'Soğan depolarını basan hükümet, maske depolarını da basacak mı?'

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, iktidara "Korona virüs gibi hızla artış gösteren maske simsarlarına karşı önlem almayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.

'Soğan depolarını basan hükümet, maske depolarını da basacak mı?'

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Geçen yıl patates ve soğan depolarını basan ve üreticiyi “stokçu, terörist” ilan eden iktidara yönelik yapmış olduğu açıklamada, "koronavirüs tehdidi sonrasında koruyucu ürünlere yönelik fahiş zam yapan, stokçuluk yapan firmalara yönelik saray ne gibi önlemler alacaklar doğrusu çok merak ediyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Depo baskınlarında nasıl stoklar yaptıklarını görüyoruz. Buralarda asla taviz yok. Öyle patates, soğan stokçuluğu, öbür tarafta birçok sebze, meyvede bu tür stoklar yapmanın bedelini ödeyecekler '' ifadesinde bulunmuştu. Şimdilerde bu konu hakkında hiç sesi soluğu çıkmıyor. Talebi suistimal etmek isteyen çok sayıda simsar var. Çok merak ediyorum Sayın Cumhurbaşkanı ne açıklama yapacak?

Tekin açıklamasında, "Korona virüs gibi hızla artış gösteren bu simsarlara, fırsatçılara karşı acilen önlemler alınmalıdır. Önlemlerden kastımız depolara baskın yaparak terörist avına çıkmak değildir. Piyasayı dengeleyecek mekanizmalar devreye alınmalıdır. Burada devletimizin maske satan kurumlara, özellikle medikal firmaları iyice denetlemesi gerekir. Bu yerlerin hangi ürünü nereye, ne kadara sattıkları mevcut faturalarında bellidir. Bahsettiğimiz ürünlerle ilgili olarak tavan-taban fiyat uygulaması yapılmalıdır. Denetimler artırılmalı, sonucunda yüksek fiyat uygulaması tespit edilenler hakkında para cezası uygulanmalıdır." dedi.

Gürsel Tekin'in konuyla ilgili açıklaması şöyle:

Çin'de ortaya çıkan virüs hızla yayılmaya devam ediyor. Virüsün bulaşmasını engellemek için ise maske kullanmak büyük önem taşıyor. Birçok pazarlamacı ellerinde bulunan; N95 maskesi, cerrahi maske, eldiven, ateş ölçer ve koruyucu tulumların fiyatlarında fahiş artışlar yaptılar. Birkaç hafta öncesine uygun fiyatlara tüketiciye sunulan filtreli maskelerin fiyatları da hızlıca yükseldi. Özellikle internetten satışlarda aynı ürünün farklı sitelerde, birbirinden çok farklı fiyatlarla sunulması dikkat çekiyor.

Fiyatlar yüzde 500 artarken talebi suiistimal etmek isteyen çok sayıda simsara da gün doğdu. Virüs sonrası piyasadan topladıkları maskeleri saat başı değişen rakamlarla alıcılara satmaya çalışan stokçular ihtiyacı olanları gerçek anlamda mağdur ediyor. Türkiye’deki firmalar tarafından, maskenin üretim merkezi olan Çin'den ithal edilen maskeler, tekrar bu ülkeye satılıyor. Maskelere talebin artması fırsatçılığı da ortaya çıkarmıştır. Firmalardan maske temin etmeye çalışanlar, ürünü fahiş fiyatlarla yurt dışına satma derdine düşmüşlerdir.

Stokçuların fiyat oyunu ile ortaya çıkan karaborsa, en çok da söz konusu ürünlere iç piyasada ihtiyaç duyan başta kısıtlı stok tutan hastaneler, eczaneler olmak üzere tüm yurttaşlarımızı da mağdur etmiştir. Gelen talepleri karşılamak ve bu işten para kazanmak için maske arayışındaki yatırımcıların yanı sıra iç piyasadaki kimi tedarikçilerin ise yaptıkları stok üzerinden fiyatlarla oynaması sonucunda, devamlı olarak daha yüksek fiyat vereni aramaya arayışı baş göstermiştir.

Geçen yıl patates ve soğan depolarını basan ve üreticiyi “stokçu, terörist” ilan eden iktidar, koronavirüs tehdidi sonrasında koruyucu ürünlere yönelik fahiş zam yapan, stokçuluk yapan firmalara yönelik ne gibi önlemler alacaklar doğrusu çok merak ediyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Depo baskınlarında nasıl stoklar yaptıklarını görüyoruz. Buralarda asla taviz yok. Öyle patates, soğan stokçuluğu, öbür tarafta birçok sebze, meyvede bu tür stoklar yapmanın bedelini ödeyecekler '' ifadesinde bulunmuştu.

Korona virüs gibi hızla artış gösteren bu simsarlara, fırsatçılara karşı acilen önlemler alınmalıdır. Önlemlerden kastımız depolara baskın yaparak terörist avına çıkmak değildir. Piyasayı dengeleyecek mekanizmalar devreye alınmalıdır. Burada devletimizin maske satan kurumlara, özellikle medikal firmaları iyice denetlemesi gerekir. Bu yerlerin hangi ürünü nereye, ne kadara sattıkları mevcut faturalarında bellidir. Bahsettiğimiz ürünlerle ilgili olarak tavan-taban fiyat uygulaması yapılmalıdır. Denetimler artırılmalı, sonucunda yüksek fiyat uygulaması tespit edilenler hakkında para cezası uygulanmalıdır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Etiketler
Ordu Gürsel Tekin Milletvekili Soğan