Belediye başkanlarından çağrı: Şişli Etfal yerinde yenilensin!

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akbolat, Şişli Etfal Hastanesi'nin yerinde yeniden inşa edilmesi için çağrı yaptı.

Belediye başkanlarından çağrı: Şişli Etfal yerinde yenilensin!

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akbolat, İstanbul Tabip Odası, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) temsilcileriyle birlikte yaptıkları ortak açıklamada, deprem riski nedeniyle taşınmasına karar verilen Şişli Etfal Hastanesi'nin yerinde yeniden inşa edilmesi için çağrı yaptı.

İstanbul'un Şişli ilçesinde 122 yıldır faaliyet gösteren Şişli Etfal Hastanesi'nin deprem riski nedeniyle taşınmasına yönelik eylemler sürüyor. Bugüne kadar yapılan çok sayıda basın açıklaması ve toplanan binlerce imzaya karşın boşaltılan Şişli Etfal Hastanesi ile ilgili bugün de Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akbolat, İstanbul Tabip Odası, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve SES Sendikası temsilcileri ortak bir basın toplantısı düzenledi.

"İLÇEMİZ VE YAKIN BÖLGESİNDEKİ SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKME NOKTASINA GELMİŞTİR"

Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ndeki toplantıda konuşan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, “Şişli Etfal Hastanesi halkın iradesi yok sayılarak Şişli’den taşınmıştır. Üstelik hastanenin her birimi başka bölgelere taşınarak halkın bütünsel bir sağlık hizmetine erişim olanağı da ortadan kaldırılmıştır" dedi. Keskin, şunları söyledi:

"Şişli Etfal taşınmadan önce Şişli’de 18 hastane vardı. Bunlardan sadece Şişli Etfal ve Okmeydanı Hastanesi kamu kurumuydu. Etfal’in taşınmasıyla birlikte halka nitelikli, ücretsiz ve erişilebilir kamusal bir sağlık hizmeti sunabilmek için tek hastane kaldı. Bu durumun yaratacağı sorunları hem kendi temaslarımda hem de Şişli Etfal Dayanışması'yla gerçekleştirdiğimiz eylemlerde defalarca tekrarladım. Ancak ne yazık ki bu uyarılarımız dikkate alınmadı. Etfal Hastanesi’nin taşınmasıyla birlikte ilçemiz ve yakın bölgesindeki sağlık sistemi çökme noktasına gelmiştir. Çünkü Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu, oluşan yükü kaldıramamıştır. Acil serviste bile bir hastaya ayrılan süre 5 dakikayı geçmemektedir. Öte yandan Seyrantepe ve Büyükdere’ye taşınan yeni Etfal Hastanesi’ne ulaşım da son derece eziyetlidir. Yaşlılar, engelliler, hamile kadınlar, çocuklu insanlar iki hatta üç aktarmalı toplu taşımayla Etfal’e ulaşmaktadırlar. Araştırmalarımız da ortaya koyuyor ki Şişlili komşularımızın en büyük sorunu Şişli’nin Etfal’siz kalmasıdır."

“PLANLADIKLARI BÜTÜN RANT PROJELERİNİN KARŞISINDA OLACAĞIZ”

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akbolat ise deprem riski gerekçesiyle boşaltılan Şişli Etfal Hastanesi'ne İl Sağlık Müdürlüğü'nün taşınmasıyla neyin amaçlandığının net olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bugün geldiğimiz noktada içinde bulunduğumuz durum, ekonomik kriz, onun vatandaş üzerindeki etkileri, yerel yönetimlerin tanımı, her şey değişti. Bütün kavramlar değişti. Biz de yerel yöneticiler olarak bu sürecin tamamına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Beşiktaş da Şişli Etfal Hastanesi’nin kapatılmasından çok etkilenen ilçelerden bir tanesi. Çünkü bizim ilçemizde de Sait Çiftçi Devlet Hastanemiz var. Ama maalesef Sait Çiftçi Devlet Hastanesi bu ihtiyacı karşılayamamakta, 24 saat acil servisi olmayan bir yer orası. Ve acil durumlarda hiçbir ihtiyaca cevap vermeyen bir hastane niteliğinde. Kapasitesi de buna uygun değil. Bununla ilgili biz, Beşiktaş'ta değişik toplantılarda, sivil toplum kuruluşlarıyla, muhtarlarımızla, siyasi partilerimizle bir araya gelip değerlendirmeler yapıyoruz. Ve bununla da ilgili yapılması gereken bütün işleri, atılması gereken bütün adımları kendi içerimizde tanımlıyoruz. Şişli Etfal Hastanesi dahil olmak üzere diğer planladıkları bütün rant projelerinin karşısında olacağız ve bu mücadeleye devam edeceğiz."

“SESİMİZİ YÜKSELTMEZSEK YARIN ÇOK GEÇ OLACAK”

Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu da "Halkın sağlık hakkının gasp edilmesine göz yummamız mümkün değildir. Biliyoruz ki Etfal’e sahip çıkmak için sesimizi yükseltmezsek yarın çok geç olacak ve sağlığa erişim hakkımızdan tamamen mahrum kalacağız" diye konuştu.

“BURAYLA İLGİLİ TASARRUF BELLİ Kİ SARAYDA VERİLECEK”

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Algan ise Şişli Etfal Hastanesi'nin sadece Beşiktaş ve Şişli’den değil tüm İstanbul’dan hatta tüm Türkiye’den hastaların geldiği tam teşekküllü bir eğitim hastanesi olduğuna vurgu yaptı. Algan, sözlerin şöyle sürdürdü:

"Çünkü zor hastaların geldiği bir hastaneydi. Bu hastane şimdi yok. Neden yok? Birdenbire bu hastanenin taşınma meselesi çıktı. Seyrantepe'deki bina, biliyorsunuz inşaatı da uzun sürdü. O dönemde İstanbul Tabip Odası olarak gerek Başhekimlik nezdinde gerek Sağlık Müdürlüğü bünyesinde birçok kez görüşmeler yaptık. Ve şunu gördük ki ne Başhekim’in ne İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nün gelişmelerden ve oraya ne olacağından haberi yok. Yani İstanbul Sağlık Müdürü’ne soruyorsun haberi yok, Başhekim'e soruyorsun haberi yok. Sağlık Bakanlığı'na gitti arkadaşlar 30 bin imzayla oradan net bir cevap gelmedi. Çünkü burayla ilgili tasarruf belli ki sarayda verilecek.”

Etiketler
Şişli Beşiktaş Ağrı Hastane