Erdoğan: İdlib bizim meselemizdir

Erdoğan, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Andrej Babis ile ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan: İdlib bizim meselemizdir

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Andrej Babis ile ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Sayın Başbakanla terörle mücadele, göç krizi ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Çekya'nın AB üyelik sürecine verdiği destekten de duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Bu destek ve dayanışmanın önümüzdeki dönemde güçlenerek devam etmesini diliyorum.

İdlib bizim meselemizdir. Zira buradaki göç bizim sınırlarımızı zorlayacaktır. Bunun dertlisi biziz. Suriye ile 910 kilometre sınırı olan biziz. Oradaki herhangi bir ateş bizi yakar.

ÇEKYA BAŞBAKANI ANDREJ BABIS: SAYIN CUMHURBAŞKANI BENİ ÇOK ETKİLEDİ

Biz başbaşa görüşmemizi bitirdikten sonra buradaki avizeleri sormuştum. Bunlmar aslında Türk tasarımlı Çek camları, bunları gördüğüm için mutlu oldum. Türkiye müttefiğimiz. Görüşmemizde öncelikle ekonomik konulara ağırlık verdik. Yanımda 35 firma, ticaret odamız geldi. Büyük bir heyet olarak geldik.

Enerji konusunda, savunma sanayi konusunda Çek Cumhuriyeti önemli bir yere geri dönüyor. Geleneği olan firmalarımız var. Burada önemli bir potansiyel görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti dünyanın en büyük müteahhit firmaları olan inşaat firmaları olan ülkelerden biri.

Bizim ülkemizde inşaat imkanları var, Türk firmalarını görmek isteriz. Kamyonların transit kotaları gibi engellerden de bahsettik. Göçmen konusuna eğildik. Sayın Cumhurbaşkanının görüşleri beni çok etkiledi. Suriye konusunda özellikle. Ülkenizde 4 milyon göçmen var.

Avrupa'nın da sorunları var. Burada sayın Cumhurbaşkanının görüşlerini gerçekten takdir ettim. Elbette otomotiv sanayi hakkında konuştuk. Wolswagen büyük bir yatırım yapıyor Türkiye'ye. Çek Cumhuriyeti büyük bir araba parçası imalatçısı. Avrupa'da üretilen arabaların yüzde 50'sinde Çek parçaları bulunuyor.

Bu konuda lider konumundayız, elbette işbirliği yapmak istiyoruz. Genel olarak çok pozitif olarak değerlendiriyorum.

Etiketler
İdlib