Ekrem İmamoğlu: Dünyada yıkılacak daha çok duvar var

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un kardeş şehirlerinden Berlin’de, duvarın yıkılışının 30. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında Eyalet Meclisi’nde belediye başkanları oturumunda konuştu.

Ekrem İmamoğlu: Dünyada yıkılacak daha çok duvar var

Berlin Duvarı’nın yıkılış anının günümüze de çok derin mesajlar taşıdığını vurgulayan İmamoğlu, “30 yıl geçtikten sonra şunu unutmayalım ki: Bu ortak mücadele devam ediyor. Ne için devam ediyor? İnsanların mutluluğu için, özgürlüğü için devam ediyor. İyi ki Berlin’deki duvar yıkılmış. Ama tahmin ediyorum dünyada bu anlamda yıkılacak daha çok duvar var” dedi.

EYALET MECLİSİ / BERLİN

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Doğu ve Batı Almanya’yı ayıran Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında, dün, bu kente geldi. Ayağının tozuyla temaslarına başlayan İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte, bugün de ilk olarak Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ı ziyaret etti. Büyükelçilik ziyaretinin ardından Berlin Eyalet Meclisi’ne geçen İmamoğlu, “Berlin’in Kardeş Şehirleri Belediye Başkanları Oturumu”na, Brüksel Başkent Bölgesi İdaresi Başkanı Rudi Vervoort, Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony, Prag Belediye Başkanı Zdenek Hrib ve Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski ile birlikte katıldı.

DUVARIN YIKILIŞININ FİLMİ GÖSTERİLDİ

Toplantı öncesinde, Berlin Duvarı’nın 9 Kasım 1989’da yıkılışına kadar olan süreci anlatan kısa film gösterildi. Meclis açılış konuşmasını Berlin Eyalet Meclisi Başkanı Ralf Wieland yaptı. Ardından mikrofona, Berlin Eyaleti’ne hükümet eden Belediye Başkanı Michael Müller geldi. Konuşmalardan sonra, sanatçı Sebastian Krumbiegel tarafından “Die Demokratie ist Weiblich - Demokrasi Dişidir” isimli müzik dinletisi sunuldu. Etkinlikte “kilit konuşmayı”, Doğu Almanya’nın son dönem geçici Devlet Başkanı, Federal Almanya Devlet Bakanı Sabine Bergmann – Pohl yaptı. Duvarın yıkılmasını konu alan kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler de ödüllerini meclis toplantısında aldı.

BERLİN’E KARDEŞ ŞEHİRLERİN BELEDİYE BAŞKANLARI KONUŞTU

Ardından moderatörlüğünü gazeteci Alexandra von Lingen’in yaptığı “Berlin’in Kardeş Şehirleri Belediye Başkanları Oturumu”na geçildi. Oturumda her belediye başkanına ikişer dakikalık konuşma süresi verildi. İmamoğlu’na ve diğer belediye başkanlarına moderatör tarafından, “Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. yıl dönümünü kutluyoruz. Berlin’in kardeş şehirlerinden biri olarak duvarın yıkılışı ile ilgili olarak sizin kişisel düşünceleriniz ve hatıralarınız nelerdir” soruları yöneltildi. Burada bulunmaktan çok mutlu olduğunu belirten İmamoğlu, “Çünkü İstanbul ve Berlin ‘kardeş şehir’ anlaşması, duvarın yıkılışından yaklaşık bir hafta sonra imzalandı. Aslında her ikisini bir arada kutlamanın keyfiyle buradayım” dedi.

“GÜNÜMÜZE DERİN MESAJLARI VAR”

“Aynı zamanda ben, sizlere, demokrasiye inancı tam ve demokrasiye bağlılığını, kararlılığını ispat etmiş 16 milyon İstanbullunun da selamını getirdim” diyen İmamoğlu, “Sadece 2 gün sonra ölüm yıl dönümünde anacağımız Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesine olan, 82 milyon insanın bu yolda yürümedeki kararlılığını da buradan belirtmek istiyorum. Duvar yıkıldığında 18 yaşındaydım. Hafızamda şöyle bir duygu var: Üniversitede okuyordum ve insanların buluşması, kucaklaşması, özlemle birbirine sarılması, özgürleşmesi… Ne hissetmiştim? Yüzümde derin bir mutluluk ve gülümseme vardı. Nerede olursa olsun özgürlük, buluşma, kucaklaşma, bence dünyadaki herkesin yüzünü güldürür. Şu anda verdiğimiz mücadele de tamamıyla bu aslında. Neye karşı? Hem otoriter süreçlere karşı hem de popülizme karşı bir mücadele veriyoruz. Ortak bir hareket. Demokrasiyle olan, özgürlükle olan, Cumhuriyet’le, bağımsızlıkla olan, birleşen duyguların dünyaya ne kadar derin güzellikler ve duygular yaşattığının bir göstergesi aslında Berlin’deki duvarın yıkılış anı. Elbette ki günümüze de çok derin mesajları var. 30 yıl geçtikten sonra şunu unutmayalım: Bu ortak mücadele devam ediyor. Ne için devam ediyor? İnsanların mutluluğu için, özgürlüğü için devam ediyor. İyi ki Berlin’deki duvar yıkılmış. Ama tahmin ediyorum dünyada bu anlamda yıkılacak daha çok duvar var” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Berlin Ekrem İmamoğlu