Otizmli gence işkence "ölümevleri" gerçeğini gözler önüne serdi: "Bir kez daha şahit oluyoruz!"

Mehmet Eres'in darp edilmesinin ardından hayatını kaybetmesi nedeniyle İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği tarafından yapılan açıklamada otizmli bireylerin yerleştirildiği bakımevlerinin insanlık dışı koşulları ve otizmli bireylerin ihtiyaçları vurgulandı.

Otizmli gence işkence "ölümevleri" gerçeğini gözler önüne serdi: "Bir kez daha şahit oluyoruz!"

GERÇEK GÜNDEM /

İstanbul Büyükçekmece’de bulunan özel bir bakımevinde kalan 20 yaşındaki otizmli Mehmet Eres’in 23 Temmuz 2022 tarihinde doğal nedenlerle hayatını kaybettiği kurum tarafından baba Murat Eres’e iletilirken aile, çocuklarını defnettikten bir gün sonra gizli bir numaradan aranarak, çocuklarının şüpheli bir şekilde öldüğü haberini aldı. Aileyi arayan kişi, kurumdan, çocuklarının öldüğü geceye ait kamera görüntülerini istemelerini söyledi.

Savcılığın kararı üzerine kurumdan o geceye ait görüntüleri alarak izleyen aile, olay gecesi Mehmet’in, kurumda çalışan hasta bakıcı ile aynı kurumda tedavi gördüğü halde hasta baktırılan iki kişi tarafından, kurumda çalışan hemşirelerin gözü önünde plastik sandalyeye bağlandığını, darp edildiğini, sandalyeye bağlı şekilde yerlerde süründüğünü ve boğazının sıkıldığını gördü.

Bakımevinde kalan otizmli Mehmet Eres'e yapılan işkence Türkiye'nin özel gereksiniml bireyler hakkındaki utancını bir kez daha gözler önüne serdi. Yaşamlarını bağımsız olarak sürdürebilmek için eğitime ve rehabilitasyona ihtiyacı olan otizmli bireylerin işkenceye mahkum edilmesi gepkilere neden oldu.

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği tarafından yapılan açıklamada bakımevlerinin çağdışılığına vurgu yapılarak otizmli bireylerin gerçek ihtiyaçları hatırlatıldıç.

Açıklamada, "Artık bu bakımevi modelinin ömrü çoktan dolmuştur, otistik bireylerin ihtiyacı bu merkezlerin sayıca artırılması değil, nitelikli eğitim, habilitasyon ve rehabilitasyon ya da asistanlı bir yaşama dahil edilmek, uygun ortam ve sistemlerle mümkün olan her otistik için tümüyle bağımsız bir yaşam hedfidir. Bu konulardaki çalışmalar hızla hayata geçirilene kadar, ilgili bakanlığın bu bakımevlerine baskın şekilde denetimler yapması, biz gönüllülere ve sivil topluma tüm süreç açması gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle oldu:

Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki yine bakımevinde elleri bağlanan, önce darp edilen, sonra bu işkence sebebi ile ölen bir otizmlinin haberini konuşmaktayız.

Kuruluş sebebimiz olup kurulduğumuz günden beri yetkililere anlatmaya çalıştığımız üzere, eğitimleri çok uzun zamandır ihmal edilen (nitelikli eğitim alamayan ve asıl bu sebeple bu ortamlarda yaşamak zorunda kalan) otizmli bireyler için bu tablo artık neredeyse kaçınılmaz son haline gelmiştir.

Bakımevlerinin aslında otistik bireylere yaşarken ölü gibi davranılan insan depoları halinde olduğu ve bazı otistik bireyler içinse "ölümevleri" haline geldiği artık defalarca da basına yansımış olaylarla aşikardır!

Otizmli çocuklarımıza bizden sonraki yaşamlarında nasıl bir seçeneğin reva görüldüğüne bir kez daha şahit oluyoruz.

Artık bu bakımevi modelinin ömrü çoktan dolmuştur, otistik bireylerin ihtiyacı bu merkezlerin sayıca artırılması değil, nitelikli eğitim, habilitasyon ve rehabilitasyon ya da asistanlı bir yaşama dahil edilmek, uygun ortam ve sistemlerle mümkün olan her otistik için tümüyle bağımsız bir yaşam hedfidir.

Bu konulardaki çalışmalar hızla hayata geçirilene kadar, ilgili bakanlığın bu bakımevlerine baskın şekilde denetimler yapması, biz gönüllülere ve sivil topluma tüm süreci açması gerekmektedir.

Etiketler
Otizm İstanbul