HDP'li Oluç: Bu intikam operasyonu, yani barış istemiyorlar

Kobani eylemleri gerekçe gösterilerek gözaltına alınanların gözaltı süreleri dört gün uzatıldı. HDP, TBMM’de operasyona tepki gösterirken, HDP’li Beştaş “İktidar, halkın temel sorunlarını görünmez kılmak için operasyonları devreye sokuyor” dedi.

HDP'li Oluç: Bu intikam operasyonu, yani barış istemiyorlar

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2014’te düzenlenen 'Kobani eylemleri'ne yönelik soruşturma kapsamında altı yıl sonra gözaltına alınan 21 kişinin gözaltı süresi dört gün uzatıldı.

Cuma günü yapılan operasyonla aralarında Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, RTÜK Üyesi Ali Ürküt, eski milletvekilleri ve HDP MYK üyelerinin de bulunduğu 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 21 kişi gözaltına alınırken bu isimlerin suçlanma gerekçeleri henüz öğrenilemedi. Gözaltında geçen dört günün ardından dün Ankara Adliyesi'ne getirilen siyasilerle ilgili ek gözaltı kararı verildi.

Önceki gün akşam saatlerinde emniyette hastalanan Ayhan Bilgen, İsmail Şengün ve Can Memiş hastaneye kaldırıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, “Toplam 181 şüpheliye aynı kumanyadan verilmiştir. Ayhan Bilgen dahil sadece 3 şüpheliden sağlık şikayetleri alınmış ve tamamı sağlık kuruluşlarına götürülerek tedavilerine başlanmıştır” denildi. Gözaltındaki diğer isimlerin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

OPERASYON HUKUKSUZ

Kobani operasyonlarının hukuksuz olduğunu ve siyasi nedenlerden yapıldığını kaydeden HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, yaşananları BirGün’e değerlendirdi. HDP’ye yönelik saldırıların sistematik ve aralıksız sürdüğünü belirten HDP’li Beştaş, “İktidar, halkın temel sorunlarını, sıkıntılarını ötelemek, görünmez kılmak, bu konudaki itirazları susturmak amacıyla bu tip operasyonları bilinçli bir şekilde yapıyor. Pandemi, 15 Temmuz ve savaş ortamı büyütülerek her zaman bir fırsat yaratılıyor. Eşit ve özgür yaşam kurmanın önünde maalesef her zaman milliyetçi, ırkçı, tekçi yaklaşımlar engel oldu. Bugün de AKP, MHP yeni bir şey keşfetmedi. Eskiyi tekrar yapıyor, başka yöntemlerle yapıyor” dedi.

TBMM’DE EYLEM

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı operasyona tepki gösteren HDP Meclis Grubu ise TBMM çatısı altında bir eylem gerçekleştirdi. HDP heyeti, TBMM bahçesinde alkışlarla yürüyüş yaparak partilerine yönelik operasyonu protesto etti. Burada konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Şu anda gözaltında bulunan bütün MYK üyesi arkadaşlarımız 2015 yılında o soruşturma nedeniyle ifadelerini verdiler çeşitli illerde. 2015 yılından bugün kadar 5 yıl boyunca yedekte tutulan bu dava, bu soruşturma şimdi yeniden gündeme getirildi” dedi.

Yargının siyasi kararlar aldığını söyleyen Oluç, “HDP’nin halkla toplumla demokrasi güçleri ile ilişkisinden, barış, demokrasi, hukuk ve adalet mücadelesindeki gücünden korktukları için bu intikam operasyonunu yapıyorlar. Bu intikam operasyonu aynı zamanda yapılacak genel ve Cumhurbaşkanı seçimlerinde yüzde 50+ 1’i elde etme operasyonudur. Bu intikam operasyonu aynı zamanda 31 Ağustos’ta Eş Genel Başkanlarımızın burada açıkladığı barış deklarasyonuna karşı savaş cevabıdır. Bunun da farkındayız. Yani onlar barış istemiyorlar” diye konuştu.

DESTEK SÜRDÜ

Kobani eylemleri operasyonunda çok sayıda eski ve yeni partilisi gözaltına alınan HDP’ye yönelik destek mesajları ve ziyaretler de sürdü. İnsan ve Özgürlük Partisi ile Ankara Dayanışma Akademisi, HDP Genel Merkezi’ni ziyaret ederek desteklerini açıkladı.

Etiketler
Kobane eylemleri gözaltılar Gözaltı HDP Operasyon