CHP, polis ve bekçi şiddetini Meclis'e taşıdı

CHP'li Tanrıkulu, "Kolluk kuvvetleri tarafından uygulanan darp, işkence, kötü muamelenin sona ermesi için alınan önlemler nelerdir?" diye sordu.

CHP, polis ve bekçi şiddetini Meclis'e taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, son günlerde yaşanan kolluk güçlerinin vatandaşlara yönelik şiddet eylemlerini Meclis gündemine taşıdı.

"24 Nisan günü Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağı döneminde sitenin bahçesinde oynayan çocukları silahla kovalayan polisin, engelli bir çocuğu kolundan sürükleyerek zırhlı araca bindirip gözaltına almaya çalıştığı basına yansımıştı. Bu olayın ardından polislerin, yurttaşlara şiddet uyguladığı farklı görüntüler de kaydedildi. Sokağa çıkma yasağı döneminde sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna yansıyan görüntüler, polis şiddetinin her geçen gün yaygınlaştığına işaret ediyor." diyen Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtını istedi:

1. Zeytinburnu’nda sokağa çıkma yasağı sırasında dışarı çıkan çocukları yakalayan polislerin önce çocukları darp ettiği, daha sonra ise ters kelepçe takarak gözaltına aldığı iddiası doğru mudur?

2. Kadıköy’de polis noktasına süratli bir şekilde gelen bir motosikletli kuryenin polis tarafından şiddete ve hakarete maruz kaldığı iddiası doğru mudur?

3. Çorlu’da sokağa çıkma yasağı sırasında evinin bahçesinde oturan bir ailenin polis tarafından sokağa çıkma yasağı uygulamasını ihlal etikleri gerekçesiyle darp edildiği iddiası doğru mudur?

4. Esentepe Mahallesi’nde ekmek almaya çıkan vatandaşın bekçiler tarafından darp edildiği iddiası doğru mudur?

5. Cizre’de beş adet zırhlı araçla sokağa giren onlarca polisin iki vatandaşı darp ederek gözaltına aldığı iddiası doğru mudur?

6. Sultangazi’de sokağa çıkan iki vatandaşın izin belgesi olmadığı iddiasıyla bekçi ve polisler tarafından darp edildiği iddiası doğru mudur?

7. Bahse konu iddialar doğru ise kaç bekçi ve polis hakkında soruşturma başlatılmıştır? Bütün iddialar hakkında ayrı ayrı belirtilmek üzere açılan soruşturmaların güncel akıbetleri nedir?

8. 2018 – 2020 yılları arasında yıllar bazında darp, işkence, kötü muamele nedenleriyle hakkında şikâyet bulunan kaç kolluk kuvveti mensubu bulunmaktadır?

9. 2018 – 2020 yılları arasında yıllar bazında darp, işkence, kötü muamele nedenleriyle hakkında soruşturma başlatılan kaç kolluk kuvveti mensubu bulunmaktadır?

10. Kolluk kuvvetleri tarafından uygulanan darp, işkence, kötü muamelenin sona ermesi için alınan önlemler nelerdir?

Etiketler
Bekçi Ordu Polis Şiddet