'AK Parti'nin seçimi 14 Mayıs'ta yapmaya niyeti yok, birçok neden sıraladılar'

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, iktidar partisinin seçimleri 14 Mayıs 2023'e çekmek gibi bir niyeti olmadığını söyledi; konuştuğu AKP kurmaylarının kendisine birçok gerekçe sıraladığını kaydetti.

'AK Parti'nin seçimi 14 Mayıs'ta yapmaya niyeti yok, birçok neden sıraladılar'

Haziran 2023'te yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimine bir yıldan az süre kalsa da, başta ekonomik kriz olmak üzere neredeyse her alanda yaşanan sorunlar tarihle ilgili tartışmaları gündemde tutuyor.

AKP'nin, kuruluşundan bu yana mirasına sahip çıkma iddiasını sürdürdüğü Demokrat Parti'nin oyların yüzde 52.7'sini alarak iktidara geldiği 14 Mayıs 1950'nin yıl dönümünde sandığa gitmeyi düşündüğü konuşuluyordu.

Ancak Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, partide böyle bir niyetin olmadığını yazdı:

"Gerekçe olarak da birçok neden sıraladılar. Ancak içlerinde en dikkate değer olan 14 Mayıs 1950’nin tek partili hayattan çok partili hayata geçişin yıl dönümü olması. Ayrıca rakip Millet İttifakı’nın bileşenlerinden birinin de o gün yüzde 55 oy ile iktidara gelen Demokrat Parti’nin adını taşıyor olması da başka bir durum.

Bir de seçim kararını kimin alacağı konusu var. Eğer TBMM’den çıkması isteniyorsa bu da bir başka istismar konusuna dönüşebilir, siyaset tartışmadan uzak dursa da akademik hukuk çevrelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilme yeterliliği ile ilgili yeni bir tartışmayı başlatır.

Dolayısıyla AK Parti içinde 14 Mayıs’ı dile getirenler olmakla birlikte, ağırlıklı görüş zamanında yapılması yönünde.

GEREKÇELERİ HAC DÖNEMİ OLMASI…

'Bir ay önce olmuş veya olmamış fark etmez' diyenlere karşı tez getirenlerin gerekçesi ise o tarihte Hac döneminin başlayacak olması.

Haksız da değiller, gelecek yıl 21-23 Nisan tarihleri arasında Ramazan, 29 Haziran- 2 Temmuz arasında da Kurban Bayramı kutlanacak. Hac dönemi de Kurban Bayramından bir ay önce başlıyor; bu da demek ki 20 Mayıs’tan sonra Hacılar yola çıkacak.

Tahmini olarak da 70-80 bin kişinin gideceği öngörülüyor; tabii döviz fiyatları bu seviyelerden daha yukarı çıkmazsa…

Aranan bir seçimde Somali’de çalışmaya giden işçilere YSK’nın tanıdığı hakka benzer bir uygulamanın bu kez Hacılar için olup olmayacağı. Ancak yurt dışı oylar ülke geneline milletvekili oranına göre dağıldığı için, 70 bin kişinin oyunun bütün illere dağılımında bir ağırlığı olmayacak; Cumhurbaşkanlığı seçimine de yüzde bir gibi etkisi olacak.

Böyle bir etki için bu denli uğraşa gerek var mı sorusuna yanıt aranıyor."

Yazının tamamı.

Etiketler
2023 Seçim Muharrem Sarıkaya Ekmek Habertürk