Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerine müjdesinin altından ‘tehdit’ çıktı

Sağlık Bakanlığı aile hekimlerine teşvik ücreti için ceza puanı almama şartı getirdi. Aile hekimleri, verilen teşviklerin yetersizliği bir yana, bakanlığın eylem yapan, iş bırakan hekimleri cezalandırma mantığı içinde olduğu görüşünde.

Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerine müjdesinin altından ‘tehdit’ çıktı

GERÇEK GÜNDEM - MELİSA GÜLBAŞ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından duyurduğu aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına ilişkin ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ bugün AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, herhangi bir ihtar almamış sözleşmeli aile hekimlerine tavan ücretin yüzde 42’si; ihtar almamış aile sağlığı çalışanlarına ise tavan ücretin yüzde 3’ü kadar ödeme yapılacak.

Ancak bu ödeme sözleşmeli aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına; 1-10 arası ihtar puanı alanlara bir ay, 11-20 arası ihtar puanı alanlara iki ay, 21 ve üzeri ihtar puanı alanlara üç ay süreyle yapılmayacak.

Ayrıca aile hekimlerine günlük muayene sayısının; 41-50 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 10’u, 51-60 olması durumunda yüzde 21’i, 61-75 olmasında yüzde 31’i ve 76 ve üzerinde ise tavan ücretin yüzde 42’si oranında teşvik ödemesi yapılacak.

Aile sağlığı çalışanları ise günlük muayene sayısının; 40-60 olması durumunda tavan ücretin yüzde 1,5’i, 61 ve üzerinde olması halinde tavan ücretin yüzde 3’ü oranında ödeme alacak.

“GECE YARISI GENELGELERLE SİSTEM YÜRÜMEZ”

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Ercan, yönetmeliğin beklentilerinden çok uzak olduğunu söyleyerek, “Bu şekilde sistem yönetilmez, gece yarısı çıkan genelgelerle, yapılan yama tarzı değişikliklerle sistem yürütülemez” dedi.

“Bizim yıllardır söylediğimiz bir şey var ki bu da temel ücretimizde emekliliğimize yansıyacak bir ücret istiyoruz ama bu genelgeye baktığımızda birinci basamakta aslında koruyucu sağlık hizmetlerini değersizleştiren, önemsizleştiren bir yaklaşım olduğunu görüyoruz” diye konuşan Ercan, genelgenin içinde başka sorunların da olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Genelgede poliklinik sayısına göre ödeme yapılacağından bahsediliyor, bu poliklinik sayısı bizim aile sağlığı merkezlerinde yaptığımız işlerden sadece bir tanesi, aslında onlardan daha önemli olan hizmetler var. Bu hizmetlerden biri de koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında yaptığımız işlerdir. Poliklinik yapıyoruz elbette ama buna dayandırılarak, bizim asıl işimiz olmayan bir hizmete dayandırılarak yapılacak bir ücret artışı yaptığımız işin ruhuna, anlamına aykırıdır.”

“YAPILAN ÖDEME ÇOK KOMİK”

Hemşirelerin performansına ve poliklinik sayısına dayalı yapılan ücret artışını çok komik bulduğunu söyleyen Ercan, “Hemşire arkadaşlarda çok ciddi ve haklı bir tepki var şu anda. Hemşireler sosyal ortamlarda bu tepkiyi paylaşıyorlar, önümüzdeki günlerde de zaten bu tepkiyi kamuoyuna göstereceklerdir. Bu kabul edilebilir bir şey değil” ifadelerini kullandı.

“İŞ BIRAKIRSANIZ SİZE HİÇBİR ŞEY YOK”

Bakanlığın, sağlık çalışanlarının yaptığı etkinlik ve eylemlerden çok rahatsız olduğunu söyleyen Ercan, “Tüm bunlara mahal vermemek için genelgenin içerisine yapılacak ödemenin, alınacak ihtarlarla kesintiye uğrayacağını söylüyorlar. Yani bize “İş bırakırsanız, grev yaparsanız size hiçbir şey yok diyorlar” diye konuştu.

"SAĞLIKTA ŞİRKET MANTIĞI OLMAZ"

Daha köklü adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Ercan, genelgenin beklentilerinden çok uzak olduğunun bir kez daha altını çizdi:

“Bizim beklentimiz daha temel ücretlerde, alım gücümüzün karşılandığı, yoksulluk sınırının üzerinde bir gelire kavuşacağımız bir düzenlemeydi. Ama karşımıza yine ‘şirket’ mantığı çıktı. Daha çok kazanmanın peşindeler ama sağlık ve diğer alanlarda bu iş böyle yürümez.”

“BEKLENTİLERİMİZDEN ÇOK UZAK”

Gerçek Gündem’e konuşan Aile Hekimleri Derneği Federasyonu (AHEF) kurulu üyesi Gökhan Erdoğan, yayımlanan genelgenin istek ve beklentilerini karşılamadığını söyledi:

“Biz açıkçası aile hekimi taban ücretinin artırılmasını, maaşlarımız katsayılar üzerinden hesaplandığı için katsayıların artırılmasını istemiştik. Ama bu genelge bizim istediğimizden tamamen bağımsız ve çok uzak.”

Yapılan düzenlemeyle, aile sağlığı çalışanı için yüzde 3 denilen ücretin çalışana sadece ‘712 TL’ olarak döneceğini söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir hemşirenin teşvik ödemesi olarak bahsedilen 712 TL’yi alabilmesi için ise hiçbir ceza puanı almamış olması gerekiyor. Örneğin hemşire yolda trafiğe takılıp mesaiye geç kalırsa ceza puanı alacak ve aldığı bu ihtardan dolayı o ay ödemeyi alamayacak.”

“YASAL HAKLARIMIZI ARAYACAĞIZ”

Kişinin alacağı ödemenin, almış olduğu ceza puanlarına bağlanmasının anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu mevzuatla ilgili yasal haklarımızı arayacağız, gerekirse komisyonumuzun uygunsuz gördüğü yerlere dava açacağız” dedi.

Yıllardır haklarını aramak için eylem yaptıklarını söyleyen AHEF yönetim kurulu üyesi Gökhan Erdoğan, Bakanlığın sağlık çalışanlarının yaptığı eylemleri kırmak istediği için ceza puanı maddesini genelgenin içine eklediklerini düşündüğünü söyledi.

Etiketler
Sağlık Bakanlığı Tehdit