AKP'li başkanın gasp ettiği arazide kaçak yapı

AKP'li Hani Belediyesi Başkanı İbrahim Lale, başkasının arazisini gasp ederek kaçak yapı inşa etti.

AKP'li başkanın gasp ettiği arazide kaçak yapı

AKP'li Hani Belediyesi Başkanı İbrahim Lale, başkasının arazisini gasp ederek kaçak yapı inşa etti.

Hazine ve arsa spekülatörlerinin iştahını kabartan Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Batıkent’te bulunan 350 dönümlük davalık araziyi gasp eden Hani Belediye Başkanı İbrahim Lale, kaçak yapı inşa etti. Arazi sahipleri Hüseyin Uluğ ile Mehmet Arcak ve Ahmet Arcak’ın, 26 Şubat 1954’te Diyarbakır 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. 350 dönüm arsalarının kayıtlarda 147 dönüm gösterilmesiyle başlayan dava süreci devam ediyor.

MA'nın haberine göre Davaya taraf olan Maliye ve Hazine Bakanlığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, arazinin kendilerine devrini istedi. Davacılar öldü ancak mirasçıları dava sürecini sürdürdü.

BAŞKASININ ARAZİSİNDEN KİRA ALDI

Dava, defalarca temyiz mahkemesi tarafından bozulunca, 1978’de şu anda Hani Belediye Başkanı olan İbrahim Lale tarafından ekin ekilerek işletilmeye başlandı. Lale, daha sonra söz konusu arazide fide yetiştiriciliği yapan iş yerlerinden yılda 10 ile 15 bin TL kira almaya başladı.

Lale, 31 Mart 2019’daki seçimlerinde AKP’den Hani Belediye Başkanı seçilmesinin ardından AKP’li Bağlar Belediyesi’nin yetki alanında bulunan araziye kaçak tesis kurmaya başladı.

MECLİS ÜYE SAYISI AKP LEHİNE DEĞİŞTİRİLDİ

Lale’nin tesisle ilgili işlemleri akrabası Musa Çelik adına yaptırdığı HDP’li Meclis üyelerince ortaya çıkarılmasıyla kaçak yapıyla ilgili işlem başlatıldı. Ancak Bağlar Belediyesi’nin HDP’li 12 Meclis üyesinin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyım atanmasının ardından, yapımı durdurulan 2 halı saha tesisi, yeniden yükselmeye başladı. Belediye Meclis dağılımının AKP lehine dönmesiyle HDP’li Meclis üyelerinin çoğunluğu döneminde başlatılan işlem, AKP’lilerin çoğunluğu sağlamasıyla, tesisin yıktırılması yerine para cezası uygulandı.

MÜHÜRÜ SÖKÜLDÜ

2 Ocak’ta mühürlenen tesisin, 4 Şubat’ta mühürleri sökülerek yeniden yapımına başlandığı tespit edildi. Belediye zabıta ekipleri tarafından durumun tutanak altına alınmasıyla, Bağlar Belediyesi Meclisi 6 Şubat’ta bundan dolayı 153 bin 870 TL para cezası kesti ve yapının yıktırılması kararı alındı. Ancak yıkım kararının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen bu konuda herhangi bir işlem yapılmadı. İnşaatın yapımı ise devam ediyor.

Kararın alındığı tarihte sadece bir halı sahanın betonu dökülürken, yıktırma kararının ardından her iki sahanın zemin betonunun döküldüğü, bir sahanın de çelik konstrüksiyonlarının monte edildiği görüldü.

HDP MECLİS ÜYESİ: MÜDAHALE EDİLMEDİ

Bağlar Belediyesi’nin HDP’li Meclis Üyesi Danyal Barçin tarafından 7 Eylül’de konu yeniden gündeme getirildi. Barçin, “İmarla ilgili müdahale edilmesi gereken bazı konular var. Ama maalesef kaç defa söylememize rağmen yönetim tarafından müdahale edilmedi. Şu an Batıkent dediğimiz alanda kaçak bir yapı yapılıyor. Kaç defa uyarmamıza rağmen bir ekip gönderilmedi ve şu anda bitmek üzeredir. Belediyenin müdahale etmesi lazım. Ki yapan kişinin ne arsasıdır ne de imar izni var. Ama yapmaya devam ediyor. İmar Müdürü de ‘Müdahale edeceğiz’ dedi. Ona rağmen bir müdahale yapılmadı. Varsa bir şeyiniz müdahale ediniz. İzin vermişseniz de burada bizi aydınlatın, biz izin vermişiz diye” şeklinde konuştu.

BEYOĞLU ‘GÖZ YUMMAYIZ’ DEDİ

Kaçak yapının yıkımına karşı Barçin’in sorusunu yanıtlayan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, “Danyal Bey’in bahsettiği konu bundan kaç ay önce başladığında bize şikayet geldi. Biz orayı hemen mühürledik. Biz ekibi oraya yönlendirdik. 150 bin TL para cezası kesildi ve inşaatı durdurduk. Bundan 2 gün önce yine bir hareketlilik olduğunu gördüm. Hemen inşaatı durdurdum. Konuyu Sayın Vali beye de arz ettik. Şu anda çalışma yoktur, çalışmayı durdurmuşuz. Sonuna kadar da bu ve buna benzer kanun dışı, ruhsat olmadan bütün iş ve işlemlerin üzerine gideceğiz. Asla savunmamız, göz yummamız söz konusu değildir” ifadelerine rağmen bu yönde adım atmadı.

Ancak Beyoğlu’nun “Göz yummak söz konusu değildir” dediği kaçak yapı, zemin beton dökülürken tespit edilip işlem başlatıldı, mühürlüyken de tamamlanma aşamasına geldi.

Kaçak yapı, Diyarbakır Mimarlar Odası’nın 7 Eylül’de “kayyımlar döneminde kaçak yapıların arttığına” dair yaptığı açıklamanın ardından yavaşlatıldı.