Hatay'daki 659 yıllık Aziz Georgios Kilisesi tarihi statüsünde değilmiş

Hatay Sarılar Köyü'ndeki 659 yıllık kilisesiye tarihi eser statüsünde olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı verildi.

Hatay'daki 659 yıllık Aziz Georgios Kilisesi tarihi statüsünde değilmiş

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 44 bini aşkın insan hayatını kaybederken birçok tarihi yapı da deprem de hasar gördü.

Hatay, Altınözü, Sarılar Köyü'ndeki Aziz Georgios Kilisesi de hasar gören yapılar arasında yer aldı. Ağır hasar alan tarihi yapı için yıkım kararı çıktı.

659 yıllık kilisenin tarihi eser statüsünde yer almadığı belirtildi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, tarihi eserin yıkım kararının hemen kaldırılması gerektiğini söyleyerek "659 yıllık Hatay Aziz Georgios Kilisesi’ni tarihi eser statüsüne almayarak yıkım kararını kim vermişse acilen dursun. Bugüne kadar tescillenmemesi incelenmeli Daha 2 senelik restorasyona rağmen hasar alması yanlış restorasyondan Cinayet olur! yapı acilen tescillenmeli" dedi.

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Birol İnceciksöz, Polat'a yanıt vererek yapının tescilli olduğunu iddia etti. İnceciksöz, "Bahsettiğiniz yapı zaten tescilli, bakanlığımızın ilgili tüm birimleri şu an sahada tespit çalışmaları gerçekleştiriyor. Milletçe birlik ve beraberlik içinde olduğumuz bu günlerde kamuoyunu yanlış yönlendiren paylaşımlarda bulunmanın kültürümüzde yeri olmadığını belirtmek isterim" diye yazdı.

Ancak İnceciksöz'ün bahsettiği yapı Aziz Nikola Kilisesi olduğu ortaya çıktı. Polat, "Keşke bilgisini verdiğiniz kilisenin hangi kilise olduğuna, bizim bahsettiğimizle bir alakası olmadığına baksaydınız. Altınözü Aziz Georgios Kilisesi diye İskenderun Aziz Nikola Kilisesi’nin bilgisini veriyorsunuz. Tescil fişini de göndereyim. Aralarında 79 km var" diye yanıt verdi.

Etiketler
Deprem Hatay Kilis Lise