Koronavirüs aşısı bulunamazsa ne olacak?

Koornavirüs aşısı için dünyanın pek çok ülkesinde çalışmalar sürüyor. Peki bu çalışmalar rağmen aşı bulunamazsa koronavirüs nasıl yenilecek?

Koronavirüs aşısı bulunamazsa ne olacak?

Koronavirüs salgını sonrası Hürriyet'in başyazarı yapılan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, koronavirüs aşısının bulunamaması halinde ortaya çıkacak senaryoları yazdı.

Müftüoğlu'nun yazısı şöyle:

Pandemide kalıcı çözümün bulunabilecek etkili bir aşı olduğu kesin.

Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bir başka deyişle, bitirici vuruş için umut etkili bir aşıda.

Aşı konusundaki iyi haber şu: Şimdilik işler yolunda gidiyor. Çok farklı merkezde, çok sayıda bilim insanı etkili bir aşı geliştirme gayreti içinde ve ilk sonuçların da olumlu olduğu anlaşılıyor. Ne var ki burada da tedbirli bir iyimserlik hali içinde olmamızda fayda var. Zira tıpkı Ebola salgınında olduğu gibi COVID-19 salgınında da virüse karşı etkili bir aşı geliştirmek uzun sürebilir. Hatta herhangi bir aşının bulunamaması bile ihtimal dahilindedir.

Kısacası, koronavirüse karşı aşı çalışmalarında umut var. Ama bilelim ki bu işin kesin bir garantisi yok. Peki böyle bir durumda ne yapacağız? Başka çözümler neler olacak? Akla ilk gelen iyimser çözüm aslında bir beklenti. Bu beklenti de virüsün bir mutasyona uğrayıp etkinliğini ya da gücünü azaltması. Diğer nezle/grip virüsleri gibi sıradan bir virüs haline dönüşüp, hafif ve güncel bir kış hastalığı haline gelmesi.

Anlaşılan o ki bu ‘iyimser ihtimal’ için bazı umut ışıkları da var. Mesela böyle bir sevindirici haber de birkaç önce ABD’den, Arizona’daki Temple Üniversitesi’nden geldi.

VİRÜSTE MUTASYON İŞARETLERİ VAR

Bu salgından kurtulabilmenin en kolay ve etkili yolu, virüsün ‘pılını pırtısını’ toplayıp ortalıktan kendiliğinden ve efendice çekilmesidir. Önceki koronavirüs salgınlarından birinde, SARS salgınında böyle bir şans yakalandı. Sonbahar ve kış aylarında ortalığı kasıp kavuran o virüs, yaz aylarına gelince birdenbire ortalıktan kayboldu. Bu gibi durumların virüslerde kolayca gelişebilen iyi yöndeki mutasyonlarla bağlantılı olduğu biliniyor.

Arizona’daki Temple Üniversitesi uzmanlarının Journal of Virology’de yayımladıkları yeni bir araştırmanın sonuçlarına bakılırsa, şimdi de böyle bir umut var. Araştırmacılar 382 COVID-19 hastasından aldıkları virüs örneklerinin genetik dizilişinde kalıcı eksiklikler olduğunu belirlediler. Bu değişimlerin de virüsün mutasyona uğrayarak tıpkı 2003 SARS epidemisindeki gibi virüsün zayıflamasına yol açabileceğini belirtiyorlar.

Özeti şu: Eğer bu gibi olumlu yönde bir viral mutasyon söz konusu olursa, virüsün bağışıklık sistemimizi yenerek bizi hasta etmesi imkânsız hale gelebilir. Ve umalım ki böyle olsun.

Etiketler
Koronavirüs