Seçim sonuçları dış basında: "Erdoğan hayal kırıklığına uğradı"

31 Mart Pazar günü gerçekleşen yerel seçimler dünya basınının da manşetlerinde yer aldı. ABD merkezli haber ajansı Associated Press, "Seçmen iktidar partisini cezalandırmak istedi" yorumunu yaptı

Seçim sonuçları dış basında: "Erdoğan hayal kırıklığına uğradı"

31 Mart yerel seçimlerine dair ilk sonuçlar dış basında da geniş yer buldu. Yabancı ajanslarda ve haber sitelerinde CHP'nin büyükşehirleri kazanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı büyük bir zafer kazandığı belirtilirken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun genel seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olacağına kesin gözüyle bakıldığı belirtildi.

REUTERS: İMAMOĞLU'NUN ULUSAL BİR LİDER OLACAĞI BEKLENTİLERİ GÜÇLENECEK

İngiliz haber ajansı Reuters seçim sonuçlarına dair hazırladığı haberde, "Erdoğan'ın rakibi İstanbul'da önde gidiyor" başlığını kullandı. Haberde, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun pazar günü yapılan yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Partili rakibini ilk sonuçlara göre geride bırakması, Türkiye'de muhalefetin kendini yeniden siyasi bir güç olarak kabul ettirme çabalarına potansiyel bir destek oldu. Erdoğan'a bir başka darbe de ülkenin ikinci büyük şehri Ankara'da, görevdeki muhalif belediye başkanı Mansur Yavaş'ın ülke çapındaki belediye oylamasında sandıkların kapanmasından üç saatten az bir süre sonra AK Partili rakibine karşı zaferini ilan etmesi oldu" ifadeleri kullanıldı. Ajans ayrıca, İmamoğlu'nun kazanmasının gelecekte ulusal bir lider olacağı yönündeki beklentileri güçlendireceğini yazdı.

AP: SEÇMEN İKTİDAR PARTİSİNİ CEZALANDIRMAK İSTEDİ

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) yerel seçimlere dair haberinde, "Muhalefet yerel seçimlerde büyük kazanımlar elde etti" başlığını kullandı. Haberde, "İlk sonuçlara göre Türkiye'nin ana muhalefet partisi pazar günü yapılan yerel seçimlerde kilit şehirlerdeki kontrolünü korudu ve başka yerlerde büyük kazanımlar elde ederek, bu kentsel alanların kontrolünü yeniden ele geçirmeyi hedefleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı büyük bir hayal kırıklığına uğrattı" ifadeleri yer aldı. AP'ye konuşa Edam'ın direktörü Sinan Ülgen, şaşırtıcı sonucun seçmenlerin iktidar partisini derin ekonomik rahatsızlık nedeniyle cezalandırmak istemesinden kaynaklandığını söyledi.

BLOOMBERG: ERDOĞAN YEREL SEÇİMLERDE ŞOK BİR YENİLGİYE HAZIRLANIYOR

İktidar partisine desteğin rekor seviyede düştüğünü yazan Bloomberg, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yirmi yılı aşkın bir süre önce iktidara gelmesinden bu yana yüksek enflasyon ortamında ana muhalefet partisi karşısında sandıkta şok bir yenilgiyle karşı karşıya" ifadelerini kullandı. ABD'li yayın kuruluşu AK Parti'nin oylarının düşmesindeki en büyük nedenin yüksen enflasyon olduğunu belirterek, "Faizin şimdiye kadarki en yüksek seviye olan yüzde 50'ye çıkarılması bile yıllık yüzde 70'in biraz altında seyreden fiyat artışlarının gidişatını henüz tersine çeviremedi" diye yazdı.

WALL STREET JOURNAL: MUHALEFET YÜKSEK RİSKLİ YERLERDE LİDERLİĞİ ALDI

ABD'li gazete Wall Street Journal, "İstanbul'un kontrolünü ele geçirmek, Erdoğan'ın iktidarını zayıflatma çabalarını sürdüren muhalefet partisini güçlendirecektir" ifadelerini kullandı. Haberde, "Anadolu Ajansı'nın ilk sonuçlarına göre, ülke genelinde açılan sandıkların yarısından fazlasında, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 25 ilde aldığı oy oranına karşılık, muhalefet partisi CHP 35 ilde birinci gelerek toplam oyların büyük kısmını aldı. Yerel seçimler sırasında çeşitli kampanyalara danışmanlık yapan Ankara merkezli danışmanlık şirketi Sanda Global'in başkanı Selim Sazak, "Son çeyrek yüzyılın en belirleyici muhalefet zaferiyle karşı karşıyayız" dedi" denildi.

AFP: YEREL SEÇİMDEN ERDOĞAN'A RAKİP OLARAK ÇIKTI

Türkiye'nin ana muhalefet partisi İstanbul ve Ankara'da zafer ilan etti ve yükselen siyasi yıldızı yerel seçimlerden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ciddi bir rakip olarak çıktı. Türkiye'nin 85 milyonluk nüfusunun dört bir yanından gelen resmi olmayan sonuçlar, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) yirmi yılı aşkın bir süredir siyasete hakim olan Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) karşısında büyük bir ilerleme kaydettiğini gösterdi.

THE ECONOMİST: MUHALEFET SEÇİMLERDEN ZAFERLE ÇIKTI

İngiliz gazetesi The Economist, muhalefetin büyükşehirlerdeki zaferine dikkat çekti. Gazetenin haberinde, "Türkiye'nin muhalefeti 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde ülkenin en büyük şehirlerinin kontrolünü kazanarak, ülke çapında iktidardaki AK Parti'yi geride bıraktı" ifadeleri yer aldı.

Etiketler
2024 Yerel Seçimleri Yerel Seçim