TTB Başkanı’ndan, doktorlara 'gidiyorlarsa gitsinler' diyen Erdoğan’a yanıt: Değersizleştirildikleri için gidiyorlar

Doktorların ‘az ücret aldıkları için’ özel sektöre gittiğini ileri süren Erdoğan’a yanıt TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’dan geldi: “Hekimler yalnızca ücretlerinin düşüklüğü için değil, değer görmedikleri ve şiddete uğradıkları için gidiyorlar."

TTB Başkanı’ndan, doktorlara 'gidiyorlarsa gitsinler' diyen Erdoğan’a yanıt: Değersizleştirildikleri için gidiyorlar

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadın muhtarlara seslendi. Erdoğan’ın doktorlarla ilgili çıkışı dikkat çekti. Erdoğan, “Bir şey daha çıktı. Hastanelerde şöyle, böyle oluyor vs. Hatalarımız olabilir. Bu devasa şehir hastanelerini yapanlar kim? Adeta ülkemizde hastanesi olmayan ilimiz, ilçemiz var mı? Bunları takip eden birisiyim. Doktorlar az para aldıkları için ayrılıyorlarmış. Samimi konuşuyorum. Dost acı ama gerçeği söyler. Bu hastaneleri inşa eden biziz, doktorları okutan, bu devlet değil mi? Bu devlet sizi okuttu, yetiştirdi, en çok maliyeti yüksek olan da sağlıktır. Ama şimdi az para veriyormuşuz. En az alan 8-9 bin, en yüksek alan 25 bin. Özel sektör daha çok para verdikleri için kaçıp gidiyorlarmış. Açık konuşuyorum; varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurt dışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz. Buralar boş kalmaz. Asistan doktorlarımızla devam ederiz. Buralar boş kalmaz merak etmeyin.” ifadelerini kullandı.

“‘GENÇLERLE BU İŞİ YAPARIZ’ DİYOR AMA ZATEN GENÇLER GİDİYOR”

Erdoğan’a yanıt veren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Fincancı, yurt dışına giden doktorları hatırlatarak, “Hekimler yalnızca ücretlerinin düşüklüğü nedeniyle gitmiyorlar bu ülkeden; değer görmedikleri için, şiddete uğradıkları için, hakaret işittikleri için, emekleri değersizleştirildiği için, çalışma koşullarının ağırlığı nedeniyle gidiyorlar. Çünkü daha iyi koşullarda çalışma olanağı bulacaklarını düşünüyorlar. Sayın Cumhurbaşkanının o övündüğü devasa hastanelerin hepimizin sırtında bir yük olduğunu unutmamak gerekiyor. Üstelik ulaşımın neredeyse olanaksız olduğu yerlere yapılan, hastanenin içinde bile ulaşımın zorlukla yapılabildiği o hastaneler övünülecek değil, utanç duyulacak hastanelerdir. Sağlığı metaya dönüştürüp, kâr alanı olarak tanımlamaları nedeniyle kışkırttıkları sağlık talebini karşılayamamalarının bedelini şimdi hekimlere çıkartıyorlar. Onun için hekimler bu topraklarda kalmıyorlar. ‘Gençlerle bu işi yaparız’ diyor ancak zaten gençler gidiyor, gelecek göremedikleri için.” diye konuştu.

“GİDEN İNSANLARIMIZIN DÖNME TALEBİ YOK”

Fincancı, Erdoğan’ın ‘Gerekirse yurt dışından dönmek isteyenleri getiririz’ sözlerine ise şöyle yanıt verdi:

“Bizim giden insanlarımızın dönme talebi olmadığı gibi, gerçekten nitelikli eğitimin sağlandığı ülkelerden talep de söz konusu değil ne yazık ki. Bizim koşullarımızı kendi koşullarından görece daha iyi bulan yerlerden belki gelmek isteyenler oluyordur ama onların koşullarının bizden çok daha zor olması demek, eğitimlerinin de bizden çok daha sınırlı olması demek. Bütün olanaksızlıklara ve olumsuzluklara rağmen, özellikle üniversitelerin içini boşaltmış olmalarına rağmen Türkiye’de hala tıp eğitimi nitelikli bir eğitimdir.”

“TÜM HAK ARAMA EYLEMLERİNE YÖNELİK DÜŞMANLAŞTIRICI SÖYLEMLERİN UZANTISI”

Son olarak, 14 Mart Tıp Bayramı ve 15 Mart’ta Türk Tabipleri Birliği olarak 2 günlük greve gideceklerini anımsatan Fincancı, “Bizim haklarımızı talep etmek ve bunun için mücadele etmek gibi bir hakkımız bulunmaktadır. Buna karşılık bizim haklarımızı vermeyeceğini ilan etmek ve bunu öfkeyle ifade etmek, son dönemde tüm hak arama eylemlerine yönelik bu öfkeli ve düşmanlaştırıcı söylemlerin de bir uzantısı olarak değerlendirilebilir.” dedi.

AKILLARA O PAYLAŞIM GELDİ

Öte yandan, Erdoğan’ın ‘Gerekirse yurt dışından dönmek isteyenleri getiririz’ sözleri, akıllara Aile Sağlığı Merkezi’ne atanan 22 doktor arasından sadece 4 tane Türk doktor olduğu yönündeki haberleri getirdi. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada yaptığı paylaşımda 134. ek tercih atama listesini paylaşmış, bu listede sadece 4 Türk doktorun yer alması dikkat çekmişti. Söz konusu paylaşımın altına, ‘Ülkede doktor mu kalmadı?’ yorumları yapılmıştı.

Etiketler
Şebnem Korur Fincancı Şiddet