CHP İstanbul'dan pandemi raporu: 2022 detayı dikkat çekti

CHP, koronavirüs pandemisine ilişkin hazırladığı raporu yayımladı.

CHP İstanbul'dan pandemi raporu: 2022 detayı dikkat çekti

CHP İstanbul İl Başkanlığı, ‘Kapanma Çağrısı’ başlıklı bir rapor yayımladı.

İstanbul’daki vaka sayılarının hızlı bir biçimde arttığının ve Türkiye genelindeki toplam vakanın yüzde 40’ının İstanbul’da olduğunun belirtildiği raporda, ölüm oranının geçmiş yıllara göre oldukça fazla olduğu belirtildi.

Raporda yer alan ifadeler şöyle:

-İstanbul ilinde Şubat’ın ikinci haftasında başlayan olgu sayılarında korkutucu artış devam etmektedir. Şubat ortasında 100 bin kişiye düşen olgu sayısı 60 iken, geçen iki ayda hızla katlanarak 3-9 Nisan tarihleri arasında 805’e çıkmıştır.

-Bu sayılarla Şubat’ın ikinci haftasında iller sıralamasında 29’uncu sırada olan ilimiz, altı hafta içinde 2. sıraya fırlamıştır. Sağlık Bakanı’nı tüm olguların yüzde 40’ının İstanbul’da olduğunu açıklamıştır.

''EYLÜL 2022'YE KADAR SÜREBİLİR''

İstanbul nüfusunun sadece yüzde 7.5’inin ikinci doz aşıya ulaşabildiğinin belirtildiği raporda, şu ifadelere yer verildi:

-Vali Ali Yerlikaya, 11 Nisan 2021’de İstanbul’da birinci doz 1 milyon 661 bin 10; ikinci doz 1 milyon 153 bin 909 adet aşı yapıldığını açıklamıştır ki bu ilimiz için çok düşük bir sayıdır.

-Sağlık hizmetleri kapasitemiz yeterli olduğu halde yeterli aşı temin edilemediği için günlük sağlanan aşı miktarında büyük dalgalanmalar vardır.

-13 Nisan verilerini değerlendiren Özkan Soytürk, ikinci doz aşı olanların oranının ilimizde yüzde 7.59 olduğunu, eğer aşılanmada hızlanma olmazsa ilimizde aşılanmanın tamamlanma tarihinin 2022 yılının Eylül ayına kadar sürebileceğini hesaplamıştır.

4 HAFTALIK TAM KAPANMA ÇAĞRISI

Raporun son kısmında ise, iktidarın aldığı ‘kısmi kapanma’ kararının yeterli olmadığı ve salgınla mücadele edebilmek için 4 haftalık tam kapanmanın gerekli olduğu bir kez daha vurgulanarak, talepler şöyle sıralandı:

-CHP İl Başkanlığı olarak göstermelik ve iki haftalık bir ‘kısmi kapanma’ değil, bilimin gereklerini yerine getirecek, çalışanlara, işsizlere ve iş yeri sahiplerine ekonomik destek sağlamak suretiyle yapılacak ‘dört haftalık tam kapanma’ öneriyoruz.

-Kapanma sonrasında da yine bilimin gereklerine uygun kademeli açılma yapılmalıdır. Bunun yanında PCR test sayısı artırılmalı, vatandaşların hastaneye gitmeden test yaptırabilecekleri güvenli alanlar ve gezici birimler oluşturulmalı, aşılanma süreci hızlanmalı, ilimize, ilçelere, yaş, cinsiyet, mesleklere göre vaka ve ölüm oranları, varyant suş oranları, bulaşma kaynakları şeffaf olarak açıklanmalı, pozitif olgulara izolasyon ve temaslılara karantina imkanları sağlanmalı, ilimize yurt içi ve yurt dışından tüm giriş çıkışlar kontrol altına alınmalıdır.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye