MHP'li Yıldız'dan baroları bölme planına 'Vegas’lı savunma

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak ‘Çoklu baro’ teklifine ilişkin açıklama yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, baro başkanlarının siyaset yaptığını savundu.

MHP'li Yıldız'dan baroları bölme planına 'Vegas’lı savunma

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak ‘Çoklu baro’ teklifine ilişkin açıklama yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, baro başkanlarının siyaset yaptığını savundu. Yıldız, “48 bin 750 üyesi bulunan İstanbul Barosunda 8 bin oy alan aday, başkan seçildiği gibi, üst kurul delegelerinin de tamamını almaktadır. Bu, tam bir Vegas mantığıdır. Yani bir fazla alan, masanın tamamını alır” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, baro başkanlarının karşı çıktığı, Adalet Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak olan “Avukatlık Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ne ilişkin açıklama yaptı.

CHP, HDP ve İYİ Parti’nin kanun teklifine ilişkin itirazlarını eleştiren Yıldız, “Kanun teklifinin MHP ve AKP tarafından kin ve otoriter bir anlayışla hazırlandığı, bir tepkinin sonucu olarak huzura getirildiği iddiaları doğru olmadığı gibi, milletvekillerine yapılan büyük bir saygısızlık ve iftiradır” dedi.

‘SORSAN BARONUN YERİNİ BİLE SÖYLEYEMEZLER’

İstanbul, Ankara ve İzmir’deki avukatlar ile barolar arasındaki ilişkinin, “baroya kayıt olmaktan ve aidat ödemekten” ibaret olduğunu savunan Yıldız’ın açıklamasında öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"TAM BİR VEGAS MANTIĞI"

İstanbul Barosunda 48 bin 750 avukat bulunmaktadır. Bu avukatların yarısından fazlası baro seçimlerinde oy kullanmamaktadır. Baro yönetimlerinin avukatları temsil oranı oldukça düşüktür. 48 bin 750 üyesi bulunan İstanbul Barosunda 8 bin oy alan aday başkan seçildiği gibi, üst kurul delegelerinin de tamamını almaktadır. Bu, tam bir Vegas mantığıdır. Yani bir fazla alan, masanın tamamını alır. Bunun demokratik temsille uzaktan yakından alakası yoktur. Bu avukatların çok büyük kısmının ise baroyla herhangi bir ilgi ve irtibatı da bulunmamaktadır. Sorsan baronun yerini bile söyleyemezler.”

"BARO BAŞKANLARI SİYASET YAPMAKTADIR"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve İstanbul Barosu Başkanı başta olmak üzere birçok baro başkanı, barolarda demokratik temsilin olmadığını kabul etmektedir. Baroya hâkim olmuş küçük bir grup, meslek dayanışmasından ziyade belli bir partinin yan kuruluşu gibi siyaset yapmaktadır. Barolar siyasi parti gibi faaliyet göstermekte, baro başkanları da siyasi partinin il başkanı gibi açıklamalar ve siyaset yapmaktadır.

"ENGELLEMELER GENEL KURUL’DA DA TEKRARLANACAK"

Avukatlık Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin görüşüldüğü Adalet Komisyonunda muhalefet milletvekilleri, saatlerce aynı şeyi tekrarlamış, toplantıları uzatmak için yanlarında getirdikleri ansiklopediden bazı bölümleri saatlerce okumuşlardır. Adalet Komisyonundan geçen kanun teklifi görüldüğü kadarıyla bugün, Genel Kurula getirilecek ve bu engellemeler burada da tekrarlanacaktır. Türk milletinin yani milli iradenin temsilcisi olan milletvekilleri bu oyunları bozacak ve teklifin kanunlaşmasını sağlayacaktır.

Etiketler
Çoklu baro sistemi TBMM