Süleyman Soylu'dan 'İstanbul ve Ankara'ya kayyum' sorusuna yanıt

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk'te Hakan Çelik'in programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Süleyman Soylu'dan 'İstanbul ve Ankara'ya kayyum' sorusuna yanıt

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk'te Hakan Çelik'in programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Süleyman Soylu hafta içi gazetecilerin "Ekrem İmamoğlu'nu görevden alıp yerine kayyum atayacağınız söyleniyor” sorusuna “Pazar sabahı açıklayacağım" demişti.

Süleyman Soylu'nun CNN Türk'te yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

-Kadın cinaytlerinde 2019'da bir artış söz konusu oldu.

ABD ile ortak kara devriyesi

-Türkiye son yıllarda özel bir sorumluluk hissetiği bir rolü üstleniyor. Tarihsel ve komşu sorumluluğunu yerine getiriyor. Burada işimizin kolay olmadığını söylemeliyiz. Bu coğrafyanın tam ortasındayız. Türkiye burada pasif bir durumda olmadı şimdiye kadar. Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde. Adımlar attı.

-Dünyada kendini gösterdi ve belli etti. ABD kendi askerleriyle bizim askerlerimizin birlikte devriye yapmasını kabul ettiyse bu Türkiye'nin başarısıdır. Türkiye burada hiç geri adım atmadı. Bunu insanlık adın atıyor.

-Bizi gemiye yaklaştırmıyoruz. O eylemin sert olmasının nedeni 'biz diğer ülkeler gibi düşünmüyoruz, insanlığı düşünmüyoruz' demektir.

Avrupa'nın teröre bakışı

Avrupa'dan bizim adli olaylarda iade taleplerimize verilen karşılık yüzde 85 civarında ama terörle ilgili iade taleplerine verilen karşılık yüzde 3 civarında. Maalesef Avrupa'nın bu tutumu ikili ilişkilere zarar vermektedir. Sürecin nedeni Avrupa'daki samimiyet eksikliği. Almanya'da son 2-3 yıldır PKK konusunda olumlu bir tutum var ama FETÖ'cüler konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Avrupa'ya kaçan FETÖ'cüler

Yurt dışından bir teröristin bile getirebilmesi bile Türkiye'nin gücünü gösterir. Türkiye bu konuda çok önemli adımlar atıyor. İğneyle kuyu kazdığımızı bilmenizi isterim.

FETÖ ve terörle mücadele

Çok zor bir coğrafyada mücadele ediyoruz. Son dönemde ciddi bir terör olayı olmadı. Güvenlik birimlerimiz FETÖ'den arınınca terörle mücadelemizde daha sağlam adımlar atabildik.

Yerli silahlarımız terörle mücadeleyi ilerletti. Güvenlik güçlerimizin öz güvenini arttırdı. Teknolojik gelişmeleri takip ediyoruz. Bir saniye yüz bin fotoğraf tarayabiliyor ekiplerimiz. Geçen yıl 361 olay engellemişiz, bu yıl bu sayı 182'ye ulaşmış durumda. Daha dün 5 kilo TNT patlayıcı ele geçirildi.

Teröristlerin stratejileri

Bizi izleyenler bilsinler; DEAŞ'ın da PYD'nin de patronu aynıdır. Hem PKK'ya hem DEAŞ'a gelen talimatlar aynı. Burada hedefin Türkiye olduğu apaçık ortadır. İlk kez terörle mücadele tarihinde, tüm güvenlik kuvvetlerimiz hep birlikte bir bütün gibi çalışan bir yapıyla hareket ediyor. İçişleri Bakanlığı, MİT ve TSK koordinasyon halinde çalışmakta.

Tunceli'de 65 tane terörist kaldı

Ben dün Tunceli'deydim. Bundan bir iki yıl öncesine kadar Aliboğazı'na, Pülümür Deresi'ne girmek mümkün değildi. Yaptığımız mücadelelerle bölgeyi büyük oranda terörden arındırdık. Tunceli'de şuanda dağlarda 65 tane terörist var. Bunun 13 tanesi TİKKO, 52 tanesi de PKK'lı.

ABD'nin seyahat uyarısı

Benim gördüğüm ABD'nin bize son 3 yılda verdiği bilgilerde ciddi bir katkı sağlanmadı.

Belediyelere atanan kayyımlar

Bu işin doğrusu geçici görevlendirilen belediye başkanları. Kayyım başkan değil burada geçici olarak vekil atanması söz konusu. Yasalarda bu kanun net bir şekilde belirtilmiştir. Teröre bulaşan belediye başkanlarına yapılan işlemlerin hepsi anayasaya uygun. Önceki davalarda 237 yıl 237 ay hapis cezası verildi. Bir kişinin seçilmiş olması istediğini yapabilme özgürlüğünü getirmez. Bir belediye başkanı teröre bulaştığında, yolsuzluk yaptığında seçildikleri için işlem yapmayalım mı? Görevden alınan başkanlarla ilgili mahkemeler sürüyor, cezalar artabilir.

Görevden alınan Diyarbakır belediye başkanı; terörist cenazesine gideceksin, teröristin ismini caddene vereceksin. Teröristlere ilaç sağlayacaksın, onları tedavi edeceksin. Personel kimlik kartlarından ay yıldızlı bayrağı gelir gelmez çıkartacaksın. CHP'li kardeşlerime sesleniyorum; bunu hazmedebiliyor musunuz. Ben hazmedemiyorum. Bunlar olduğunda gereken yapılır. Görevden alınan Diyarbakır belediye başkanının 8 tane soruşturması var. Şüpheler kuvvetli olmasa bu adımlar atılmazdı.

