamış olduk. Ancak seçimin tarihi meclis tarafından ya da cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor.

"CİDDİ BİR HAKSIZ REKABET VAR"

Sistemdeki sorunu görmek lazım. Biz zaten onun için sistem değişikliği olmasını şart görüyoruz. Ne zamanki Türkiye'de bir partili cumhurbaşkanı göreve başladı o gün bugündür tüm sorunlar artıyor. Cumhurbaşkanı bir siyasi partinin genel başkanıyken yasada koruma altında. Burada ciddi bir haksız rekabet de var. Partili cumhurbaşkanı göreve başladıktan sonra Türkiye'nin hiçbir sorunu çözülebilmiş değil. Artık bugün yoksulluk intiharları diye bir olay var karşımızda. Ev gençleri diye bir grup oluşmaya başladı. Şu anda Türkiye'nin gündemi bunlardır. Bugün işsizlik, yoksulluk sorunumuz var.

İTTİFAK

İttifak konusunu gündemimizde tutmuyoruz. İttifaklar seçim öncesinde görüşülmesi gereken konulardır. Dolayısıyla bizim şu andaki gündemimizde ittifak konusu yok. Ama işbirliği, istişare, diyalog var.

Etiketler
Ali Babacan Kemal Kılıçdaroğlu DEVA Partisi