İBB ve İmamoğlu taksi kararından geri adım atmıyor: 11'inci kez görüşülecek

İBB'nin daha önce 10 kez reddedilen 5 bin yeni taksi teklifi UKOME'de yeniden görüşülecek.

İBB ve İmamoğlu taksi kararından geri adım atmıyor: 11'inci kez görüşülecek

GERÇEK GÜNDEM - FIRAT FISTIK/ İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 5 bin yeni taksi teklifi, Cuma günü UKOME toplantısında 11. kez görüşülecek. Daha önce teklif, 10 kez reddedilmişti.

İBB, taksi sistemini değiştirmek ve 5 bin yeni taksiyi İstanbul’a kazandırmak için ısrarlı. Daha önce yapılan 10 toplantıda da Bakanlık ve esnaf odası temsilcilerinin oylarıyla teklif reddedilmişti.

En son 28 Ekim’de yapılan toplantıda konuşan İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, taksilerin hizmet kalitesiyle ilgili sorunlar olduğunu, kaba davranış ve kısa mesafe gibi konularda şikayetlerin sürekli olarak arttığını söylemişti. Bu yıl gelen taksi şikayetleri 100 binin üzerinde.

UKOME'NİN YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

10 kez reddedilmesinin nedeni ise Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı olduktan sonra UKOME’nin yapısının değiştirilmesi. Resmî Gazete’de 19 Şubat 2020 tarihinde yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre UKOME’deki belediye temsilcisi sayısı 11 olarak kalırken toplam üye sayısı 27’ye çıkarılmıştı. Daha önce 21 üye bulunuyordu ve İBB temsilcileri çoğunluktaydı.

Değişiklikle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da UKOME bünyesine dahil edilerek üye sayısı bakanlıklar lehine 27’ye çıkarıldı. Bu sebeple İBB artık önerilerini geçiremiyor.

Dünyada taksi lisanslar 1-5 yıl arasında verilirken İstanbul’da süresiz veriliyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te 366 kişiye bir taksi düşerken, İstanbul’da 888 kişiye bir taksi düşüyor. İBB’nin yaptığı bir ankete göre İstanbullular’ın yeni taksi teklifine onayı yüzde 79 oranında.