Kayyımlar atandıktan sonra bu bölgelerde yapılan çalışmaları görüyoruz. Tunceli'de tekstilde çalışacak adam bulunamıyor. Ağrı'da binlerce kadın için iş istihdamı sağlandı. Biz çocuklarımızı korumak zorundayız.

İSTANBUL'A KAYYUM İDDİASI

İstanbul Haziran ayında bir karar verdi. Bu karar İstanbul'da bir belediye başkanını seçilme kararıdır. Hem demokratik, hem de hukuki bir karardır. Burada bunun seçilmesinin, İstanbul seçmenin oy vermesinin bir tek sebebi var; Elde ettiğim bütçeyle mahalli idarenin hizmetlerini burada gör.

Çöpümü topla, suyumu akıt. Problem geldiğinde çözmeye çalış. Belediye bunun için seçilir. Ülke yönetmek için seçilmez. Büyük büyük laflar söylemek için seçilmez.

Kendim yetiştiremiyorum. Çok çalıştığımı mesai arkadaşlarım bilirlr. Belediyeler önemli işlerdir. Burada gayret göstermek... Büyük Türkiye politikalarıyla hedefleriniz olabilir demokrasinin imkanları.

Allah'ınızı severseniz, biraz önce anlattım, biz bu belediyelerin Diyarbakır, Mardin ve Van bunların alınmasının terörle irtibatlarından dolayı olduğunu ve ne için olduğunu ifade ettim. Buradan kalkıp İstanbul seçmeninin meşruiyetini meşruiyetsizliğe vesile etmek.

Ben sizle aynı çizgideyim. Hangi çizgidesini? Ben de İstanbul seçmeniyim. "16 milyonun selamını getirdim" ben selam falan göndermedim.

Bu konular bir belediye başkanının yapmak istediğinin çok çok üstündedir. Bunu İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Malatya seçmeni değerlendirir.

Biz orada teröre karşı bir mücadele ortaya koyuyoruz. Teröre karşı mücadeleyi destekleyen bir kişiyi İçişleri Bakanı olarak uyarıyorum. Bu yaptığın yanlıştır. Milyonlarca insan terörden etkileniyor. Bu işin bu boyutunun nasıl yönetileceğini ortaya koyma hakkı da bizim olsun.

Orada Hacire Ana vardı, şimdi anneler var. Bir tek Diyarbakır Barosu denilen bir Baro var. Bunların dibindeler. Annesinin kucağından çocuğunu almış dağa götürmüş. İstanbul seçmenine söylüyorum: Evladınız yarın okula başlayacak. Birazcık empati kuralım. Yarım saat oğlunuz kızınız geç gelirse ne yaparsınız deli divane olursunuz .Bu anneler orada bir feryadı dile getiriyorlar. Buna devlet baksın demek aymazlıktır, pervasızlıktır. Biz sadece bu yıl bine yakın terörist ailesi ile görüşüyoruz. Biz bu projeyi 2 yıldır sürdürüyoruz. Geçen yıl 165 teröristi ailelerinin ikna etmesi suretiyle adalete teslim ettik. Bu yıl daha bitmedi 165 rakamına ulaştık. Doğu ve Güneydoğu da hastaler, havalimanları, gençlik merkezleri, kadın merkezleri var. Batı ile doğu ile arasında hiçbir fark söz konusu değildir. Huzuru bu hale getirmişiz. 'Sana kuvvet veriyoruz, sana yanlış yapılmıştır" diyor. Yanlış yapan kim? Biz.

HDP'YE ATATÜRK PORTRESİ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını veriyorsunuz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk neden gazi oldu?

İstanbul'dan indirilmesi de yalan. İstanbul Valisi kendisine ait özel bir önemi olduğunu açıkladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını vererek neyi ima etmeye çalışıyorsun? CHP'lilerin vicdanı hiç mi sızlamadı?

40 yıldır Türkiye bu mesele ile yaşıyor. Türkiye'deki terörist sayısı 600'ün altına düştü. Cezaevinde 1500 civarında DEAŞ'lı var. Yurtdışı DEAŞ'lı terörist yok desem yeridir. Kendini gizli görevde tutanları saymam mümkün değil. Uyuyan hücreleri. İçerde bunlara yakın olan grupları takip ediyoruz.

Ne İstanbul ne de Ankara herkesin kendine ait bir yetki çerçevesi vardır. Bana bu soruyu soran da FOX. Ben de bunu pazar günü açıklarım dedim.

Bir muhtar kendi kuralları yasası var, belediye başkanı, kaymakam kendi yasası var. Kaymakam, vali, bakan tamamı Anayasa çerçevesindehizmet veriyor.

"KAYYUM DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİL"

İstanbul ve Ankara için kayyum durumu söz konusu değil. Böyle birşeyin söz konusu olabilmesi için terörle alakası olması lazım. Terörle iltisakınız söz konusu ise devlet boş durmaz gereğini ortaya koyar. Diyarbakır, Mardin ve Van'ı kurtarabilmek için yaygarayı kopartıyorlar. "Seçilmişlere yapılmıştır. Böyle bir yanlış yapılmaması lazımdır" diyerek sulandırıyorlar.

PEJMÜRDE

Bütün bunlar için (Pejmürde ifadesi) Kendi işinizin dışında - orada terörden alınmış belediyelere destek olabilmek- bir takım meselelere girerseniz sorumluluklarımızı yerine getiririz. Bir taraftan içişleri bakanıyım bir taraftan sorumlulukları taşıyan bireyim.

Etiketler
Ankara Süleyman Soylu