Dışişleri'nden ABD Büyükelçiliği'ne misilleme: 'Gerçek mermi kullanılabilir büyük gösterilerden kaçının'

Dışişleri Bakanlığı, ABD'de yaşayan Türk vatandaşlarını büyük gösteri ve organizasyonlar konusunda uyardı. Bakanlığın açıklaması, ABD'nin 'miting uyarısı'na misilleme olarak değerlendirildi.

Dışişleri'nden ABD Büyükelçiliği'ne misilleme: 'Gerçek mermi kullanılabilir büyük gösterilerden kaçının'

GERÇEK GÜNDEM

Dışişleri Bakanlığı, ABD'de yaşayan Türk vatandaşlarını uyardı. Uyarıda, gösteri ve organizasyonlarda orantısız güç kullanılabileceği belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

ABD'de yapılacak büyük gösteri ve organizasyonlarda vatandaşlarımızın dikkatli olmaları ve aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmalarında fayda görülmektedir.

ABD güvenlik birimleri her ne kadar bu tip organizasyonlarda meydana gelebilecek protesto ve gösteriler için önlem alıyor olsa da, geçmişte yaşanan olaylarda, gerçek mermi kullanıldığı, elektro şok uygulandığı, gazla müdahale edildiği ve şiddet eylemlerinin de yaşandığı unutulmamalıdır. Bu itibarla, kontrol edilmesi zor olan bu tür olaylarda şiddete maruz kalınabileceği ihtimali de dikkate alınarak, gerekli olmadığı sürece büyük gösteri ve organizasyonlardan kaçınılması tavsiye edilmektedir.

Bu hususlar ışığında, vatandaşlarımızın yapmasında fayda görülen hususlar aşağıda sıralanmaktadır:

- Kalabalıklardan kaçınmaları,

- Sade bir profil çizmeleri ve dikkat çekecek davranışlarda bulunmamaları,

- Protesto ve gösteri alanlarından uzak durmaları,

- Yakınlarını bulundukları yerden haberdar etmeleri,

- Olabilecek anlık gelişmeler için medyayı takip etmeleri.

Dışişleri'nden ABD Büyükelçiliği'ne misilleme: 'Gerçek mermi kullanılabilir büyük gösterilerden kaçının' - Resim : 1

ABD'YE MİSİLLEME Mİ YAPILDI?

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bu açıklama, ABD'ye misilleme olarak değerlendirildi.

ABD Büyükelçiliği, CHP'nin 21 Mayıs'ta Maltepe'de yapacağı miting nedeniyle vatandaşlarını uyarmıştı. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, “21 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Maltepe'de CHP'nin miting düzenlemesi planlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü önlem aldı. Geçmiş protestolarda tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve öldürücü olmayan mermiler kullanıldı. Bu mitingde de benzer önlemlerin alınması kuvvetle muhtemeldir. Öngörülemez olabileceği ve şiddete dönüşebileceği için gösterilerden ve protestolardan kaçının." ifadelerine yer verilmişti.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasının ABD Büyükelçiliği'nin açıklamasına olan benzerliği dikkat çekti. Bakanlığın, ABD'ye misilleme yaptığı yorumları yapıldı.

Etiketler
Miting