Mehmet Tüm'den Madımak mesajı

CHP 25 ve 26. Dönem Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, 2 Temmuz 1993 Madımak katliamında hayatını kaybedenler hakkında yazılır bir açıklama yaptı.

Mehmet Tüm'den Madımak mesajı

CHP 25 ve 26. Dönem Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, 2 Temmuz 1993 Madımak katliamında hayatını kaybedenler hakkında yazılır bir açıklama yaptı.

Mehmet Tüm'ün Madımak açıklaması şöyle:

"2 Temmuz vicdanların kül olduğu gündür. Bu yüzden tarihimize kara leke olarak geçen Sivas'ı ne unuturuz, ne unuttururuz, ne de affederiz!

Bu gün 2 Temmuz, Madımak katliamının 26.yıl dönümü…
Eli kalem tutan, saz tutan, şiirler türküler söyleyen davası sevgiden barıştan öteye gitmeyen 35 can diri diri yakıldı…2 Temmuz 1993’te Sivas’ta direnişin simgesi olan Pir Sultan Abdal'ı anmak için düzenledikleri şenliklerde, barış ve kardeşlik savunucuları ülkemizin aydınlık yüzünü temsil eden 35 aydın ve sanatçısının diri diri yakılarak katledilmesiyle ülkemiz acıya boğuldu.

2 Temmuz’da 35 canla birlikte vicdanlar da kül oldu. Sanıklar ve savunucuları AKP iktidarı döneminde, ödüllendirilerek milletvekili yapıldı, bakanlık koltuklarına oturtuldu. Bazı sanıklar ise kaçak denilip geçiştirilerek hakim karşısına bile çıkartılmadı.

En son zamanaşımı bahane edilerek sanıklar hesap vermekten de kurtuldu. Sivas Katliamı AKP’yle devam etti; AKP katliamcıları korudu, kolladı, hesap vermekten kurtardı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi dönemin başbakanı kendi yargısının verdiği zaman aşımı kararına hayırlı olsun diyerek tüm vijdanları bir kez daha kanatmıştır. Halbuki insanlık suçu işlenmiş olan bir olayda zaman aşımı olması söz konusu bile olamaz. Fakat bu olay bize bir kez daha ülkemizde gerçek demokrasi manzarasını, hukuksuzluğu ve adaletsizliği göstermiş oldu.

2 Temmuz’da yakılan ve katledilen sadece 35 can değil, tüm insanlıktır. 2 Temmuz, Türkiye tarihinin utanç ve ibret günü, Türkiye’nin ortak acısıdır. Bu gün hala alevi evlerine işaret koyanlar, cem evlerini ibadethaneden bile saymayanlar, Alevileri toplumsal yaşamın her alanında dışlayan ve ötekileştiren bu zihniyetten kurtulmadan ne yazık ki insanlığın barışa ve hoşgörüye olan inancı da güçlenmeyecektir.

Biz, CHP olarak, asla kin tutmak veya öç almak için değil; bir insanlık utancının ortadan kalkması, insanlığa olan inancın yeniden tesis edilmesi, toplumsal hafızamızın sinmeyen acılarla değil, katliamlarla yüzleşen ve bunların yarattığı toplumsal tahribatı iyileştiren bir mantıkla hareket edilmesini savunuyoruz. Bizler bu zihniyete karşı, yoksulluğu, yolsuzluğu, adaletsizliği ve ayrımcılığı bitirene dek mücadelemize artarak devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, 2 Temmuz’da Sivas’ta yakılarak katledilen tüm sanatçı, aydın ve canları saygıyla ve özlemle anıyorum. Sivas katliamını gerçekleştirenler, doğrudan ya da dolaylı destekleyenler, katillere arka çıkanlar şunu bilsin ki, Sivas’ı unutmayacağız ve unutturmayacağız. Ülkemizde yaşayan tüm insanlara, yönelik her türlü ötekileştirme, yok sayma, toplumsal hafızasını silmeye çalışma ve asimilasyon politikalarına karşı tüm gücümüzle mücadele edeceğiz.

MEHMET TÜM 25 - 26.DÖNEM CHP BALIKESİR MİLLETVEKİLİ"

Etiketler
Balıkesir Madımak Katliamı Milletvekili Temmuz Mehmet Tüm