Kuzey Suriye’yi en iyi bilen akademisyen yazdı: İran, Türkiye’nin Suriye operasyonuna destek verir mi?

Akademisyen Prof. Dr. Serhat Ekmen Tahran'daki üçlü zirveye ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, " İran'ın Türkiye'nin operasyonuna destek vereceğini düşünen varsa, bu düşünce bir kez daha gözden geçirilmeli" dedi.

Kuzey Suriye’yi en iyi bilen akademisyen yazdı: İran, Türkiye’nin Suriye operasyonuna destek verir mi?

Akademisyen Prof. Dr. Serhat Ekmen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin ile bu gün gerçekleştirdiği üçlü zirveyi değerlendirdi.

Twitter'dan değerlendirmede bulunan Erkmen, "Astana Zirvesi'ne ilişkin yorum yapacaklara bir iki küçük hatırlatma" notuyla paylaştı. Erkmen, "40 gün önce Tel Rifat'ta neredeyse tamamen YPG varken; bugün kuzey/batı ekseninde İran'ın 5.kolu olan yerel milislerle Afgan gruplar, kuzey/doğu ekseninde İran'ın Rejim ordusu içindeki uzantıları konuşlu" dedi.

Erkmen şöyle devam etti:

"Menbiç civarına Rejim'in Rakka ve Hama doğusundaki unsurları; Kısmen de Rus yetiştirmesi 25.Tümenin adamları getirildi. 3. Ayn El Arab ve Kamışlı'ya Rus destekli gruplar yerleştirildi.

Rusların getirdiği birimleri başka bir zaman tartışabiliriz. Ancak, İran Kerkük'te Türkmenleri Haşdi Şabi yoluyla bölmeye ve KYB içinde PKK'ya en yakın yapı olan Lahur'un birimleriyle işbirliği yapmaya devam ediyor.

Musul'da Başika'daki üssümüze nerdeyse her ay saldıran gruplar İran uzantısı; bunların benzerleri ve ortakları Sincar'da PKK'nın bir alt grubu olan YBŞ'ye kalkan oluyor

TelRifat'ta YPG'nin kalan militanlarının İran'a yakın milis grupların arkasına saklanmaya başladı.

İdlib'te Türk ordusuna Batı Halep'ten gelen saldırılarının bazılarını doğrudan İran yanlısı gruplar gerçekleştiriyor. Halep, İdlib, ve Hums doğu ve Rakka'nın bir kısmında Suriye ordusu sandığınız şeyler Rejim'in güvenlik güçleri arasındaki İran yanlısı birimler.

Bir ara diğer aktörleri de anlatacağım. Ancak İran'ın Türkiye'nin operasyonuna destek vereceğini düşünen varsa, bu düşünce bir kez daha gözden geçirilmeli."

Etiketler
Akademisyen İran Operasyon Suriye