Ekrem İmamoğlu'ndan Binali Yıldırım yorumu: Bu bir gelişme

Ekrem İmamoğlu, Habertürk TV'de konuk olduğu programda gündeme dair soruları yanıtlıyor.

GERÇEK GÜNDEM - İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Habertürk TV'de Didem Aslan Yılmaz'ın konuğu oldu.

Ekrem İmamoğlu, programda gündeme dair soruları yanıtlıyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran seçim gecesi AKP'nin İBB adayı Binali Yıldırım'ın sonuçların gelmesinin ardından kendisini tebrik etmesi hakkında konuştu.

Ekrem İmamoğlu'nun açıklamasının satır başları şöyle oldu:

BİNALİ YILDIRIM'IN 23 HAZİRAN GECESİ YAPTIĞI AÇIKLAMA

Bu bir gelişme. Birkaç ay içerisinde gelişme. Keşke o günleri yaşamasaydık. Her işte bir hayır var diyorlar. Demokrasi adında bir sınav verildi. Gönülden şunu söylüyorum ki ilk seçim kazandığımıza yüzde yüz inanıyoruz.

Hiçbir kaygı duymuyorum. İnanın o kadar emin konuşuyorum ki, o sseçimin buraya gelmesi. elbetteki sonuçları çok sevindirici. Farkı daha büyük istiyorum çünkü demokrasi adına bunu istiyorum.

Toplum, siyasi iradenin üzerinde olmalı. Millet istediği zaman değiştirebilir. Millet hiçbir zaman bir siyasinin kararına boyun eğmez, eğmemeli.

Keşke 31 Mart gecesi bunu bitirseydik. Seçimi kazanmak için her yolun mübah olduğu, her konunun sürece dahil edildi, hepsini beraber yaşadık tüm bunların yaşanmamasını isterdim.

EKREM İMAMOĞLU VE EKİBİNİN SEÇİM SONUÇLARINI TAKİP ETTİĞİ ANA İLİŞKİN GÖRÜNTÜLER HABERTÜRK'TE YAYINLANDI! İŞTE O GÖRÜNTÜLER

KAMPANYA SÜRESİNCE EN ÇOK RAHATSIZ EDEN KONULAR

Elbette üzüldüklerim oldu. Benim soyuma sopuma ırkıma, dedemin mezarına gitmeye varıncaya kadar işler. Üniversite diplomamla ilgili olan. Esas ağır olan rakibinizin ve onunla beraber yol yürüyen herkesin çaldılar demeleri. Kim? Hala cevabı yok. Muhatabı yok.

Benim en çok canımı yakan, üzen şey bu. Çaldıların anlamı birilerine hırsız demek anlamına geliyor. Kim o?

Rakibimizin yüzüne sordum. Cevabını alamadım. Benim için en ağır söz o idi. Benim asla kabul edemeyeceğim bir iftira idi.

En büyük desteğim ailem. Eşim, çocuklarım, annem, babam. Elbette çok yakın çalışma arkadaşlarım. Gönüllüler, CHP'li ve İYİ Partili çalışma arkadaşlarım. Toplumun her kesimi sürecin içindeydi.

Otobüsün üzerine çıktığımda hiçbir hazırlık yoktu, doğaçlama. Ama elbette altyapısı var. Her gün insanlarla bir diyaloğum var. Her gün mesajları, mailleri okumaya çalışıyorum. Vatandaştan kopmuyorum.

Zafer değil yeni bir başlangıç sözüyle ilgili olarak, "Bu yaptığınız dil, kurduğunuz felsefe çok yürümez siyasette diyorlar. İlla bir karşıtlık olması lazım. Benimle hiç ilgisi yok. Bir millet meselesinde karşıtlık niye olsun ki? Didem hanımla farklı düşünebilirsiniz. Düşünebiliriz ama mevzu Türkiye ise orta yol üretemez miyiz?

Orada kurduğum her kelime, aslında toplumda hissettilerimi yansıttım. Siyasi hasımlık var. İnsanlar birnirine selam vermiyor.

Ben hiçbir seçimi bir zafer olarak görmüyorum. İki futbol takımın maçından zafer çıkabilir. Ama bir İstanbul yerel seçiminde zafer kime karşı? Şu denebilir sadece, demokrasiye zarar vermek isteyen bir avuç insana zafer denebilir ama millete karşı asla bir zafer değil.

"ATATÜRK CUMHURİYETİ PROJESİYİM" SÖZÜ HAKKINDA

Malum medyayı takip etmiyorum ama bazı raporlar önüme düşüyor. Orada manşet başlıklarını görüyorum. "İmamoğlu proje" vs. diye. Benim gizlim saklım yok. Her yönümle ortadayım. Tüm yaşamımız göz önünde. Okan Bayülgen'in programında soruldu ve ilk orada söyledim.

