Kaftancıoğlu'na destek çıktıktan sonra rütbesi geri alınmıştı: Eski istihbaratçı Sabri Uzun süreci anlattı, 'terörist ilan edildim'

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen cezaların onanmasını eleştiren eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, rütbesinin sökülmesi sürecini anlattı.

Kaftancıoğlu'na destek çıktıktan sonra rütbesi geri alınmıştı: Eski istihbaratçı Sabri Uzun süreci anlattı, 'terörist ilan edildim'

Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na tamamı eski tarihli paylaşımları nedeniyle verilen cezanın onanmasına "Halide Edip, 23 Mayıs 1919 günü İngiliz işgali altındaki İstanbul Sultanahmet meydanında özgürlük nutku atmıştı. İşgalciler bile Ona, senin gibi ceza vermemişlerdi. Türk kadınlarını sizin şahsınızda kutluyorum” sözleriyle tepki göstermişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü, bunun üzerine Uzun’un rütbelerinin geri alınmasına karar vermişti.

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Uzun’un rütbelerinin sökülmesi sürecini kaleme aldı; eski istihbaratçının açıklamalarını aktardı:

"Sabri Uzun'un ifadesine bile başvurulmadan birinci sınıf emniyet müdürü rütbesinin söküleceği haberleri basında yer aldı. Emniyet'in bu konuda acelesi olduğu, başka emniyet mensuplarının benzer açıklamalar yapmasını önünü kesmeyi amaçladığı anlaşıldı.

Raporlu olduğu için Uzun ifade vermeyi kabul etmediğini İçişleri Bakanlığı'na yazılı olarak bildirdi. Halen de ifadesi alınmış değil. Buna rağmen hakkında '375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) geçici 35. Maddesinin ilgili hükümleri kapsamında Bakanlık makamının 10 Haziran 2022 tarihli onaylarının bir numaralı sırasına kayden rütbelerin alınması kararı verilmiştir.'

'TERÖRİST İLAN EDİLDİM'

Sözü edilen KHK'nın 35. Maddesinin (D) fıkrasının 3. Bendini okuyalım: Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin rütbeleri ilgili bakanın onayı ile geri alınır.

Sabri Uzun, 15 Haziran 2022 tarihinde tebligatı alıp okuduktan sonra çok şaşırdı. Teblig-tebellüğ belgesinin altına yazdığı notla durumunu şöyle açıkladı:

'Sabri Uzun, İçişleri Bakanlığı tarafından ‘terörist' ilan edilerek rütbesi, kimliği ve silahı alındı.' Karara asla üzülmüyorum. Çok mutluyum, huzurluyum, moralim de çok yerinde. Bu ülke adına her yaptığımdan, mağduriyetten şeref duyuyorum. Allah daha fazla mağduriyet nasip etsin. Yolum Mustafa Kemal'in yoludur.

Etiketler
İstanbul Canan Kaftancıoğlu İstihbarat