Mahkeme, lüks siteye bağımsız yönetici atadı: Maslak 1453’te Ağaoğlu’na ait firma araştırılacak

Mahkeme, Ağaoğlu Maslak 1453’e tedbiren bağımsız yönetici atadı. Site yönetimini şimdiye kadar üstlenen Ağaoğlu'na ait şirketin ise bu dönemde karını katladığı belirtiliyor.

Mahkeme, lüks siteye bağımsız yönetici atadı: Maslak 1453’te Ağaoğlu’na ait firma araştırılacak

İş insanı Ali Ağaoğlu’nun Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut işbirliğiyle İstanbul Sarıyer’de Fatih Ormanı’nın yanı başına inşa ettirdiği Maslak 1453’ün yönetiminin yine Ali Ağaolu’na ait şirketler grubuna dahil olan Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş.’ye verildiği ortaya çıktı.

Sekiz yıldır yönetimde olan şirketin toplanan aidatlarla fahiş meblağda kazanç elde ettiği ileri sürülüyor.

Yargıya intikal eden davada İstanbul 16. Sulh Hukuk Mahkeme, Ağaoğlu Maslak 1453’e tedbiren denetçi atanmasına ve bu kararın site yönetim panosu ile tüm maliklerin görebileceği şekilde sitenin ilan panolarına asılmasına karar verdi.

Sitenin yönetim planında Ali Ağaoğlu’nun şirketine karar alma hakkı verilmesi maddesinin iptali istendi. Mahkeme, denetçilerden gelecek rapora göre usulsüzlükler varsa bu maddeyi iptal edecek.

MAHKEME, TEDBİREN DENETİCİ ATADI

Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. adındaki firma Ağaoğlu Holding bünyesinde yer alıyor.

Kat mülkiyeti kanununa göre geçici yönetim, toplu yapının bittiği yani oturumun başladığı tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer ve seçime gidilerek yeni yönetim oluşması gerekir. Maslak 1453 adlı sitenin inşaatı 8 yıl önce bitmiş olmasına rağmen firma, halen seçim yapılmadan site yönetimdeki yerini korudu.

Mahkeme, lüks siteye bağımsız yönetici atadı: Maslak 1453’te Ağaoğlu’na ait firma araştırılacak - Resim : 1

Yargıya intikal eden davada mahkeme, Ağaoğlu Maslak 1453’e tedbiren denetçi atandı. Mahkeme, atanan denetçilerin atanmalarından itibaren altı ay sonra nihai raporlarını sunmalarını istendi.

Gerçek Gündem’in ulaştığı kararda, Ağaoğlu Maslak 1453 İstanbul Toplu Yapı Yönetim Planı ile diğer maliklerin haklarının yok sayıldığı, aynı zamanda yönetici olan 5.Ticaret Yapı Grubu Kat Maliki Ali İbrahim Ağaoğu’na ayrıcalık ve öncelik tanındığı ifade ediliyor.

KAZANÇ ÜSTÜNE KAZANÇ: FİRMA 10 YIL YÖNETİMDEYİZ DİYOR

Yönetim planının Ali İbrahim Ağaoğu’nun tüm kat malikleri adına karar alabilecek şekilde düzenlendiğinin ortaya çıkması ile mahkeme Maslak 1453 İstanbul Yönetimi'ne tedbiren kayyum tayin edilmesine karar verdi.

21 Aralık 2022 tarihinde keşif sonrası alınan bilirkişi heyeti raporunda, Ağaoğlu Maslak 1453’te kat malikleri kurulu oluşturulmadığı, tüm kat malikleri kurulları, temsilciler kurulları, yönetim kurulları ve yönetim kurullarına ait yetkilerin kullanılması için Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş.’ye 10 yıl süre ile verildiği belirtildi.

Rapora göre düzenlenen sözleşme ile toplu yapıdaki kat maliklerinin 10 yıl süre ile toplu yapı temsilciler kurulunu belirleme hakkına sahip olamayacakları, kendi konutlarının gereksinimlerini saptama, sorunlarını giderme, karar verme, toplanma, temsilcilerini / yöneticilerini özgür irade ile seçme gibi hakların ortadan kaldırıcı nitelikte olduğu tespit edildi.

Rapor, hizmet sözleşmesinin toplu yapıların yönetiminin uzun süre müteahhit firma ya da müteahhit firma ile bağlı bir yönetim firmasında kalmasının amaçlandığını, düzenlemenin her ne kadar geçici yönetim olarak adlandırılmakta ise de bu sürenin sonunda kanunda öngörülen 1 yıllık süreyi aştığını ve böylece yönetimin uzun süre ile devralınmasının amaçlandığı belirtildi.

DAVALI TARAFINDAN DOSYA İÇERİSİNE BELGE SUNULMADI

Yine düzenlemenin, Kat Mülkiyeti Yasası’ndan kaynaklanan hakları ortadan kaldırıcı nitelikte olduğu, 10 yıl süre ile toplu yapı temsilciler kurulunu belirleme hakkına sahip olamayacakları, kat maliklerinin kendi konutlarının gereksinimlerini saptama, sorunlarını giderme, karar verme, toplanma, temsilcilerini / yöneticilerini özgür irade ile seçme gibi kat mülkiyetinden kaynaklanan haklarını ortadan kaldırıcı nitelikte olduğu tespit edildi.