MAZBATA SORUSU ÜZERİNE

Hiç heyecan duymuyorum alıştık ya. Sayın Valimizle bir görüşme yaptık. Devir teslimi Sayın Vali yapacak. Vekaleten görev yapıyor.

İnsanlar katılım gösterecek, mesai saati sonrasına koyduk.

Bütün belediye çalışanlarına şunu hatırlatacağız, sizin maaşınızı ne ben veriyorum ne bir parti veriyor. Bu şehrin 16 milyon insanı veriyor. Troll belediye çalışanları istemiyoruz.

Baştan beri ifade ettiğimiz şeydi. Ben işletme fakültesi mezunuyum. İş hukuku borcu okudum. İnsan kaynakları masterı yaptım. Her ne kadar benim olan diplomamı sorgulamaya çalışssalar da, benim diplomam da var masterım da var.

Dolayısıyla iş gücünün motivasyona etkilerini iyi biliyorum. Kuruma aidiyet duygusunun ne anlama geldiğini biliyorum. Siz İBB çalışanıysanız kuruma ait olacaksınız.

Benim iş hukukuna uygun davranan, iş ahlakına uygun davranan herkesin yeri başımın üstüne. İş hukukuna, ahlakına aykırı davranan, çalışmadan maaşını alıyorsa ilgili arkadaşlar gereğini yapar. Aksi halde hakkı olanın hakkını yemiş olursunuz.

17 yıldır bir iktidar anlayışı var. İlk seçimi yok sayarsak birçok yerel ve genel seçimde iktidar saldırarak ve belki de hakaret ederek seçimi kazandı.Tanınmayla ilgili problemi her ne kadar aşmaya çalışsak da medyanın objektif davranmadığını herkes biliyor.

Erdoğan'la olan görüşmem samimi bir strateji. Ben kin duyan birisi değilim, asla. Öyle bir gerekçem de yok. Siyaset, saldırılar üzerine bir mecraya oturdu. Farkındaysanız biz saldırmadık. Benim ağzımdan tek bir kelime kötü söz çıkmadı.

Millet isterse değiştirir. Millet isterse seçer hiç kimse buna engel olamaz. Bu toplumun cesaretini yeniden kazanmasına sebep olmuştur. Millet iradesi kendine gelmiştir. Buna en çok çocuklar ve gençler sevindi.

Hissediyorlar. Kimse bunu küçümsemesin. Berkay gibi en az 20-25 gencimiz var. Ben çocukların evlerde müthiş propaganda yaptığını düşünüyorum.

TABANIN SİZDEN BİRBİRİYLE ÇELİŞEN TALEPLERİ OLURSA

Getiririm, bu benim marifetli olduğum alan. İnsanların siyasi görüşlerini tanımladınız ama siyasi görüşlerin dışında ihtiyaçları var. Oradaki taleplerden önce başka talepler var. Çocukları var bu kentin. Muahfazakar görüşte bir insan vardır. 3 yaşındaki çocuğu vardır. Sosyal demokrat kişinin 3 yaşındaki çocuğunun ihtiyaçları aynı. Bunları çözdüğünüz zaman insanları mutlu edersiniz.

Çözemediğiniz şeyi de anlatırsınız. Göreceksiniz azami mutluluk. İstanbul'un istediği aslında huzur, barış, güven ortamı, kavgasız bir ortam. Sorunlarına çözüm bulan bir belediyecilik, partizanlığın olmadığı liyakatın olduğu.

Mitinglere götürülen personeller var. Ben söylüyorum, benim belediye çalışanlarım mitinge gitmeyecek zorla. Biz nasıl zorla götürüldüğünü biliyoruz. Biz de asla.

Milli bayramlarımız var örneğin, davet ederiz. Gelip gelmemek kendi tercihidir. Mühim olan kuruma aidiyeti yüksek olsun, çalışsın.

İBB çalışanları o kurumun içerisine partizanlığı soktuğu an benim çalışanım değildir. İsterse CHP adına propaganda yapsın.

Artık İstanbul'un yüz binlerce gönüllüsü olacak. Sokakta, caddede teftiş yapan. Gerekirse belediye adına hizmet etmeye hazır milyonlarca gönüllüsü olacak.

MÜLTECİLER HAKKINDA

Mülteci konusu yanlış başladı. Bugün gelinen noktada kendi vatandaşlarımızın ekmeğiyle oynanan bir duruma ulaştı. Kayıtsız çalışan birçok sürgün insan var İstanbul'da.

Fütursuzca İstanbul'un rengini değiştiremezler. En önemlisi biz Suriyeli insanların da tüm insani sorunlarına temelde dokunacağız. Başta çocuklar ve kadınlara.

