AKP’nin kuruluş yıl dönümünde rakamlarla acı tablo: Asgari ücretli açlık sınırının altında

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi'nin verilerine göre asgari ücret 5 bin 500 lirayla sınırlı kalırken açlık sınırı 6 bin 856 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 23 bin liranın üzerinde.

AKP’nin kuruluş yıl dönümünde rakamlarla acı tablo: Asgari ücretli açlık sınırının altında

GERÇEK GÜNDEM /

Günlük hayata yansıyan rakamları gizlediği iddiasıyla eleştiri oklarının hedefi olan Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre yüzde 79,60'a yükselen enflasyon oranı hakkında tartışmalar sürerken Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM), Açlık ve Yoksulluk Sınırı Temmuz 2022 Dönem Raporu'nu açıkladı.

14 Ağustos 2001'de kurulan AKP, 21'inci kuruluş yıl dönümünü kutlarken ekonomik krizin geldiği nokta rakamlarla ortaya çıktı.

AÇLIK SINIRI YİNE ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE

Türkiye'de artan enflasyona rağmen asgari ücret 5 bin 500 lira olurken rapora göre, açlık sınırı olarak bilinen ve dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 6 bin 856 liraya yükseldi.

Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 23 bin 715 lira oldu.

BİSAM'ın araştırmasında TÜİK Temmuz 2022 harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı esas alındı.

Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı bin 866 lira olurken bu rakam yetişkin bir kadın için Bu değer yetişkin bir kadın için bin 785, 15-18 yaş bir genç için bin 934, 4-6 yaş arası bir çocuk için bin 271 lira oldu.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SEPETTE İLK SIRADA

BİSAM'ın çalışmasına göre günlük harcamalarda Temmuz 2022’de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 79.03 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 40.59 lira olarak açıklandı. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 42.26 liraya yükseldi. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 17.40 lira olurken katı yağ ve sıvı yağ için ise yurttaşların 16.26 liralık masraf yapılması gerekiyor.

Bu verilere göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 34.6 ile en yüksek paya sahip. Et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 26.2 ile ikinci sırada yer alırken sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 18.5 oldu.

Etiketler
Asgari Ücret Yoksulluk