Suriyelilerle ilgili sözleri tepki çeken Lütfü Savaş: 'Türküm, Müslümanım, barış istiyorum; Türkiye İsrail'le barışıyorsa Suriye ile de barışmalı'

Hakkında İçişleri Bakanlığı’nın bir soruşturma başlattığı belirtilen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Gerçek Gündem’e verdiği özel röportajda tek isteğinin Türkiye ile Suriye arasında kalıcı bir barış sağlanması olduğunu söyledi.

Suriyelilerle ilgili sözleri tepki çeken Lütfü Savaş: 'Türküm, Müslümanım, barış istiyorum; Türkiye İsrail'le barışıyorsa Suriye ile de barışmalı'

GERÇEK GÜNDEM - ÖZEL /

Geçtiğimiz hafta başında Sözcü gazetesinde yer alan açıklamalarında ‘‘Hatay'ın nüfusu 1 milyon 670 bin. Resmi verilere göre 500 bin civarında Suriyeli var. Ama gayri resmi sayı 800 binin üzerinde. Yaklaşık her 2 kişiden biri Suriyeli. Hatay'daki doğumların yüzde 75'ini Suriyeli kadınlar yapıyor. Yeni doğan her 4 çocuktan 3'ü Suriyeli. Savaş psikolojisi hormonları bozmuş. 11 ayda doğum yapan, 6 yılda 6 çocuk yapan Suriyeli kadınlar var. Çoğunun 3-4 eşi var ve hepsi de çok çocuk yapıyor. Demografik yapı bizim aleyhimize gelişiyor. 12 yıl sonra belediye başkanının Suriyeli olması hiçbirimizin hoşuna gitmez’’ ifadelerini kullanması Lütfü Savaş’ı bir anda manşetlere taşıdı.

İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI’NDAN ‘‘IRKÇILIK’’ SUÇLAMASI, BAKANLIKTAN SORUŞTURMA

Birçok çevrenin tepkisine alan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı’na İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise Berat Kandili’nin kutlandığı 17 Mart’ta ‘‘Rakamlar üzerinden yalan söyleyerek ırkçılık yapmak, tam da faşist zihniyetin alışkanlığıdır. Yarın Hatay Valiliğimizce kendisi hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır. Bu mübarek gecede müfteri ve yalancıları Allah’a havale ediyoruz’’ ifadelerini kullanarak ağır eleştirilerde bulundu.

Çataklı’nın bu ifadeleri sonrası kamuoyunda İçişleri Bakanlığı’nın hakkında soruşturma başlattığı yönünde haberler yer alsa da Gerçek Gündem’e verdiği röportajda henüz kendisine böyle bir bildirimde bulunulmadığını söyledi.

LÜTFÜ SAVAŞ: ‘‘TAHRİK ETSEYDİK HATAY’DA HUZURSUZLUK OLURDU’’

Peki Lütfü Savaş’ın bu sözlerinin amacı neydi? Hatay Belediye Başkanı asıl amacının Türkiye ve Suriye halklarına huzur getireceğine inandığı barışın yeniden gündeme gelmesine aracı olmak olduğunu ifade etti.

Aynı zamanda tıp doktoru olan Lütfü Savaş, ‘‘Devlet büyüklerimize ve Türkiye yöneten hükümete diyorum ki burada bir sıkıntı var. Bu sıkıntıyı giderelim ve Türkiye ile Suriye arasında barış imzalansın çünkü bizim orada akrabalarımız var. Biz Antakya olarak Osmanlı’da Halep Sancağı’na bağlıydık. Bu kadar insanlar on yılı aşkın süredir sıkıntı çekiyor. Bu sıkıntıyı artık çekmesinler barış olsun. Barıştan sonra güvenli bir ortam yapılsın. İnsanlar huzur içerisinde kendi ülkesine gidebilirsin. Biz de huzur bulalım rahat olalım onlar da rahat olsunlar. Ama şu var Türkiye İsrail’le barışabiliyorsa en üst seviyede, Birleşik Arap Emirlikleri ile barışabiliyorsa, Ermenistan‘la barışabiliyorsa ve Mısır’a Suudi Arabistan‘a barış çubuğu uzatabiliyorsan niçin Suriye ile barışmasın? Benim demek istediğim bu. Biz Ukrayna Rusya arasındaki savaşı barışa çevirmek için gösterdiğimiz savaşı çabayı din kardeşlerim için göstersek ne olur? Bizim orada bir komşumuz vardı Suriyeliydi. Şimdi kim var? Rusya var Amerika var İran var değil mi? ’’ dedi.

LÜTFÜ SAVAŞ, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SORUŞTURMASI HAKKINDA ‘‘BANA İNTİKAL EDEN BİR ŞEY YOK’’ DEDİ

İçişleri Bakanlığı'nın hakkında başlattığı soruşturma hakkında kendisine ulaşmış bir yazı olmadığını da belirtti.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı, ‘‘Eğer burada bir suç unsuru varsa tabi cezası da vardır. Bir bilim adamı olarak ve 13,5 yıldır siyasetin içinde olan biri olarak ben burada bir suç unsuru göremiyorum, tahrik de görmüyorum. Tahrik etseydik orada huzursuzluk olurdu. Ben bu işler başlamadan altı ay hatta sekiz ay muhtarlar ve kanaat önderleri ile Hatay’da 2500 toplantı yaptım. Huzursuzluk olmasın, diye yaptım. Hatay’da huzur varsa Lütfü Savaş’ın da katkısı vardır. Bana intikal eden bir şey yok. Biz Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre yönetiyoruz, yasalar önünde de hesap vermesini biliriz biz. Bunda bir sıkıntı yok’’ diye konuştu.

‘‘ORADA BARIŞ ORTAMI OLSA BU İNSANLARDA HUZUR İÇİNDE EVLERİNE GİTSE KİM KAYBEDECEK?’’

Lütfü Savaş sözlerine son verdi, ‘‘Zeka seviyem de fena değil yani. Ben endüstri meslek lisesi mezunuyum, tıp doçentim. Üç dönemdir de o şehri yönetiyorum. O şehri de en iyi bilen insanlardan bir tanesiyim. Türküm, Müslümanım oradaki insanlar da Müslüman, din kardeşimiz. Ama eziyeti beraber çekiyoruz. Sadece biz çekmiyoruz onlar da çekiyor. Orada barış ortamı olsa bu insanlarda huzur içinde evlerine gitse kim kaybedecek? Onlar da kazanacak biz de kazanacağız. Bu olay milli bir olay. Bu iş bir partinin çıkarı olduğunu düşünmüyorum. Biz de barış diyoruz bu insanları kötülemiyoruz bizim din kardeşimiz.’’

Etiketler
Lütfü Savaş Hatay İsrail İçişleri Bakanlığı