Biden'in dolaşıma sokulan röportajında dikkat çeken Anadolu Ajansı detayı

ABD Başkan Adayı Joe Biden'in 16 Aralık 2019'da yayınlanan röportajını servis etmeyen Anadolu Ajansı, 8 ay sonra nasıl o görüntüyü servis etti. 16 Mayıs 2020'de yayımlanan makalede Biden'e kim cevap vermişti?

Biden'in dolaşıma sokulan röportajında dikkat çeken Anadolu Ajansı detayı

ABD Başkan Adayı Joe Biden'in bundan tam 8 ay önce 16 Aralık 2019'da New York Times editörlerine verdiği röportaj, Erdoğan ve AKP'yi eleştiren sözleri nedeniyle bugün Türkiye'de gündemin birinci meselesi oldu.

Biden'in sözlerine tepki gösteren muhalefet, 8 ay önceki bu röportajın neden şimdiye kadar gündeme gelmediğini, Cumhurbalşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Anadolu Ajansı gibi kurumların Türkiye'yi yakından ilgilendiren bu röportajı neden görmediklerini de sorguluyor.

RÖPORTAJI HABER YAPMAYAN ANADOLU AJANSI, 3 AY ÖNCE BIDEN'E YANIT MAKALESİ YAYINLAMIŞ

Merak edilen soruların yanıtlarına dair, KARAR yazarı Yuıldıray Oğur'un bugünkü yazısında çarpıcı bilgiler yer alıyor.

Oğur, söz konusu röportajın 8 ay gecikmeli olarak nasıl dolaşıma girdiğini şöyle anlatıyor:

"Önceki akşam Avrupa’da yaşayan Barzani’ye yakın bir Kürt gazeteci, FX platformundan The Weekly programının bu bölümünü kesip, “Biden’ın gerçek bir Kürt dostu olduğunu” söyleyerek tweetlemese ve bunu iktidara yakın bir medya platformu fark edip altına Türkçe alt yazı koyarak dolaşıma sokmasa 7 ay önceki bu açıklamadan kimsenin haberi olmayacaktı."

Öte yandan Biden'in röportajını servis etmeyen Anadou Ajansı'nın İngilizce servisinde geçtiğimiz mayıs ayında röportaja yanıt niteliğinde bir makale yayınlandığını belirten Yıldıray Oğur, o süreçte yaşananları da şöyle aktarıyor:

"

Türkiye nasıl oldu da iç işlerine müdahil olunması diplomatik nezakete aykırı olan bir NATO müttefiki demokratik ülke iken, hakkında böyle ileri geri konuşulabilen bir ülke statüsüne geriledi?

Bu sorunun yanıtı Türkiye’nin bu röportajı nasıl tartıştığına bakınca anlaşılıyor.

Şuradan başlayalım.

Gazeteye verilmiş bu söyleşinin video kaydı olmasının sebebi New York Times’ın haber ve manşetlerini konu olan, yapımcılığı ve yönetmenliğini John Papas’ın yaptığı, FX ve Hulu platformlarında yayınlanan haftalık belgesel serisi The Weekly programı için filme alınmış olması.

https://www.nytimes.com/2020/01/13/the-weekly/democratic-endorsement-2020.html

“The Endorsement” adı verilen The Weekly bölümü 19 Ocak 2020’de yayınlanmış. Bu program öncesinde de röportajın tam dökümü 17 Ocak 2020’de New York Times’ın sitesine konulmuş

https://twitter.com/nytopinion/status/1218140912800485376

Dünyanın en önemli gazetesi olan New York Times’da eski başkan yardımcısı, yeni başkan adayının sözleri herkesin gözü önünde aylarca o linkte durmuş.

Ama bu konuşma Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Yunus Emre Erdölen’den başka kimsenin dikkatini pek çekmemiş.

https://twitter.com/yunuserdolen/status/1218180212527116290?s=20

Sadece ODA TV’de haber olmuş.

https://odatv4.com/erdoganin-agir-bir-bedel-odemesini-saglarim-16101939.html

Ve Sabancı Üniversitesi’nde çalışan Amerikalı akademisyen Adam Mcconell Mayıs ayında Anadolu Ajansı’na bu röportaj üzerine bir yazı yazmış.

https://www.aa.com.tr/en/analysis/analysis-joe-biden-confronts-turkey-in-the-vast-external-realm/1857519

Bunun dışında görevi bu yayınları, açıklamaları takip etmek olan Dışişleri Bakanlığı, Washington Büyükelçiliği, Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT World hatta dün bütün haberlerini buna ayıran Anadolu Ajansı gibi pek çok resmi kurum bu sözlerin farkına dahi varmamışlar.

Türkiye’den herhangi bir açıklama, tepki gelmemiş.

Bunun sebebi Biden’ı ciddiye almamış olmak mı, şimdiden ilişkileri bozmak istememek mi yoksa bu tarz eleştirilere artık alışmış olmak mı belirsiz. "

Etiketler
Joe Biden Okul Anadolu Ajansı