Biz valimizle, emniyetimizle ortak çalışacağız. Belediye olarak biz konuklarımızın birgün ülkekerine dönebilmeleri adına politika üretme konusunda lokomotif olacağız.

Ciddi anlamda bir asayiş sorunu haline gelmiştir. Siz milyonlarca insanı Türkiye'nin her yerine dağıtırsanız bu yanlış başlamıştır.

25 belediye başkanımız var diye açıklamalar yaptılar. Benim 39 belediye başkanım var. Böyle bir şey olabilir mi? ben hepsiyle beraber çalışacağım.

Benim belediye başkanım diğerinin belediye başkanı. Bu külliyen yanlış bir bakış açısı. Ben 5 yıl belediye başkanlığı yaptım. Nasıl dışarıda tutulduğunu biliyorum muhaliflerin. Biz tam aksine içeri çağıacağız.

CÜBBELİ AHMET'İN "BİNALİ BEY E BEN KAYBETTİRDİM DİYEN HARAM İŞLİYOR" AÇIKLAMASI HAKKINDA

Bahsettiğiniz beyefendi hangi sıfatla bunu söylemiş ben bilemiyorum. Harama helale karar verecek bir tilti olduğunu düşünmüyorum. Bunun muhafazakar toplumda bir karşılık bulduğunu düşünmüyorum hatta pozitif bir katkısı olmuş olabilir.

Dindar seçmen size niçin oy versin? Bu benim özelim ama ben de dindar bir insanım. Dindar olmayanın da saygısını elde etmek istiyorum dindar insanın da saygısını elde etmek istiyorum. Dindar insan bana niçin oy vermesin? Dindar insan bizimle rahat eder.

Ben belediye başkanlığı yaptığım dönemde o insanın inanılmaz derecede inanç değerlerine saygı gösteren ve inanç değerleri üzerinden ona yardımcı olan, insancını en özgür şekilde yapmasına katkı sunan bir anlayışı göstereceğim.

Sadece dindar derken, sadece müslüman vatandaşlarımız değil, hristiyanı var musevisi var.

Derneklere, vakıflara, cemaatlere hizmet işi bitti söylemi üzerine, "Burada kast ettiğim şey çok net. Seçilmiş cemaat, seçilmiş dernek, seçilmiş vakıf. Cemaatlerin faaliyetleri var. bu ülkenin temel değerlerine aykırı davranmadan kendi özgür alanlarında birtakım faaliyetleri varsa, bütün bunların izinlerini almışsa - yüzlerce yıllık tarikatlar var İstanbul'da-.

Büyükşehirin kaynaklarını birkaç vakıfa niye akıtalım? Bu şehrin çıkarına birtakım çalışmalar varsa, faydalı çalışmalar varsa karşı değilim. Sadece torpile karşıyım. Bireysel torpil, akraba torpili, partili torpiline de karşıyım. Melelerle görüşme, "Ben kendimi ifade ettim, onlar da dinlediler."

KÜRT SEÇMEN HAKKINDA

Türk Kürt ayrımı yapmaksızın, bence herkesin hoşuna gitti. İnsan ayırt etmeksizin eşi

"Ben sevilmeyecek bir adam değilim. Tüm bölgelerden insan iyi insanı sever. Ben sevgi bağımda hiçbir tereddüt duymadım. Tartışmalarda gönlü kırıldı tabi. O patavatsızlıklar söylenen sözler. Bana dua etsinler. Ben onlara dua ettirdim meydanlarda. Allah akıl versin. Siyaset akıl işi. Bu Z kuşağınan bahsettiniz. Çok zekiler. Oy vermeyeni de katıyorum bunun içine.

Çok farkındalar. Benim kızım akşam 6-7 yaşında puzzle yapıyor. Ben bir haberi izliyorum. Kulağı bende. Benim yaptığım yorumdan bir adım önde yorum yapıyor bana. Akılla yapmalılar, dürüstlükler yapmalılar. Ülkenin insan kaynağına güvenmeliler.

Ben rakibime tavsiyede mi bulunuyorum? Evet bulunuyorum. Siyasi atmosfer değişsin.

ORDU VALİSİYLE POLEMİK

Dava açılırsa ben de kendimi savunacağım, söylemediğim bir şeyi. Bana bir tebliğ yok. Şöyle söyleyeyim, çok acı bir şey. Elbetteki yaşanmasaydı. Ben kendimi işin içinde buldum. 70 küsur yaşındaki annemle beraber içinde bulduk.

Tuzak. Kim kurdu? Sayın vali. Niye ona hesabını sormuyorsunuz. bu vicdanlara sığmaz. Yine akla davet ediyorum. Milletin aklıyla oyun oynamasınlar. Sayın Cumhurbaşkanı anketlere çok değer verirdi. Araştırsın sorgulasın, millet ne düşünüyor. Milletin aklıyla oynamasınlar.

