Fatih Belediye Meclisi'nde AKP'li üyeden skandal ifade: '1934 yılında seçme seçilme hakkını kazanan kadın yarımdır'

AKP'li Büşra Uncu Özten Özten “1934 yılında seçme seçilme hakkını kazanan kadın yarımdır. Bunu hepimiz biliyoruz.” ifadelerini kullanarak skandala imza attı.

Fatih Belediye Meclisi'nde AKP'li üyeden skandal ifade: '1934 yılında seçme seçilme hakkını kazanan kadın yarımdır'

İstanbul Fatih Belediye Meclisi’nin Aralık ayı ilk oturumunda tesettürlü vekil taştırması çıktı.

AKP Grubu adına söz alan Büşra Uncu Özten kadına 5 Aralık 1934 yılında her ne kadar seçme ve seçilme hakkı verildiyse de bu hakkın özgürlükle buluşma tarihi olarak 2013 yılını işaret etti.

8 Şubat 1935’te yapılan ilk genel seçimlerde seçilen 17 kadın vekilin tesettürlü olmayışına da atıfta bulunan AKP'li Özten “1934 yılında seçme seçilme hakkını kazanan kadın yarımdır. Bunu hepimiz biliyoruz.” deyince tartışma çıktı. CHP sıralarından tepki gören Özten “sakat demek istemiyorum bu kelimeyi kullandım.” dedi. Tartışmayı ise Meclis Başkanı Av. Faruk Gökkuş 1999 yılında TBMM’de çıkan Merve Kavakçı protestosunu hatırlatarak sonlandırdı.

Fatih Belediye Meclisi’nin Aralık ayı ilk oturum gerçekleştirildi. Oturuma Meclis 1. Başkan Vekili Av. Faruk Gökkuş Başkanlık yaptı. AKP Grubuna Mehmet Sarıtemur, CHP Grubuna Kazım Akşahin, MHP Grubuna Murat Omurtag Grup Başkan Vekilliği yaptı. CHP’li Fatih Sarmusak corona virüs tedavisi gördüğü için oturuma katılmadı.

Oturumda CHP Grubu verdiği önerge ile pandemi sürecinde engelli vatandaşlara ne gibi yardımlar yapıldığını sordu. Oturumda 18 gündem maddesi ilgili ihtisas komisyonlarına havale edildi.

Oturum başlamadan söz alan AKP'li Büşra Uncu Özten 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda ki değişiklikle kadına seçme seçilme hakkı veren günü tebrik etti.

Özgürlüklerin 2013 yılında tam anlamı ile uygulandığını vurguladı. AKP'li Özten konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve süreçteki kazanımlara değindi. Özten ayrıca CHP’de ki taciz skandallarına da atıfta bulundu.

CHP’li Ayşegül Görgü Okumuş oturumda söz aldı kürsüye çıktı. Okumuş, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerine dair konuşma gerçekleştirdi. Okumuş, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliğine ilişkin konuştu. Okumuş konuşmasında okuduğu metinden Mustafa Kemal Atatürk’ten övgü dolu sözlerle bahsetti.

CHP’li Nazmiye Akarslan Durgut’ta oturumda söz aldı. Durgut 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili söz aldı. Durgut engellilerin sorunlarına ve gerekli çalışmalara değinirken mikrofonu kesildi. Teknik hata giderilemedi ancak sesi gür olan Durgut konuşmasını tamamladı.

AKP'li Derviş Atlı’da oturumda söz alıp 3 Aralık Dünya Engelliler Gününe dair konuştu. Atlı zihinlerdeki engeli kaldırmamız lazım dedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güzel sözler atfetti.

CHP’Lİ DURGUT VE ATLI’YA MECLİS BAŞKANI GÖKKUŞ’TAN SUNUM AYARI

Meclis Başkanı Av. Faruk Gökkuş AKP ve CHP’li Meclis Üyelerinin konuşmalarına karşılık şu sözler ile eleştiri yaptı; “Engelli konuşmalarını merkezi hükümet ne yapıyor, belediyeler ne yapıyor? Bize sunsaydınız daha faydalı olurdu. Türkiye gerçekten Devlet olarak yerel yönetimlerle birlikte çok güzel işler yapıyor.”.

MHP’li Muharrem Caymaz’ın uyarısı ile corona virüs nedeniyle hayatını kaybeden AKP Engelli Komisyonu Başkanı Adem Solak’ta saygı ve rahmetle anıldı.

AKP'li Özten cevap hakkını kullandı. Özten, kadına 5 Aralık 1934 yılında her ne kadar seçme ve seçilme hakkı verildiyse de bu hakkın özgürlükle buluşma tarihi olarak 2013 yılını işaret etti. 8 Şubat 1935’te yapılan ilk genel seçimlerde seçilen 17 kadın vekilin tesettürlü olmayışına da atıfta bulunan AKP'li Özten “Öncelikli olarak 1934 yılında seçme seçilme hakkını kazanan kadın yarımdır. Bunu hepimiz biliyoruz. Kadının kadına vurdurulmuş olaylar silsilesini hep birlikte yaşadık. Ben konuşmamda bir siyasi parti dedim. İstifa eden milletvekili taciz nedeniyle etmiştir. HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik’tir bu isim. CHP üzerine alınıp açıklama yaptı. Memnun olduk bu açıklama için.” deyince tartışma çıktı.

CHP sıralarından “Neyi yarım? O senin düşüncen?” diye tepkiler yükseldi.

Tartışmaya Faruk Gökkuş müdahale etti ve “Suç şahsidir. Çifte standart yapmamamız lazımdır. Tüm kurumları tüm camiaları kapsamaz. Bu kişiyi ilgilendirir. O suçu işleyen kişiyi ilgilendirir. Siyaset üstü konular. Bunlar bizim toplumumuzun kanayan yaraları. Keşke böyle olaylar olmasa. O yapınca tüm camiayı kapsar bu yapınca kapsamaz olmaz. Akp'li, MHP’li, CHP’li değil. Bu olayları hep birlikte karşı durduğumuzda önleyeceğiz. Bunları nasıl önleyebiliriz? Bunu bilmemiz lazım.” dedi.

CHP’li Nazmiye Akarslan Durgut kadının yarım kelimesini iade ediyorum derken, CHP’li Yüksek Mimar Coşkun Yeşilyurt da Kemalist kimliğini konuşturdu ve “yarım kelimesini doğru bulmuyorum asla” diye tartışmaya katıldı. Bu sözler üzerine Özten; “Sakat kelimesini doğru bulmuyorum bu kelimeyi kullandım.” açıklamasını yaptı.

Tartışmalara 2016 yılında tesettüre bürünen Nazmiye Akarslan Durgut katılınca, Meclis Başkan Vekili Gökkuş tarihi hatırlattı ve “1999 seçimlerinde sizin gibi tesettürlü bir milletvekili seçildiğinde eleştiri vardı.” dedi.

CHP’Lİ AKŞAHİN KADIN SIĞINMAEVİ VE KREŞ İSTEDİ

Tartışmalar sonrası CHP Grup Başkan Vekili Kazım Akşahin ilçede Kadın Sığınmaevi ve çocuklarımız için Kreş yapalım teklifinde bulundu. AKP'li Şenol Özdemir’de bu sözlere Kreş İBB’nin sözüydü hatırlatması yaptı.

Tartışmalar Başkan Gökkuş’un sağduyulu davranması ile son buldu. Gündem maddeleri ihtisas komisyonlarına havale edildi.