Kuraklık endişeleri sürerken İSKİ verileri güncelledi: İstanbul'un barajlarında son durum ne?

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), kente su sağlayan barajların doluluk oranlarıyla ilgili verilerini güncelledi. Yağışlara rağmen doluluk oranında düşüş yaşandığı görüldü.

Kuraklık endişeleri sürerken İSKİ verileri güncelledi: İstanbul'un barajlarında son durum ne?

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) barajların doluluk oranıyla ilgili yeni verileri açıkladı. 22 Nisan'da yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 81.15'e kadar çıkan doluluk oranının yağışlara rağmen düşmeye devam ettiği görüldü.

Kuraklık endişelerinin sürdüğü bu dönemde barajların doluluk oranı yüzde 43.51 olarak ölçüldü. Son bir haftada yaşanan düşüş yüzde 1.22 oldu.

Kuraklık endişeleri sürerken İSKİ verileri güncelledi: İstanbul'un barajlarında son durum ne? - Resim : 1

Barajların doluluk oranları şöyle belirlendi:

- Ömerli: Yüzde 69.97

- Elmalı: Yüzde 52,5

- Terkos: Yüzde 44.77

- Büyükçekmece: Yüzde 42.02

- Darlık: Yüzde 39.96

- Istrancalar: Yüzde 39.83

- Sazlıdere: Yüzde 21.26

- Alibey: Yüzde 16.36

- Kazandere: Yüzde 8.24

- Pabuçdere: Yüzde 2.92

Kuraklık endişeleri sürerken İSKİ verileri güncelledi: İstanbul'un barajlarında son durum ne? - Resim : 2

868 milyon 683 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip baraj ve göletlerde su miktarı bugün itibariyle 377.99 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor. Melen ve Yeşilçay'dan 2021 yılında şu ana kadar alınan su miktarı ise 547.82 milyon metreküp.

KURAKLIK ENDİŞESİ

İstanbul'a su sağlayan bazı barajların kuruma noktasına gelmesi vatandaşları endişelendiriyor. Uzmanlar, kuraklık tehlikesinin söz konusu olabileceğini söylüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, geçtiğimiz günlerde NTV'ye yaptığı açıklamada kentte ekim ve kasım döneminde geçen yıllara göre yağış ortalamasının düşeceğini belirterek şunları söylemişti:

"Bu aylardaki yağış beklentimiz ortalamanın altında. Ocak ayı için de beklentilerimiz aynı. Örneğin ocak ayında İstanbul'a düşen ortalama yağış miktarı 110 kilogram ise bu 90'a düşecek. Bu yağışların barajları doldurup dolduramayacağı ile ilgili konuşmak için henüz erken. Ancak bir kurtaklık riski söz konusu."

TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SU TÜKETİMİ

İstanbul'da tüm zamanların en yüksek su tüketimi, günlük ortalama 3 milyon 340 bin metreküp su ile ağustos ayında gerçekleşti. Tüm zamanların günlük en yüksek su tüketimi ise 3 milyon 483 bin metreküple 5 Ağustos'ta oldu.

Etiketler
İstanbul İSKİ Kuraklık