Patrik Bartholomeos: Atatürk yaşasaydı Ruhban Okulu kapanmayacaktı

Patrik I. Bartholomeos, Ruhban Okulu’nu kapatılmasına ilişkin olarak, “Atatürk yaşasaydı eminim ki bu okul kapatılmayacaktı. Turgut Özal yaşamış olsaydı bu okulu çoktan açmış olacaktı. Çünkü rahmetli selefime söz verdi” dedi.

Patrik Bartholomeos: Atatürk yaşasaydı Ruhban Okulu kapanmayacaktı

GERÇEK GÜNDEM - MELİKE ÇAPAN

Ekümenik Patrik I. Bartholomeos, Prof. Dr. Elçin Macar tarafından yazılan “İmroz’dan İstanbul’a Patrik Bartholomeos” kitabının tanıtımında 50 yıldır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu’na ilişkin konuştu.

Dün akşam Yeniköy Panayia Kilisesi avlusunda Prof. Dr. Elçin Macar tarafından yazılan İmroz’dan İstanbul’a Patrik Bartholomeos kitabının tanıtımı yapıldı.

Prof. Dr. Emre Öktem’in moderatörlüğündeki etkinlikte Prof. Dr. Elçin Macar ve Prof. Dr. Konstantinos Delikonstantin konuşma yaptı.

Kitabın yazım sürecinin anlatıldığı etkinlikte daha sonra Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nden gelen Keman virtüözü Plamenka Trajkovska yönetiminde konser verildi.

Konserin ardından misafirlere hitap eden Patrik Bartholomeos, yazar Elçin Macar’a teşekkür etti.

“PATRİKHANE DİNİ KURUMDUR, GİZLENECEK BİR ŞEY YOK”

Patrik Bartholomeos, “Benim için çok şeyler söylendi, yazıldı. Elçin Macar ile çok sohbet ettik korona döneminde. Kendisi çok ustaca davrandı. Bazen söylemek istemediğim şeyleri söyletti bana. Bazen ağzımdan çengelle çekti lafları. Ama aforoz etmiyorum, affediyorum Çünkü seve seve çalıştık. İçimi döktüm. Bir şey gizlemek istemedim. Gizlenecek bir şey yok” dedi.

Patrik Bartholomeos, daha önce Ekümenik Patrikhane hakkında çıkan haberlere atıf yaparak “Bizim için çok şey söylendi. ‘Patrikhane fesat yuvası’ ‘Patrikhane ve Heybeli Kıbrıs’a gönderilmek üzere silahlar saklıyor.’ Bunlar tabii masal. Gizlenecek bir şey yok. Herkes giriyor, çıkıyor patrikhaneye. Dini bir kurumdur. Dini görevimizi ifa etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Patrik Bartholomeos konuşmasında 50 yıldır kapalı olan Ruhban Okulu meselesine de değindi.

“TÜM DÜNYA TÜRKİYE’DE HAKİKİ DİN ÖZGÜRLÜĞÜ OLDUĞUNU GÖRECEKTİ”

Türkiye’nin, memleketimizin, ülkemizin, devletimizin ve hükümetimizin patrikhanemizi daha iyi anlamasını ve değerlendirmesini arzu ederdik” diye Patrik Bartholomeos şöyle konuştu:

“Her zaman büyüklerimize arz ediyorum. Böyle Ruhban Okulu gibi bir yaklaşık 130 senelik bir mazisi olan ilim, kültür yuvasının yarım asır kapalı kalmasının kime faydası olabilir. Aksine ilme, kültüre, bilime, Türkiye’mize zararı var. Açılmış olsaydı yalnız Hıristiyanlar değil, tüm dünyadaki herkes görecekti ki Türkiye’de hakiki din özgürlüğü var. Azınlıklar kendi din adamlarını kendi memleketlerinde yetiştirebiliyorlar. Maalesef bu olmadı şimdiye kadar.”

Patrik Bartholomeos: Atatürk yaşasaydı Ruhban Okulu kapanmayacaktı - Resim : 1

“ATATÜRK YAŞASAYDI OKUL KAPANMAYACAKTI”

Okulun Osmanlı döneminde açık olup cumhuriyet döneminde kapatılmasına dikkati çeken Patrik Bartholomeos, “Atatürk yaşasaydı eminim ki bu okul kapatılmayacaktı. Turgut Özal yaşamış olsaydı bu okulu çoktan açmış olacaktı. Çünkü rahmetli selefim Patrik Dimitrios ile Harbiye Orduevi’nde buluştuklarında söz verdi. Umut verdi. Çoktan açılmış olacaktı” dedi.

Etiketler
Turgut Özal Okul