HDP'den seçim değerlendirmesi: Hedeflerimizin gerisinde olduğumuz ortada

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu. Sancar, hedefledikleri oy oranının altında kaldıklarını söyledi.

HDP'den seçim değerlendirmesi: Hedeflerimizin gerisinde olduğumuz ortada

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın ile HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, seçim sonuçlarına dair HDP Genel Merkezi’nde açıklama yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, hedeflerin gerisinde kaldıklarını söyleyerek, “Bu oy kaybının çeşitli nedenleri olabilir” dedi.

"SEÇİMLERE ZOR ŞARTLAR ALTINDA GİRDİK"

Sancar’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İtirazlarımız var, bu itirazlar nasıl sonuçlanacak onları göreceğiz. YSK’nın bütün verileri açıklandıktan sonra milletvekili sayımızın artması ihtimali de var buna rağmen bizim önümüze koyduğumuz hedeflerimizin gerisinde olduğumuz ortada. Bunun da bütün yönleriyle kurumlarımızda tartışılacağını bir kez daha söyleyelim. Bu oy kaybının çeşitli nedenleri olabilir. Mazeret değil ama seçimlere zor şartlarda girdiğimiz biliniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili stratejik bir karar aldık. Bu kararın seçmenimiz tarafından benimsendiğini ve hayata geçirildiğini görüyoruz. Bizim bu kararımız cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk türde cumhur ittifakı lehine sonuçlanmamasını sağlayan en önemli unsur olmuştur. İkinci tur önümüzde ise seçmenimizin partinin politik strateji kararlarına bağlılığı bunda belirleyici faktör olmuştur"

"BELLİ KAYIPLARIMIZ VAR"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, ayrıca seçimlere Emek ve Özgürlük İttifakı ile girilmesinin “oy kaybettirip kaybettirmediğine” dönük soruya, “Belli kayıplarımız var” cevabını veren Sancar, “Seçimlerle birlikte elbette bir formül arayışı gerekiyordu biz tek listenin en uygun formül olduğunu söyledik ve savunduk. Bununla birlikte ittifakı da korumayı hep önemsedik, ittifaklarda bu tür riskler olabiliyor. Bu risklerin bir kısmı bu seçimlerde gerçekleşmiştir. Bunu kendi kurullarımızla ve ittifak ortaklarımızla tartışacağız” dedi.

Basın toplantısında konuşan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, bu seçimlerde önlerine koydukları hedeflere tam olarak ulaşamadıklarını belirterek, “Seçim sonuçlarının bizler açısından başarı olarak görülemeyeceği de açıktır” dedi.

‘SALDIRILAR ALTINDA SEÇİM ÇALIŞMALARINI YÜRÜTTÜK’

Seçim startının verildiği ilk günden bu yana siyasi saiklerle gözaltı ve tutuklama operasyonlarına maruz bırakıldıklarını ifade eden Uçar, “Türkiye seçim iklimine girdiği günden beri Kobanê kumpas davası ve kapatma davasıyla birlikte siyasetimiz denklem dışına çıkarılmak istenmiştir. Kobanê kumpas ve kapatma davalarıyla başlayan süreç, seçime doğru tam bir baskı iklimine dönüşmüştür. Kapatma davası Demoklesin kılıcı misali Türkiye’de eşit ve adil seçim yarışını engellemiştir. Milyonlarca seçmenimizin iradesine kumpas ve kapatma davasıyla ipotek konmak istenmiştir” dedi.

‘SONUÇLARDA HİLE VE KUMPASLARIN ETKİSİ BELİRLEYİCİDİR’

Uçar, şöyle devam etti: “En temel hak olan demokratik siyaset hakkının dahi imkânsız hale getirilmek istendiği koşullar yaratılarak seçim süreci boyunca her gün yeni bir siyasi operasyonla yüzlerce arkadaşlarımız gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Birçok yerde parti çalışmalarımıza yönelik ırkçı saldırılar bizatihi iktidarın teşvikleriyle gerçekleşmiştir. Cumhur İttifakı, eşit şartlarda gerçekleşmesi gereken seçimlerden kırıntı bile bırakmamıştır. Her türlü kamu kaynağını ve gücünü seçim dönemi boyunca kendi lehine kullanmıştır. Bu sonuçların ortaya çıkmasında hile ve kumpasların etkisi belirleyici olmuştur.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
HDP Yeşil Sol Parti Mithat Sancar Seçim