İşte Montrö Sözleşmesi ile ilgili bilinmesi gereken her şey!

Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Rusya-Ukrayna savaşı ile gündeme gelen Montrö Sözleşmesi ile ilgili bilinmesi gereken her şeyi 2019 yılında Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar'a anlattı. Dündar, bugünkü köşesinde o söyleşiyi hatırlattı.

İşte Montrö Sözleşmesi ile ilgili bilinmesi gereken her şey!

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar; "Bugün Montrö Sözleşmesi'nin Türkiye'ye güvenlik açısından neler sağladığını ve feshedilmesi (sona erdirilmesi) halinde neler kaybettireceğini, Sayın Elekdağ ile 21 Aralık 2019 tarihindeki söyleşimize dayanarak bir kez daha hatırlatacağım." diyerek Sözleşme ile ilgili bilinmesi gerekenleri aktardı.

TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİ İÇİN...

Elekdağ, o gün sözleşmeyi anlatırken şu ifadeleri kullandı:

"Sözleşme, Boğazlar'dan geçişte Karadeniz'e sahildar olmayan devletlere birçok kısıtlamalar getirmek suretiyle, Türkiye'nin güvenliği için gerekli koşulları yaratacak ve Rusya'nın güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dizayn edilmiştir. Karadeniz'de kıyısı olmayan devletler barış zamanında en az 8 gün önceden Karadeniz'e gidecek savaş gemilerinin sayısını, tipini ve geçiş tarihini Türk yetkili makamlarına bildirmeye mecburdurlar. Bu devletlerin Boğazlardan aynı anda transit geçecek gemilerinin sayısı 9'u ve tonajı da 15 bin tonu geçemez. Keza, kıyıdaş olmayan devletlerin Karadeniz'de bulunduracakları gemilerinin toplam tonajı 30 bin tonla sınırlıdır.

UÇAK GEMİLERİ VE DENİZALTILAR GEÇEMEZ

Tek bir devlet için bu tonaj 20 bin tonu geçemez. Ancak, Karadeniz'deki en güçlü donanmanın tonajı, sözleşmenin imzalandığı tarihteki en güçlü donamanın tonajını 10 bin ton aşarsa 30 bin tonluk limit 45 bin tona çıkarılabilir. Bu durumda bugünün koşullarında söz konusu limit 45 bin tondur. Boğazlardan uçak gemileri ve denizaltılar geçemez. Karadeniz'e kıyıdaş devletlerin barış zamanındaki hakları çok daha geniştir. Sözleşmeye göre savaş halinde, Türkiye tarafsız ise, muharip devletlerin gemileri Boğazlardan geçemez. Türkiye muharip ise savaş gemilerinin Boğazlardan geçişini istediği gibi düzenler."

Uğur Dündar'ın bugünkü yazısının tamamına ulaşmak için tıklayın

Etiketler
Montrö Sözleşmesi Ukrayna Rusya