Koronavirüs AKP'ye engel değil... Bekçi ve yargı düzenlemesi

Salgın, AKP’nin antidemokratik olarak görülen düzenlemeleri hayata geçirmesine engel olamadı.

Koronavirüs AKP'ye engel değil... Bekçi ve yargı düzenlemesi

Salgın, AKP’nin antidemokratik olarak görülen düzenlemeleri hayata geçirmesine engel olamadı.

TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde dernek üyelerinin fişlenmesine yol açacak düzenleme ile bekçilerin yetkilerini artıracak kanun teklifi yer alacak. 2’nci yargı paketi ise komisyona sevk edilecek.

Ankara’da önümüzdeki haftanın siyaset gündemini koronavirüs salgını değil AKP’nin ısrarcı olduğu düzenlemeler belirleyecek. Ölümcül virüs salgını nedeniyle kamunun birçok alanında tatile gidildi, 65 yaş üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirildi ve eğitime ara verildi.

Birçok siyasi parti kurultay, kongre, toplantı gibi etkinliklerini iptal ederken TBMM ise çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor. Ekonomi alanında hazırlanan torba kanun teklifinin kabul edilmeyen bölümleri, TBMM Genel Kurulu’nun ilk gündem maddesi olacak. Bu bölümler arasında Cumhuriyet tarihinin en büyük fişlemesine neden olacak madde de bulunuyor.

Bu maddenin kabul edilmesi durumunda dernekler, tüm üyelerinin kimlik bilgilerini İçişleri Bakanlığı’na bildirmek zorunda kalacak. Bildirimde bulunmayan dernek üyelerine idari para cezası verilecek. Bekçilere geniş yetkiler veren kanun teklifi de Genel Kurul’da görüşülecek. Teklifle bekçiler alternatif kolluk kuvvetlerine dönüşecek, toplumsal olaylara müdahale edebilecek, araç ve üst araması yapabilecek, silah kullanabilecekler.

Salgın nedeniyle cezaevlerinde tutulan vatandaşlar ve yakınları “af” beklerken AKP ise böyle bir düzenleme yapmadığı ikinci yargı paketini TBMM Başkanlığı’na sundu. Bu hafta komisyon görüşmeleri başlayacak pakette “e-yargılama döneminin başlaması”, “zorunlu arabuluculuğun ücretsiz hale gelmesi” gibi düzenlemeler yer alıyor. Bu yargı paketinin 4 milyon dosyanın yargılamasının hızla gerçekleştirilmesi için oluşturulduğu bildirildi.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Bekçi Salgın