Bilirkişi raporuna göre, Ağaoğlu Maslak 1453 İstanbul Toplu Yapı Yönetiminin, Akdeniz İnş. ve Eğitim Hiz. A.Ş’ye bırakıldığı, bu şirketin iş ve işlemlerinin denetiminin ise yeterli düzeyde yapıldığına dair davalı tarafından dosya içerisine herhangi bir bilgi ve belgenin sunulmamış olduğu belirtildi.

Mahkeme, site yönetiminin özel bir şirkete bırakılması hususunun yerinde olup olmadığını, Maslak 1453 Yönetim Hizmetleri A.Ş.'nin ve Akdeniz İnş. ve Eğitim Hiz. A.Ş.’nin iş ve işlemlerin hukuka ve kanuna uyarlılığının tespitini, Maslak 1453 Site Yönetim Hizmetleri A.Ş ile Akdeniz İnş. ve Eğitim Hiz. A.Ş arasında bir organik bağ bulunup bulunmadığına ilişkin bir yönetim kurulu heyetinden rapor alınması gerektiği kanaatine vardı.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Maslak 1453 Yönetim Hizmetleri Anonim Şirketi, konuyla ilgili yazılı açıklama gönderdi. Açıklama şöyle:

“Gerçek Gündem haber sitesinde imzanızla yer alan “Mahkeme, lüks siteye bağımsız yönetici atadı” başlıklı haberinizle ilgili olarak sizi bilgilendirmek, haberin konusu şirketimiz olduğu için görüşlerimizi ifade etmek ve hukuksal olarak yanlış olan bazı bilgileri sizin aracılığınızla kamuoyu ile paylaşmak zorunluluğu oluştu.

Öncelikle Ağaoğlu Maslak 1453 sitesinin yönetiminin tümüyle hukuka uygun ve şeffaf bir şekilde yerine getirildiğini belirtmek isteriz. Maslak 1453, tapu kütüğünde tescilli bulunan ve sitemizin anayasası olarak kabul edilen yönetim planı hükümleri uyarınca şirketimiz tarafından yönetilmektedir.

Habere konu olan İstanbul 16 Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülmekte olan davanın konusu, sitede bulunan havuz kullanım alanları ile ilgili yönetim planında yer alan düzenlemenin iptali talebine ilişkindir. Haberde belirtilenin aksine davanın konusu Ali Ağaoğlu ve/veya Ali Ağaoğlu’nun şirketinin karar alma yetkisinin iptaline ilişkin değildir. Ayrıca dava nedeni olan taleplerin tümünün mesnetsiz ve hukuka aykırı olduğunu belirtmek isteriz. Ancak ilgili haberde yer alan iddialarda “masumiyet karinesinin” dikkate alınmamış olması, şirketimiz aleyhine hüküm verilmiş ve şirketimize kayyum atanmış gibi bir algının ortaya çıktığını üzüntüyle gördük.

Vurgulamak isteriz ki, 24.12.2021 tarihinde, İstanbul 16 Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından, davacı tarafın kayyum talebi “kayyum talebi; zarar, sakınca, ihmal ve imkânsızlık şartları bulunmadığından yerinde görülmemekle reddine” şeklindeki karar ile açıkça reddedilmiştir.

Haberde “kayyum ataması” olarak ifade edilen husus, mahkemenin, 21.06.2023 tarihinde, sitemizde 5000’den fazla bağımsız bölüm bulunması, sitemizin kayıtlarının sayıca fazla olması ve bunların incelenmesinin zaman alacak olması nedeniyle denetimin yapılabilmesi adına ve yalnızca mahkemeye denetimler sonucunda rapor sunması için geçici süreli olarak denetim heyeti görevlendirilmesi yönündeki ara kararıdır. Bu, bir nevi detaylı bir bilirkişi incelemesi olup herhangi bir kayyum ataması söz konusu olmayıp şirketimiz iş ve işlemlerine devam etmektedir.

Davacı taraf, sitemiz içerisinde yer alan kiracı bir vakıf üniversitesi ve üniversitenin kurucusuna ait şirkettir. Davacı taraf ile site yönetimimiz arasında alacak davası söz konusudur. Sitemizin genel giderlerini karşılayabilmek, tüm malik ve sakinlerimizin haklarını koruyabilmek için davacı tarafla ilgili olarak alacak davaları ikame edilmiştir. Söz konusu davalarda yargı, kiracımızın

aidatları ve tükettiği su ve enerji giderlerini ödemesine karar vermiştir. Bu süreçte ‘borçlu kiracımız’ hakkımızda hukuka aykırı ve mesnetsiz çok sayıda dava açmış ve yargılama süreci biten tüm davaları kaybetmiştir. Dolayısıyla, “şirketimizin aidatlarla fahiş meblağlarda kazanç elde ettiği” yönündeki iddialar da bu sürecin bir parçasıdır.

Kurulduğu günden bu yana gerek yerli gerekse de yabancı birçok turist için önemli bir merkez haline gelmiş olan, on binlerce kişinin ikamet etmekte ve ziyaret etmekte olduğu sitemiz, tamamen hukuka uygun bir şekilde yönetilmektedir. Sizi ve sizin aracılığınızla kamuoyunu bilgilendirmek isteriz. Haberinizde gerekli düzenlemeyi yapıp bizim de görüşlerimize yer vereceğinize olan inancımızı koruyoruz.”

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Site Maslak Lüks Ali Ağaoğlu