Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirleri gözaltına alındı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında, Mezopotamya Ajansı'nın (MA) Ankara bürosuna baskın yapıldı.

Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirleri gözaltına alındı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında Ankara merkezli olarak yapılan 'ev baskınları'nda çok sayıda gazeteci gözaltına alındı.

Sendika.org'da yer alan habere göre, Mezopotamya Ajansı’nın (MA) Ankara bürosuna baskın yapıldı. Ankara bürosunda polis araması devam ederken, MA ve Jinnews muhabirlerinin bulunduğu eve de polislerce baskın yapıldığı öğrenildi. Ayrıca Ankara muhabiri 45 günlük bebeği olan Zemo Ağgöz de evine baskın yapılarak gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında MA muhabiri Selman Güzelyüz’ün Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan evine, Hakan Yalçın’ın Van’da bulunan evine baskın yapıldı. Evlerde yapılan aramalarda, Demokratik Modernite ve Jineoloji dergileri ile birçok kitaba polis tarafından el konuldu. Aramaların ardından Güzelyüz ve Yalçın gözaltına alındı. Ağgöz, gözaltına alınmasının ardından sadece anne sütü ile beslenen bir buçuk aylık bebeğin saatledir beslenemediği ifade edildi.

Soruşturma kapsamında MA muhabiri Selman Güzelyüz’ün Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan evine, Hakan Yalçın’ın Van’da bulunan evine baskın yapıldı. Evlerde yapılan aramalarda, Demokratik Modernite ve Jineoloji dergileri ile birçok kitaba polis tarafından el konuldu. Aramaların ardından Güzelyüz ve Yalçın gözaltına alındı.

Diyarbakır’da Jinnews muhabiri Habibe Eren’in, Kayapınar ilçesinde bulunan evine baskın yapıldı. Yapılan aramaların ardından Jinnews muhabirleri Habibe Eren ve Derya Ren gözaltına alındı.

Aynı soruşturma kapsamında Mardin’de Jinnews muhabiri Öznur Değer, Kızıltepe’de bulunan evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Urfa’da da MA muhabirleri Emrullah Acar ile Ceylan Şahinli gözaltına alındı. Burada yapılan ev baskınlarında tüm bilgisayar, kamera ve fotoğraf makinalarına el konuldu. Gazetecilerin ikametgahlarının olduğu kentlerde de ailelerinin evlerine baskın düzenlendi.

Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever’in, İstanbul’da bulunan evine baskın yapıldı. Evde yapılan aramalarda birçok kitaba el konuldu. Yurtsever, daha sonra gözaltına alınarak Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Daha önce MA’nın Ankara bürosunda stajer muhabirlik yapan Günhan, Manisa’da yapılan ev baskından gözaltına alındı.

POLİSTEN GAZETECİLERE TEHDİT: "BURADAN GİDİNCE GÖRECEKSİN"

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gazetecilere yönelik yürütülen soruşturma kapsamında bugün Ankara, İstanbul, Van, Diyarbakır, Urfa ve Mardin’de birçok eve baskın düzenlendi. Ayrıca Mezopotamya Ajansı’nın (MA) Ankara bürosuna baskın düzenlendi. Baskınlarda MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Selman Güzelyüz, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli gözaltına alındı. Ayrıca Jinnews muhabirleri Habibe Eren, Öznur Değer ve Derya Ren de gözaltına alındı.

Derya Ren’in farklı bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi.

Bir polisin, gazeteci Berivan Altan’ı, “Ben sana yapacağımı bilirim, buradan gidince göreceksin” şeklinde tehdit ettiği belirtildi.

Farklı bir eve yapılan baskında ise polislerin, “Türk müsün?” sözleriyle evde bulunanlara hakaret ettiği ve silah doğrulttuğu aktarıldı.

KISITLILIK KARARI

Kısıtlılık kararı bulunan dosya kapsamında, farklı kentlerde gözaltına alınan gazetecilerin Ankara’ya götürüleceği öğrenildi. Gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

EMNİYET GÖZALTI GEREKÇESİNİ AÇIKLADI: HABER YAPMAK

Ankara Emniyet Müdürlüğü, gözaltılara dair sanal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı.

Açıklamada, gazetecilerin “örgütsel faaliyet yürüttükleri, halkı kin ve düşmanlığa sevk edici içerikte haber yaptıkları” iddia edildi. Açıklamada, ayrıca 14 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu belirtildi.

Emniyet, ayrıca gözaltına alınan Berivan Altan ve Deniz Nazlım’ın görüntülerini yayımladı. Polis şiddeti yayınlanan görüntülere de yansıdı. Polisler, ters kelepçe takarak gözaltına aldığı gazetecilere “baş eğdirmek” istedi. Ancak gazeteciler buna karşı direndi. Polislerin direnen Berivan Altan’ın yaka paça polis aracına bindirildiği de görüntülere yansıdı.

Etiketler
Ankara Gözaltı Savcı Soruşturma