İnsan sağlığı için büyük öneme sahip SpO2 nedir, değeri kaç olmalı?

Akıllı saatlerin de ölçmesiyle gündeme gelen SpO2 değeri, kandaki oksijen doygunluğunu ifade ediyor. Yani, insanlar için hayati öneme sahip.

İnsan sağlığı için büyük öneme sahip SpO2 nedir, değeri kaç olmalı?

İnsanlar hasta olmadığı sürece pek çok tıbbi terimden kolay kolay haberdar olmaz. SpO2 de uzun yıllar bilinmeyen terimler arasındaydı ancak son yıllarda akıllı saatlerin basit sağlık taramaları yapacak kadar gelişmeleri nedeniyle pek çok kullanıcı bu terimle tanıştı.

Kandaki oksijen doygunluğunu ifade eden SpO2 değeri hayati öneme sahip çünkü oksijen demek, hayat demektir.

Pek çok kişinin SpO2 değeri normal sınırlar içerisindedir ve kolay kolay yükselmez. Ancak kolayca düşebilir ve düştüğü zaman bu durum bazı akciğer rahatsızlıklarını işaret edebilir.

SpO2 NEDİR?

SpO2 kısaltması ile anılan kandaki oksijen doygunluğu, kanda bulunan oksijen yoğunluğunu ifade eder. Görmezden gelinecek bir değer değildir çünkü insanın yaşaması için oksijen gerekir ve nefesle aldığımız oksijen ancak kan ile vücudumuzun gerekli noktalarına dağılır. Sağlıklı nefes alındığı sürece kişinin SpO2 değeri normal seviyede kalır.

İDEAL SpO2 DEĞERİ NE KADAR OLMALI?

Webtekno'nun derlemesine göre kandaki oksijen doygunluğunu gösteren SpO2 değeri, sağlıklı insanlarda yüzde 95 ile yüzde 100 arasında olmalıdır. Sürekli olmadığı sürece biraz altındaki değerler de kabul edilebilir. Ancak yüzde 90’ın altına düşmesi düşük oksijen seviyesi olarak kabul edilirken yüzde 80’in altında düşmesi beyin ve kalp başta olmak üzere pek çok organın zarar göreceğinin işaretidir.

SpO2 NASIL ÖLÇÜLÜR?

SpO2 değeri kanda bulunan oksijen doygunluk seviyesini gösterdiği için elbette en doğru sonucu veren yöntem kan tahlilidir. SpO2 değerini ölçmek için kan atardamardan alınır. Çünkü oksijen atardamarlardan geçen kan ile taşınmaktadır.

SpO2 değerinin ölçmek için uygulanan diğer bir yöntem ise nabız oksimetresi isimli bir cihazın kullanılmasıdır. Akıllı saatler de buna benzer bir sistem kullanırlar. Nabız oksimetresi damarlara kızılötesi bir ışık vererek oksijen taşıyan daha parlak kırmızı renkte olan hemoglobinleri tespit eder. Bu tespiti değerlendiren cihaz SpO2 değerini ortaya koyar. Ancak bu sonuç + / - yüzde 2 hata payına sahiptir.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Akıllı Saat