Biz oraya niye girdik, oradan sonrasını niye geçemedik biz onu bilmiyoruz. İşin özü, ne yazık ki bir tuzaktır. Keşke sayın Cumhurbaşkanı bu olaylara böyle dahil olmasa. Keşke bu olayı yapan Vali'den.. Polisleri bu duruma niye düşürdünüz.

İBB'DE İŞTEN ÇIKARMALAR HAKKINDA

Hizmet alınan bir şirketin sezonluk eğitimcileri olduğu hakkında bana bilgi geldi. Yanlış yapılan bir şey varsa göreve geldiğimde bakılacak. İsmek ihale ile çalışan şirket. Bakacağız geldiğimizde. Her yıl olan bir uygulama mı? Adaletsizlik, hukuksuzluk var mı?

Çok çok acil durumlar hariç mutlaka davet usulü olmayacak. Açık ihaleler. Liyakatiyle, kalitesiyle iş yapacak firmaalar bizden ihale alabilir. Biz bakmayız partisine, ailesine. İhale yasağı olmayan herkes bizden alabilir. Kamu lehine, şeffaf ihale düzenleyeceğiz.

BELEDİYECİLİK SİSTEMİ HAKKINDA

Devletin kurumları, Sayıştay'ı Danıştay'ı var. Kurumları sorgulayan, analiz eden, gerekirse cezai işler yapan kurumlar var. Öncelikli işimiz İstanbul halkına çözüm üretmek, İstanbul'un geleceğini hazırlamak. Hukuksuz bir iş görürsek gereğini yapacağız. Tümüyle bu kavramlara odaklaanacağız. Bu ülkenin geleceğine hizmet etmek istiyorsak bunlara odanklanmak durumundayız.

BELEDİYENİN KADROLARINDA AK PARTİ HAKİMİYETİ

Nasıl analiz ettiğinizi bilemem. Gelince göreceğim. 82 bin insana maaşları ne İmamoğlu, ne AK Parti'nin Genel Başkanı, ne benim genel başkanım veriyor. Bu millet veriyor. Bu millete karşı sorumlu. Ben AK Partili diye ayırt edemem. Gelelim meclis konusuna. Komisyonlarımız şeffaf.

Şeffaflık şunu ispat edecek. Siz temsilcisiniz. Çoğunluk millet. Bizden lafını anlamış değilim. Kim bizden? Benim parti meclis üyelerim milletten yana olacak. Diğer partilerin meclis üyeleri de milletten olacak.

GENEL SEKRETERİ KİM OLACAK

Gizli saklımız yok. Farklı bir sistemle geleceğiz. Genel sekreter büyükşehir belediyesinin bütçesinin 3'te 1'ini yöneten bir kurum aslında. Göreve getireceğimiz kişi liyakatlı başarılı. Bunun protokolleri var. Görüşmeleri gayet tabii yaptım. Genel Sekreter adayımız var. Makam araçları dizilecek belediyenin önüne.

Ben AK Partili insanlarla çalıştım zaten. Çalışmak istediğim insanlar var. Teklif ettim zaten. Ayrımım yok. Süreçte yıpranmış, partizan olmakta ısrar eden insanlar varsa ne ben çalışmak isterim ne onlar çalışmak ister.

İki siyasi ittifakım var CHP ve İYİ Parti. Başka ittifakımız olan siyasi parti yok. Kadrolar üzerinden kendi partimm, genel başkanım dahil 'şu kişiyi şuraya atamalısın' diye öneri dahi almadım. Çalışkanlığımıza inanan bir anlayışla bize bırakmışlardır. Yetkiyi genel başkanımdan almış, İttifak partisinin genel başkanı Meral Akşener'in de onaayını almış yola çıkmşım.

İSRAF VE İBB BORCU

Yaklaşık 27 milyaar civarında borçlar var. Döviz borçlanmaları var. Kısa, uzun, orta vadeli borçları var. BB'nin ekonomik anlamda sıkıntılarını bilir durumdayız. Konsolide bütçe için konuşuyorum. Kurumsal borcu. Bunların dışında iştiraklari var. 30 milyarın üzerinde bütçe var burada.

Bütçeyi büyütmekten bahsetmiyorum. Varolan bütçenin tasarruf odaklı yönetildiği takdirde 5-6 milyar civarı artı elde edebileceği konusunda ekonomist arkadaşlarımın öngörüleri var. 18 gün içinde ne kadar görebildiysek. İştiraklerin tamamında kabiliyeti olan uluslararası kurumlara denetlettireceğiz.

Etiketler
Ekrem İmamoğlu Binali Yıldırım Habertürk