RTÜK hem yardım aldı hem bağış yaptı

RTÜK’e yapılan şikâyetler hakkında bilgi veren Üst Kurul Başkanvekili Çıplak, 263 bin şikâyetin çoğunun yayınlarda kişi ve kurumların aşağılanması gerekçesiyle yapıldığını söyledi.

RTÜK hem yardım aldı hem bağış yaptı

RTÜK’e yapılan şikâyetler hakkında bilgi veren Üst Kurul Başkanvekili Çıplak, 263 bin şikâyetin çoğunun yayınlarda kişi ve kurumların aşağılanması gerekçesiyle yapıldığını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda RTÜK’ün 224 milyon TL olarak öngörülen 2021 yılı bütçe teklifi görüşüldü. Kurum adına bütçe sunumunu yapan Üst Kurul Başkanvekili Esat Çıplak, yurttaşların televizyon kanallarını şikayet sayısının 263 binden fazla olduğunu, en çok “kişi ve kurumların aşağılanmasından ve özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesinden” rahatsızlık duyulduğunu söyledi.

RTÜK Başkanvekili Çıplak, 1 Ocak ve 30 Ekim 2020 tarihleri arasında Üst Kurul’a toplam 263 bin 243 adet “vatandaş bildirimi” geldiğini söyledi. Halkın en çok şikayetçi olduğu konuları anlatan Çıplak, “Kuruluşlar, kişileri eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeren, insan onuru ve özel hayatın gizliliğine aykırı yayın kriterinin ilk sırada yer aldığı görülmektedir. İkinci sırada ise ‘Genel ahlak, manevi değerler ve ailenin korunması ilkesine aykırılık’ kriteri, üçüncü sırada ‘Kişiye yönelik şikayet yani, katılımcı, sunucu’ kriteri yer almaktadır” dedi.

Çıplak, en çok şikayet edilen program türlerini de açıkladı. Çıplak, “Dizi, filmler yüzde 31.9, ‘Reality Show’ yüzde 28.4, haber programları yüzde 25.7, drama öğeleri içeren eğlence programları yüzde 1.9 ve tele alışveriş yüzde 1.9 oranıyla ilk beş sırada yer almıştır” dedi.

HEM YARDIM ALDI HEM BAĞIŞ YAPTI

RTÜK’ün 2020 yılındaki harcamaları da Plan ve Bütçe Komisyonu’nun gündemine geldi. Çıplak, gelirlerinin azaldığını ve son iki yıldır Hazine yardımı almak zorunda olduklarını söyledi. Çıplak, Hazine’den yardım alan RTÜK'ün aynı zamanda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’na kendi gelirinden 6 milyon 632 milyon TL aktardığını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesi için de Bakan Mehmet Nuri Ersoy bir sunum gerçekleştirdi.

2020 yılında 58 milyon turist beklediğini ancak salgın nedeniyle bu hedefin tutturulamadığını söyleyen Ersoy, “tanıtım” ve “yardım” alanlarına yoğunlaştıklarını anlattı. Bakan Ersoy, onlarca ülkeye yardımda bulunduklarını anlatarak, “Pandemi nedeniyle sınırların kapalı olduğu ve tıbbi malzeme ve donanımın aciliyet kazandığı bir dönemde TİKA, maske, tulum, ve dezenfektan yerinde üretimleri ve tıbbi proje destekleri ile 72 farklı ülkede 1 milyon 350 bin kişiye ulaşarak, salgınla mücadeleye zamanında ve önemli destek sağlamıştır” dedi.


Etiketler
RTÜK