AYM: Açlık grevi yapan hükümlünün iletişim araçların mahrum bırakılması ifade özgürlüğü ihlali

Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevinde açlık grevi yapan Nasrullah Kuran’a ‘haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma’ cezası verilmesini ifade özgürlüğü ihlali saydı.

AYM: Açlık grevi yapan hükümlünün iletişim araçların mahrum bırakılması ifade özgürlüğü ihlali

Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevinde açlık grevi yapan Nasrullah Kuran’a ‘haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma’ cezası verilmesini ifade özgürlüğü ihlali saydı. AYM kararında, “Açlık grevi eylemine haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma disiplin cezası uygulanmasının kanuni dayanağının bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

Terör suçlarından hapis cezası alan Nasrullah Kuran hakkında, Silivri Kapalı Cezaevi’nde 21-23 Ekim 2017 tarihlerinde yaptığı açlık grev nedeniyle disiplin soruşturması başlatıldı. Ceza İnfaz Kurumu Disiplin Kurulu Başkanlığı, Kuran ve beraberindeki yedi kişiye, iki ay süreyle haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma cezası verdi. Kuran, Silivri İnfaz Hakimliği’ne başvurarak hakkındaki disiplin cezasının kaldırılması talep etti. Kuran’ın talebi, “disiplin soruşturması için öngörülen sürelere uyularak disiplin soruşturmasının bitirildiği, eylemin sübutuna ve cezanın uygulanış şekline ilişkin kabulde bir isabetsizlik bulunmadığı” gerekçesiyle reddedildi. Kuran’ın Silivri Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz da kararın usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle reddedildi. Kuran, 27 Şubat 2018 yılında AYM’ye bireysel başvuru yaptı.

Kuran, üç gün süren açlık grevinin cezaevinin güvenliğini tehdit etmediğini, disiplin cezası ile cezalandırılmasının orantısız bir müdahale olduğunu ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini savundu. AYM, Kuran’ın başvurusunu 23 Şubat 2022 tarihinde karar bağlandı. AYM, Kuran’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine oybirliği ile karar verdi. Kararın bir örneği Adalet Bakanlığı’na gönderildi.

AYM kararının gerekçesinde, “Açlık grevi eylemine haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma disiplin cezası uygulanmasının kanuni dayanağının bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır… Varılan sonuca göre müdahalenin meşru bir amacının ve demokratik topum düzeninin gereklerine aykırı olup olmadığının değerlendirilmesine gerek yoktur. Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir” denildi.

Kararda, Kuran’a 5 bin lira manevi tazminat verilmesine de hükmedildi. (ANKA)

Etiketler
Cezaevi Grev Mahkeme