Erdoğan: EYT düzenlemesi ay sonu çıkacak

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan’a hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı toplantıda EYT düzenlemesinin ay sonu çıkacağını söyledi.

Erdoğan: EYT düzenlemesi ay sonu çıkacak

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan’a hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Antalya yaşanan sel felaketine ilişkin de açıklamada bulundu. Erdoğan, "İlk toplamda 100 milyon lirayı aşkın bir destek bölgeye gönderilmiştir" dedi.

Tüm imkanların seferber edildiğini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Son Düzce depreminde vatandaşımıza 'devlet nerede' sözünü kullanılmamışsa, Demre, Finike'deki sel baskını için tüm baskınlarımızı seferber ettik.

İçişleri, Tarım ve Orman, Kültür ve Turizm Bakanlarımız hemen bölgeye intikal ettiler. Bakanlarımız bölgede yürütülen faaliyetlerin koordinasyonu ile bizzat ilgileniyor. 13 bin 200 dekar tarım arazisinde zarar meydana gelmiştir. Konut, işyeri, araçlarla ilgili zarar tespit ve temizlik çalışmaları devam ediyor.

Kumluca, Finike ve Demre ilçelerimizde genel hayata etkili afet bölgesi kararı alınmıştır. SGK ve vergi borçları ertelenmiştir. İlk etapta AFAD'dan 20 milyon lira, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Esnaf Sanatkarlar Kredi Kooperatif Birliği 50 milyon lira, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2,5 milyon lira olmak üzere toplamda 100 milyon lira aşkın destek bölgeye gönderilmiştir.

SURİYE'YE OPERASYON

Bu işin adresi, tarihi verilmez. Soçi mutabakatında Sayın Putin ile vardığımız hedefler belli. Bunu kendisine tekrar hatırlattım. Pençe Kilit'te attığımız adımlar neyse Suriye'nin kuzeyinden topraklarımıza karşı yapılan saldırılara sessiz kalmamız mümkün değil. Dost Rusya ile birlikte burada atacağımız adımlarda birlikte, beraber karar ve belki de uygulamayı yapma noktasında kendisinden destekleri de istedik. Bu konuda taviz veremeyiz.

SORULAR VE YANITLAR

Avaza zirvesi zaten ağırlıklı olarak bu doğalgaz konusundaki adımları atmaya yöneliktir. Bunun için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanım da şu anda zirvede bizimle beraber olacak. Oradaki görüşmeleri yapacağız. Bir diğer tarafta da İlham Bey'in olması bu süreç için önem arz ediyor. Bunları üçlü olarak görüşeceğiz. Temennim odur ki, Türkmen gazını ülkemize Hazar üzerinden getirelim."

Her zaman söylediğim gibi, bu işin adresi, bu işin tarihi verilmez. Fakat Soçi mutabakatında sayın Putin'le vardığımız hedefler belli. Onu kendisine tekrar hatırlattım. Hedefimiz özellikle sınırdan güneye mâlum bizim 30 kilometrelik derinlikte hedefimiz var. Buralardan ülkemiz sürekli olarak maalesef teröristlerin adeta tehdidi altında kalıyor. Son zamanlarda bu ciddi manada çoğaldı. Bunlara karşı bizim sessiz kalmamız mümkün değil. Pençe Kilit'te adımlar neyse aynı şekilde Suriye'nin kuzeyinde zaman zaman topraklarımıza karşı yapılan saldırılara sessiz kalmamız mümkün değil. Burada uyarıyoruz, hatırlatıyoruz, dost Rusya ile birlikte buradaki atacağımız adımlarda birlikte beraber karar ve belki de uygulamayı yapma noktasında kendisinden destekleri de istedik. Bu konuda asla taviz veremeyiz. Terör tehdidi altında olan ülkemdir. Ülkemin tehdidi altında olması için de kimseden herhalde izin alacak da değiliz.

Öncelikle EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. Şu anda ilgili bakan arkadaşlarım çalışmaları sürdürüyor. İnşallah ay sonuna kadar bunu karara bağlayacağız. 2023'e masamızdan bunu kaldırarak inşallah girmiş olacağız, olay bu. Cumhur İttifakı olarak Devlet Beyl'le etraflıca birçok konuyu konuştuk. İkimizin oyu parlamentoda anayasa değişikliğine yeterli değil. Gerek başörtüsü meselesi gerek aile konusu bu konularda anayasa değişikliği hususunda parlamentodaki diğer partilerin destek vermesi işi kolay kılacaktır. Grubumuz Cumhur İttifakı ile çalışmaları yürütüyor. Temennimiz odur ki, parlamentodaki diğer partilerin vereceği destekle anayasa değişikliğini bu şekilde yapalım.

Etiketler
Recep Tayyip Erdoğan