Cem Küçük dolar/TL için rakam verdi: 'Bu seviyenin altı ekonomik gerçeklerle bağdaşmaz'

Türkiye yazarı Cem Küçük, Türk lirasının yabancı paralar karşısındaki değer kaybı ve beraberindeki 'toparlanmayla' ilgili "Bana göre dolarda 10 TL’nin altı ekonomik gerçeklerle bağdaşmaz. İhracatçıların da mağdur olmaması lazım" dedi.

Cem Küçük dolar/TL için rakam verdi: 'Bu seviyenin altı ekonomik gerçeklerle bağdaşmaz'

İktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük, kur korumalı TL mevduat desteği ve yeni sistemin açıklanması sonrası döviz kurlarında yaşanan dalgalanmayı 'yorumladı.'

Türkiye'nin de her ülke gibi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinden etkilendiğini savunan Küçük, "Hayat pahalılığı, dövizin yüksekliği sonuç olarak ortaya çıktı. Enflasyon hemen her Batılı ülkenin gördüğü temel ekonomik sorunlardan biri" görüşünü dile getirdi. Ardından şunları kaydetti:

"Hükûmetin de yüksek kurun oluşmasında hataları oldu. Bence yeni ekonomi modeli 2019 yerel seçimlerinden sonra uygulanabilirdi. Şimdi buna geçildi. Faizler indiriliyor. Kur korumalı TL mevduatla dövizde ciddi düşüş var."

'YENİ SİSTEM EN AZ 2023 OCAK AYINA KADAR GİDER'

Küçük, kendisine "Bu sistem ne kadar gider?" diye sorulduğunu belirterek şu yanıtı verdi:

"Mevduatlar 12 aylık olduğuna göre en az 2023 Ocak ayına gider. Sonrası zaten 5 aya kalmaz seçim. Bu yeni sisteme faiz artırma diyen var. Hâlbuki ekonomiden az çok anlayan biri dövizin artmasının Hazine’ye daha çok yük getirdiğini bilir. Aslında faizlerin düşmesiyle de Hazine’nin yükü azalıyor. Realite bu."

'DOLARDA 10 TL'NİN ALTI EKONOMİK GERÇEKLERLE BAĞDAŞMAZ'

Küçük, dolar/TL'nin 18 seviyesinden 12 bandına kadar çekilmesine değinerek "Peki dolar ne olmalı? Bana göre dolarda 10 TL’nin altı ekonomik gerçeklerle bağdaşmaz. İhracatçıların da mağdur olmaması lazım. 10 TL’nin üstü köpüktür. Bu da herkesin bildiği gerçek. Hükûmetin aldığı tedbirler son derece yerindedir ve bu tedbirler yukarıda yazdığım gibi seçime birkaç ay kalaya kadar uygulanmaya devam edecektir" ifadesini kullandı.

Etiketler
Cem Küçük Para Türk Lirası Türkiye