Faruk Bildirici: Anadolu Ajansı'nın 'cemevi' haberi gerçeği farklı sunuyordu

Bağımsız medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Erdoğan'ın 4 ay önceki 'Alevi açılımı' şeklinde yorumlanan açıklamalarının 'yeni gelişme' gibi servis edilmesini eleştirdi.

Faruk Bildirici: Anadolu Ajansı'nın 'cemevi' haberi gerçeği farklı sunuyordu

Bildirici, Yeni Şafak’ın “Gönül mesaisi”, Yeni Birlik’in de “Cemevleri için çözüm” başlıklarıyla manşete çıkardığı haberlerde ne mahreç vardı ne de kaynak belirtilmişti. İnternette tarayınca kaynağın Anadolu Ajansı olduğunu buldum." diyerek, “Devlet, 58 ildeki 1585 cemevinin kapısını çalarak dinlediği talepleri yerine getiriyor” başlıklı haberi özetle aktardı:

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Alevi toplumunun sorunlarının giderilmesine yönelik talimatı üzerine İçişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları harekete geçti. Geçen yıl şubat ayından ekim ayına kadar geçen süreçte 58 ildeki 1585 cemevi ziyaret edildi.

‘Milli Birlik ve Beraberlik Çalışması’ çerçevesinde toplanan 6 bin 568 talepten bugüne kadar 58 ilde 1895'i yerine getirildi. Cemevlerinin halı, perde, bulaşık makinesi, buzdolabı, mobilya, dolap, masa, sandalye, ofis malzemesi, televizyon gibi tefrişat ihtiyaçlarının da 891'i giderildi.”

"ANADOLU AJANSI'NIN HABERİ EKSİK KALIYOR, GERÇEĞİ FARKLI SUNUYORDU"

"Haber, baştan aşağı iki bakanlığın cemevleriyle ilgili faaliyetine övgü kokuyordu." diye yazan Bildirici, sözlerini şöyle sürdürdü:

Halbuki bugünlerde cemevleri, yüksek elektrik faturaları nedeniyle gündemde. Camiler gibi cemevleri de ibadethane statüsüne alınmış olsalar böyle elektrik faturaları gelmeyecekti. Ama cemevlerine “ticarethane” statüsünden yani en pahalı kategoriden elektrik faturası düzenleniyor. Alevi kuruluşları günlerdir bu sorundan yakındığı için cemevlerinin “kâr amacı gütmeyen yerler” kategorisine alınacağı haberleri çıktı. Henüz o da gerçekleşmedi. Durum böyleyken Anadolu Ajansı’nın cemevleri ile ilgili haberinde yüksek elektrik faturaları ve ibadethane sorunundan bahsedilmeyince haber eksik kalıyor, gerçeği farklı sunuyordu. Haber, “devletin” cemevlerindeki sorunları çözdüğü gibi bir yanılsamayı empoze ediyordu.

Faruk Bildirici: Anadolu Ajansı'nın 'cemevi' haberi gerçeği farklı sunuyordu - Resim : 1

HABERLER GEÇEN YILDAN

Bu haberlerin geçen yıldan kalma olduğunu kaydeden Bildirici, şunları yazdı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Ekim 2021’deki kabine toplantısı sonrasında “Bugünkü kabine gündemimizde talimatımızla ülkemizin 58 ilindeki 1585 cemevi ziyaret edilerek hazırlanan kapsamlı bir çalışmayı görüştük” açıklaması yapmıştı. Erdoğan’ın bu sözleri medyada iktidarın “Alevi açılımı”na hazırlandığı yorumlarına yol açmış, cemevlerine ibadethane ya da kültür merkezi statüsü verilmesi, Alevi dedelere maaş bağlanması, cemevlerinin elektrik ve suyunun devlet tarafından karşılanması gibi hazırlıklar olduğu haberleri çıkmıştı.

Ancak aradan dört aya yakın bir zaman geçmesine rağmen “Alevi açılımı”ndan ses çıkmadı; yetkililere dayandırılan bu değişiklikler gerçekleşmedi. Bu konuda herhangi bir açıklama da yapılmadığı gibi, son elektrik zamlarıyla birlikte cemevlerinin sorunları daha da arttı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Ordu Alevi Faruk Bildirici