Gıda krizi kapıdayken, Konya'da 1 milyon 300 bin metrekare tarım alanı yapılaşmaya açıldı

Konya'da bulunan 1 milyon 300 bin metrekare tarım alanı yapılaşmaya açıldı. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği, yapılaşmaya açılmaması gerektiğini ifade ederken, Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, ''Geliri sulamada kullanılacak'' dedi.

Gıda krizi kapıdayken, Konya'da 1 milyon 300 bin metrekare tarım alanı yapılaşmaya açıldı

Yazarımız Prof.Dr. Veysel Ulusoy, Konya'da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı’na Kasım 2021’de hem de bedelsiz devredildiğini yazdı.

Ulusoy, ''Birleşmiş Milletler’in daha iki gün önce uluslararası kıtlıktan bahsettiği bir ortamda gıdanın önemini tekrar tekrar vurgulamaya gerek yok sanırım. Tam da bu aşamada bu enstitüde ne oluyor biliyor musunuz? Konya’nın Karatay ilçesi, Çayır Mahallesindeki, araştırma ve üretimin yapıldığı Enstitüye ait bu arazide artık konutlar yükselecek'' dedi.

''SULAMA PROJESİNİN FİNANSMANINI BURADAN SAĞLAYACAĞIZ''

Konuya ilişkin geçen hafta açıklama yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ''Bekleyen 3 milyar liralık sulama projesinin finansmanını buradan sağlayacağız. Yani 1 milyon 300 bin metrekare tarım alanını kaybediyoruz diye bakmaktan ziyade, binlerce hektar alanı suya kavuşturacağız diye bakıyoruz" dedi.

''EN BÜYÜK YANLIŞTIR''

Projeye tepki gösteren Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Konya Şubesi ise, ''Ülkemizin tarımsal üretimini artırmak için önemli görevler üstlenmiş olan tarımsal araştırma enstitülerin arazilerini ‘Rezerv Arazi’ ilan etmek ülke tarımına ve tohumculuğuna yapılabilecek en büyük yanlışlıktır. Nüfus artışını da dikkate aldığımızda toprak oluşum süreci mevcut tarım topraklarının amaç dışı kullanılmasının telafisi mümkün olmayan olumsuzluklara neden olabileceğinin en önemli göstergesidir. Konut ve iş yeri insanlar için elbette önemlidir, yapılmalıdır ama tarım topraklarına, araştırma arazilerine değil'' ifadelerine yer verdi.

Etiketler
Konya Uğur İbrahim Altay