AKP, manşetlerden müjdelenen vaadinden vazgeçti

AKP'nin seçim vaatleri arasında yer alan KDV iadelerine ilişkin düzenleme Meclis'ten geri çekilmişti.

AKP, manşetlerden müjdelenen vaadinden vazgeçti

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, "KDV iadesinin torba yasadan çıkarılmasını hala anlamıyoruz" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçtiğimiz Şubat ayında Katma Değer Vergisi ( KDV ) kanununda değişiklikler öngören kanun tasarısının TBMM’ye sevk edildiğini açıklamıştı. Gazete manşetlerine "Esnaf ve üreticiye 140 milyarlık cansuyu" diye takdim edilen düzenleme, Mart ayının son günü Meclis'te geri çekildi.

AKP, manşetlerden müjdelenen vaadinden vazgeçti - Resim : 1

" KDV iadesinin torba yasadan çıkarılmasını hala anlamıyoruz"

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO 500 araştırmasını açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bahçıvan, devreden KDV iadesine ilişkin kanun teklifinin son anda torba yasadan çıkarılmasına ilişkin bir soru üzerine, “Hala daha anlamını çözemediğimiz bir son dakika gelişmesiyle bu madde torba yasadan çıkarıldı ve Türk sanayisi adına yanlış bir adım atıldı. KDV sanayinin üzerinde biriken ve geri dönüşü olmayan bir yük olmuş durumda. Umuyoruz ki bu konu önümüzdeki aylarda tekrar gündeme gelip çözüme kavuşacaktır” dedi.

Bahçıvan, şirketlerin borçluluk oranına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye’deki finansman giderlerinin dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirterek, bu yıl göreceli olarak biraz iyileşme olmasına rağmen son 4-5 yılda sanayide finansmanın payının toplam giderler içerisinde yüzde 50’ler seviyesinde olduğunu söyledi.

Bu rakamın dünyada hiçbir ülkede olmadığı şekilde yüksek olduğunu dile getiren Bahçıvan, bu durumun sanayi sektörüne olumsuz etkilerinden bahsetti. Bahçıvan, şirketlerin sermaye piyasalarından beslenmesi konusunda istenilen ilerlemenin sağlanamadığını kaydederek, bu tablonun kısa vadede çözüme ulaşmasının zor olduğunu, sanayiye yönelik yeniden reform edilmiş, tasarlanmış bir kalkınma bankasının öneminin yeniden ortaya çıktığını vurguladı. Bahçıvan, “İddia ediyor ve inanıyoruz ki Türkiye’de yeni yatırım döneminin başlaması ancak ve ancak güçlü, stratejik ve milli kaynaklardan, milli sermayeden beslenen bir kalkınma bankası modeli olabilir. Uzun vadeli fon akışlarını ve yönlendirmeyi ancak bir kalkınma bankası modeliyle biz Türk sanayisinin hizmetine sunabiliriz” diye konuştu.

Kısa vadeli borç oranlarının neden arttığına ilişkin bir soru üzerine Bahçıvan, bunun altında yatan en önemli nedenlerden birisinin Kredi Garanti Fonu’nun şirketlere kısa vadeli kaynak yaratma konusunun olduğunu bildirdi. Bahçıvan, faizlerin artması nedeniyle sanayicilerin uzun dönemden ziyade kısa dönemli kredileri tercih etmesinin de bu kısa vadeli borçların altında yatabilecek bir neden olduğunu anlattı.

Finansman noktasındaki teşhisleri çok daha güçlü koymaları gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, sanayi üzerindeki borçların kısa vadeye dönmesi ve borcun yabancı para cinsinden olmasının finansal istikrarın önemine işaret ettiğini aktardı. Bahçıvan, kar artışının yatırıma dönüşmesine ilişkin ilk sinyalleri aldıklarını belirterek, şirketlerin özellikle öz kaynaklarını güçlendirdiğini söyledi.

Karların temettü ile dağıtıldığını da tahmin ettiklerini dile getiren Bahçıvan, karların üretime nasıl döneceğini ilerleyen günlerde daha iyi göreceklerini bildirdi. Bahçıvan, Ar-Ge’ye ayrılan payın artışına ilişkin bir soru üzerine, Ar-Ge yatırımlarının ve yatırım yapan şirket sayısının artmasından memnuniyet duyduklarını aktardı.

Ar-Ge’ye verilen teşviklerin kalıcı ve istikrarlı olması halinde bu ekosistemin büyüyeceğini ifade eden Bahçıvan, karlılıkla birlikte gelecek yıllarda Ar-Ge’ye ayrılan payın ve şirket sayılarının artacağını söyledi.

Etiketler
Seçim